Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Seguretat, suport a l’envelliment i la dependència i neteja concentren els esforços en l’avantprojecte de pressupost 2022

Escoltar

Seguretat, suport a l’envelliment i la dependència i neteja concentren els esforços en l’avantprojecte de pressupost 2022

L’Ajuntament aprova l’avantprojecte de pressupost, que puja a 154 milions. Es preveu que els comptes generals estiguin aprovats a finals d’any junt amb la modificació de les ordenances fiscals, que congelen els impostos i les principals taxes i preus públics i que s’han aprovat avui provisionalment en un Ple extraordinari.

Sessió del Ple extraordinari d'aprovació provisional de les Ordenances Fiscals 2022, avui. Foto: Ajuntament
Sessió del Ple extraordinari d'aprovació provisional de les Ordenances Fiscals 2022, avui. Foto: Ajuntament

El Govern Municipal ha aprovat per decret l’avantprojecte de pressupost per al 2022, que es va presentar dijous 15 a la Comissió Informativa Municipal d’Administració General i Bona Governança.

Els processos d’elaboració i aprovació del pressupost i de modificació de les ordenances fiscals s’han iniciat aquesta vegada de forma conjunta, amb la voluntat que tant un com l’altra estiguin aprovats definitivament el 23 de desembre, i que els projectes previstos per a la ciutat es puguin posar en marxa a principis d’any.

L’avantprojecte de pressupost puja a 154,07 milions (152,47 milions al 2021). Torna a ser per a Mataró el pressupost més elevat de la història, enfocat a la recuperació i la transformació de la ciutat i posant l’accent en temes cabdals com la seguretat, l’atenció i suport a l’envelliment i la dependència com a ciutat cuidadora o, entre altres, la neteja.


Congelació d’impostos però més ingressos

El marc d’ingressos per a 2022 es preveu amb 4,6 milions addicionals respecte al 2021. Aquest marc correspon a un augment de 7 milions dels ingressos i una reducció de prop de 2,5 milions pel traspàs de la gestió de l’Institut Miquel Biada a la Generalitat a partir de setembre de 2022, dins de l’estratègia de racionalització i sostenibilitat econòmica dels serveis municipals.

Els majors ingressos provenen principalment d’una major aportació de l’Estat (la Participació als Ingressos de l’Estat pujarà prop de 3,3 milions segons previsions); la subvenció de l’Agència de Residus per als projectes innovadors relacionats amb els serveis de neteja i recollida de residus (al 2022 es rebran 1,9 milions de la subvenció total aprovada de gairebé 3,5 milions); i la recuperació d’ingressos als nivells prepandèmia procedents d’alguns tributs i preus públics per l’inici de la recuperació econòmica.

L’avantprojecte d’ordenances fiscals per al 2022 a Mataró, que es portarà a aprovació provisional del Ple dimarts 19 en sessió extraordinària, preveu la congelació d’impostos, així com de la major part de taxes i preus públics.

El marc pressupostari preveu també el traspàs de la gestió de l’Institut Miquel Biada a la Generalitat a partir de setembre de 2022, dins de l’estratègia de racionalització i sostenibilitat econòmica dels serveis municipals.

El pressupost d’ingressos corrents pujarà de 134,33 (2021) a 138,88 milions al 2022, un augment del 3,27 %.


Increment de la despesa social, la seguretat i la neteja

Les actuacions recollides en l’avantprojecte de pressupost continuen donant suport a la reconstrucció social i econòmica a causa de la pandèmia i principalment a les famílies i persones vulnerables. Així, es mantenen els ajuts i bonificacions a la fiscalitat, que aquest any ja es van doblar fins arribar als 500.000 €, i sobretot s’incrementa en 1,53 milions el pressupost destinat per programes a protecció i promoció social (fins arribar als 15,41 milions), principalment per la major dotació econòmica prevista per al Servei d’Ajuda a Domicili, que renova contractació l’any que ve.

L’alça de l’esperança de vida, l’ascens sostingut de l’envelliment (es preveu que al 2030 el 23 % de la població de Mataró tingui més de 65 anys), i la manca d’altres alternatives a les opcions de residència o a l’ajuda domiciliària fan necessari augmentar la dotació del SAD. Aquest servei municipal, que al 2020 va atendre 1.285 persones usuàries, inclou ajuda a la persona (higiene personal, elaboració del menjar, control i presa de la medicació...) i de suport al manteniment de la neteja de la llar. A més, altres serveis de cura i atenció a la gent gran com el telealarma o el servei de menjador als casals de la gent gran i àpats a domicili també són cada cop més demandats.

L’obertura de nous equipaments i serveis (Espai Mataró Connecta, Cafè Nou, Presó, Biblioteca Centre, Oficina d’oportunitats, etc.), millores en la cartera de serveis municipals estratègics com Llicències, Oficina Tècnica per al pla d’inversions, Habitatge, i l’increment de la despesa de personal pels augments salarials també s’incorporen al pressupost de despesa.

Seguretat i protecció civil (18,75 milions, 2,64 més que al 2021), Ensenyament (18,26 milions, 1,79 menys que al 2021 pel traspàs de l’INS Biada), Residus i neteja (16,14 milions, 0,91 més que al 2021 amb la implantació de nous serveis), i Protecció i promoció social (15,41 milions, 1,53 més que al 2021) encapçalen el rànquing pel que fa la destinació prevista per programes dels 154,07 milions de pressupost.


Inversions

L’avantprojecte dona continuïtat al programa d’inversions per al mandat 2020-2023. La inversió per al 2022 està quantificada en 16,10 milions, que es finançarà amb nou endeutament (13,5 milions d’euros), subvencions i transferències (1,48 milions) i estalvi corrent (1,1 milions). Durant l’exercici es preveu incrementar aquestes xifres amb nous projectes que es puguin finançar amb els recursos procedents d’Europa dels fons Next Generation.

La partida més gran d’inversió serà per posar la ciutat al dia (6,64 milions), que desglossat comprèn actuacions a l’espai públic (2,95 milions) i en equipaments (3,69 milions). Segueixen les partides destinades a mobilitat i seguretat (3,13 milions), a la recuperació dels pressupostos participatius (1,5 milions), habitatge (1,05 milions), sostenibilitat energètica (1,04 milions) i promoció econòmica (0,82 milions), entre altres.

En el detall d’inversions previstes destaquen actuacions com el Pla de millores de paviments urbans (1,28 milions), la coberta de la Pista poliesportiva de Cirera (inversió plurianual, 600.000 € per a l’any 2022), actuacions de millora de l’accessibilitat en equipaments (500.000 €), les noves instal·lacions de petanca a Rocafonda i Molins (450.000 €) o la inversió en el Camp Municipal de Futbol de Molins (inversió plurianual, 400.000 € per al 2022) entre altres.