Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró presenta el seu Pla com a ciutat amiga de les persones grans

Escoltar

Mataró presenta el seu Pla com a ciutat amiga de les persones grans

Mataró, com a ciutat de la xarxa de ciutats amigues de les persones grans, ha elaborat un document on es presenten les línies de treball per aconseguir una ciutat que tingui en compte les necessitats i preferències de les persones grans. L’acte de presentació serà el 26 de gener, a les 12 h via Zoom, i comptarà amb la conferència “La declaració de Nacions Unides de la Dècada d’Envelliment Saludable (2021-2030). A la tarda, a les 18h, es farà el debat “La gent gran de demà a Mataró” en directe per Youtube.


En una fase de diagnosi s’ha treballat al voltant de vuit aspectes: l’espai públic, el transport, l’habitatge, el respecte i la inclusió social, la participació social, treball i participació cívica, la comunicació i la informació, l’assistència sanitària i els serveis comunitaris. Per abordar els punts febles i els punts forts de la ciutat en aquestes àrees, metodologia establerta pel protocol de Vancouver i que a Mataró s’enquadra en el marc de l’estratègia Mataró 2022, s’ha seguit una metodologia que ha combinat la participació de les persones grans (enquesta + grups focals de treball), l’anàlisi de dades i la recollida d’imatges.

Les dades demogràfiques, segons l’estudi de Població de Mataró elaborat pel Servei d’Estratègia i Governança a 1 de gener de 2020, l’edat mitjana de la població de Mataró mostra un envelliment lent però progressiu. A 1 de gener del 2020, la mitjana d’edat a la ciutat era de 42,06 anys, un 0,19 més respecte l’any 2019 i un 1,10 anys més respecte cinc anys enrere. Les dades de la ciutat de Mataró mostren que es va en sintonia amb la perspectiva d’un envelliment de la població, amb una esperança de vida cada cop més llarga que fa necessari replantejar-se la ciutat per donar resposta a les necessitats i demandes de la gent gran activa i també de la gent gran dependent.

Pel que fa a la participació s’han fet 9 grups focals que han comptat amb 131 persones entre persones d’entre 50 i 59 anys, d’entre 60 i 69 anys, majors de 70 anys, entitats de gent gran, tècnics i directiu de l’Ajuntament de Mataró, professionals que atenen a persones grans ja sigui en residències, centre de dia i ambulatoris així com cuidadors no professionals i representants de comerç de proximitat. D’aquests grups va sorgir la constitució d’un grup motor que fa el seguiment de les actuacions i el seu seguiment.

També es va fer una enquesta sobre els vuit àmbits a treballar així com amb la possibilitat de recollir propostes espontànies on es van recollir 201 respostes. Un seguit de fotografies que s’han fet, per part de les persones grans de la ciutat, s’han incorporat al document per posar de manifest aspectes de la ciutat a millorar així com d’activitats que es fan a la ciutat.

El Pla “Mataró, ciutat amiga de les persones grans” es podrà consultar, un cop presentat, en la seva extensió completa a www.mataro.cat, en l’apartat de Gent Gran Activa.

 

Presentació del Pla, Mataró Ciutat Amiga de les Persones Grans

La presentació està prevista per dimarts 26 de gener, a les 12h, en un acte telemàtic a través de la plataforma Zoom que comptarà amb la regidora de Gent Gran Activa, Elizabet Ruiz, i la cloenda de l’alcalde, David Bote. Durant l’acte es portarà a terme la conferència “La declaració de Nacions Unides de la Dècada de l’Envelliment Saludable (2021-2030)” a càrrec de la coordinadora de la xarxa estatal de Ciutats i Comunitats Amigables amb les persones grans (IMSERSO), Maite del Pozo. També serà el moment per projectar el vídeo "Mataró, ciutat amiga de les persones grans" realitzat durant el 2019 amb persones usuàries dels casals municipals de la gent gran. 

Les inscripcions per participar s’han de fer a través del correu electrònic gga@ajmataro.cat.

El mateix 26 de gener, a la tarda, a les 18 h, s’ha organitzat un debat en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Mataró. Conduït pel periodista Pep Andreu de Mataró Audiovisual, amb el títol “La gent gran de demà a Mataró”, comptarà amb la participació de persones vinculades  a projectes associatius de la ciutat.

Publicat a