Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró tanca el projecte europeu BluAct després de dos anys treballant per l’economia blava

Escoltar

Mataró tanca el projecte europeu BluAct després de dos anys treballant per l’economia blava

L’Hotel Atenea Port ha acollit la darrera trobada del BluAct, un projecte europeu de transferència de l’economia blava, emmarcat en el programa URBACT de la Unió Europea. Des de l’any 2018 la capital del Maresme i sis ciutats més han treballat conjuntament per fomentar l’emprenedoria en l’àmbit de l’economia blava.

La regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, ha participat a l'acte de tancament del projecte. Foto: Ajuntament de Mataró
La regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, ha participat a l'acte de tancament del projecte. Foto: Ajuntament de Mataró

El 29 d’agost de 2018, l’alcalde de Mataró, David Bote, assistia a la reunió inicial del projecte que es va fer al Pireu (Grècia), i en el que finalment han participat les ciutats Matoshinos (Portugal), Ostend (Bèlgica), Salerno (Itàlia), Galati (Romania) i Burgas (Bulgària). Mataró era l’única ciutat de l’arc mediterrani que prenia part en aquest projecte. 

La participació en el projecte BluAct s’ha emmarcat en una de les tres línies estratègiques del “Mar en Valor”, un dels projectes essencials del Pla Estratègic Mataró 2022 que tenia per objectiu definir i construir un marc de gestió perquè la ciutat aprofiti totes les oportunitats socioeconòmiques que ofereix el mar: atraure indústries blaves, fomentar l’emprenedoria en economia blava, donar suport al desenvolupament de l’àrea comercial del Port de Mataró i promoure la cultura marítima.

El projecte inicialment havia de finalitzar a finals del 2020, però a conseqüència de la pandèmia s’ha ampliat sis mesos. Durant aquests dos anys  i mig, els representants de les ciutats participants han creat grups locals Urbact – ULG, format per empreses, entitats i organismes vinculats a l’àmbit nàutic i marítim. En aquest context, el grup de suport local creat per l’Ajuntament, i integrat per entitats com la Diputació de Barcelona, el TecnoCampus, el consorci del Port de Mataró, el consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, la FAGEM, i empreses i entitats del sector nàutic i marítim de Mataró  han donat suport a la transferibilitat i adaptació del projecte a la realitat territorial de Mataró.

Les  ciutats BluAct també han organitzat activitats per fomentar l’emprenedoria (hackatons, workshops, weekend  challenges...), i algunes d’elles, com Mataró, han organitzat reunions transnacionals a les seves ciutats, amb un mateix objectiu: promoure l’organització d’uns premis de foment de l’emprenedoria blava.

 

Els premis BluAct Mataró

L’Ajuntament de Mataró va convocar a finals de l’any 2019 la primera edició dels premis BluAct a les millors iniciatives empresarials d’economia blava, amb l’objectiu incentivar l’emprenedoria local en aquest àmbit econòmic relacionat amb el mar i els sectors marítim i marí. Es va comptar amb la participació de set candidats que van presentar els seus projectes al jurat en un Demo Day al març de l’any passat. El lliurament dels guardons no es va poder realitzar fins al mes de juny del 2020, a causa de les restriccions per la pandèmia.

El projecte guanyador del primer premi BluAct var ser “Viento en popa 365”, liderat per Àlex Salinas i Davinia Mesa. Es tracta d’una prova pilot per esdevenir la primera franquícia espanyola de tallers nàutics extrapolant el sistema de gestió del repair & refit actual i crear un model 100 % de franquícies. Aquesta iniciativa va estar premiada amb  4.000 € en metàl·lic gràcies al patrocini del Port de Mataró. El segon premi BluAct va ser per a “Yatch Work List”, una iniciativa de Dani Puig, mentre que el tercer premi se’l va endur Vicenç Sánchez pel seu projecte “Iot elèctric”.

Els 3 projectes han participat en un programa gratuït de mentoratge i assessorament empresarial valorat en 1.000 € i que ha finalitzat el mes de febrer.

 

La clausura del BluAct

Ahir dijous 27 de maig i avui divendres ha tingut lloc l’esdeveniment final del projecte BluAct. S’ha dut a terme de manera híbrida (on line i presencial)  i ha consistit en una jornada que ha servit per compartir els plans de transferència de les set ciutats europees participants, per presentar els resultats aconseguits, per conèixer els projectes guanyadors de cada ciutat, per conèixer les experiències de diversos col·laboradors dels Grups Locals Urbact i per debatre sobre el futur d’aquests grups de treball i de les competicions, una vegada finalitzat el projecte europeu.

Durant l’acte s’ha presentat el vídeo documental en el qual els alcaldes, càrrecs electes, empreses i entitats que hi ha participat han explicat les seves experiències i com enfoquen el futur de l’economia blava a les seves respectives ciutats.