Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Únic. Balls, sons i emocions. Un acte excepcional per a unes Santes excepcionals

Escoltar

Únic. Balls, sons i emocions. Un acte excepcional per a unes Santes excepcionals

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, el músic Llibert Fortuny i representants de les colles institucionals han presentat en roda de premsa “Únic. Balls, sons i emocions”, un acte amb la participació de les colles institucionals i l’Agrupació Musical del Maresme, sota la direcció artística de Llibert Fortuny, que es podrà veure del 24 al 29 de juliol a la plaça de l’Ajuntament. Aquest acte nou, excepcional per aquesta edició de Les Santes, pretén connectar l’espectador a les emocions pròpies de la festa i apropar-lo de nou a les figures institucionals a través de les seves músiques i els seus detalls imperceptibles habitualment.

Els regidors Xesco Gomar i Anna Salicrú, el músic Llibert Fortuny i els representants de les colles institucionals a la roda de premsa. Foto: Ajuntament de Mataró
Els regidors Xesco Gomar i Anna Salicrú, el músic Llibert Fortuny i els representants de les colles institucionals a la roda de premsa. Foto: Ajuntament de Mataró

Les Santes 2021 no seran la Festa Major de sempre, ja que la situació epidemiològica i la normativa ho impedeixen. Serà un parèntesi en la festa que el públic coneix, però també és una excepció necessària per retornar la il·lusió als ciutadans després d’un temps emocionalment dur, difícil i especialment trist. Les Santes 2021 són una excepció, però estan concebudes amb el rigor imprescindible per preservar la conservació del llegat patrimonial de la festa.

Davant de les dificultats que els requisits normatius per a realitzar actes de cultura popular presentaven, i amb l’objectiu de preservar intactes els rituals propis dels actes de consuetud que defineixen Les Santes, va néixer la proposta de fer un acte nou, excepcional i únic per aquest 2021, que respectant el llegat tradicional de la festa i la dignitat de les figures institucionals, pogués fer-nos gaudir de nou del nostre seguici en el context actual.

Gestat a partir d’una proposta de la Direcció de Cultura a les colles institucionals de la ciutat, basada en un sistema i un mètode de treball nou per a elles i amb la figura del Llibert Fortuny com a director artístic i musical, neix “Únic. Balls, són i emocions”. Sense un guió ni un relat predefinit, “Amb la pissarra en blanc”, els membres de les colles i Llibert Fortuny, un dels grans referents musicals del país i creador multidisciplinari, han anat teixint un acte que combina la música en directe i la presència de les figures, amb un potent contingut audiovisual. Els membres de les colles i el director artístic, han decidit junts què volien explicar i com.

“Únic. Balls, són i emocions” és un acte amb un format poc habitual en cultura popular, ja que el públic no pot estar proper a les figures i ha d’estar estàtic, però que a través dels arranjaments de les músiques pròpies de la festa, de la imatge, del so, i de les mateixes figures, l’espectador gaudirà de tota una experiència sensorial i emocional.

Destaca el treball participatiu que s’ha portat a terme amb totes les colles institucionals, un treball de mesos de contínues trobades creatives, que dona com a resultat una programació alternativa respectuosa amb la tradició i que preserva els valors reconeguts patrimonialment de la festa major mataronina. Aquest acte excepcional es podrà veure del 24 al 29 de juliol a les 21 i 23.30 h, i com tots els altres actes de Les Santes, cal reserva prèvia al web lessantes.cat.

Tot aquest procés no hauria estat possible sense l’acompanyament de tots els grups municipals del consistori mataroní amb els quals s’ha treballat les propostes en diferents reunions, tot cercant les millors alternatives per la Festa Major en el context actual, ni sense la predisposició, implicació, i creativitat de portadors i músics de les colles institucionals i de l’Agrupació Musical del Maresme.