Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró ret homenatge al cinema fet a la ciutat per commemorar els 125 anys de la primera projecció

Escoltar

El Museu de Mataró ret homenatge al cinema fet a la ciutat per commemorar els 125 anys de la primera projecció

El 25 de novembre s’inaugura, a Can Marfà – Museu de Mataró, l’exposició “Acció! 125 anys de cinema a Mataró”. La mostra, comissariada per Jacint Fornols, Jesús Gonzàlez i Judith Vives, reviu el lligam de la ciutat amb el setè art i realça el llegat que el cinema ha deixat a Mataró.

Imatge de l'antic Cinema Núria. Foto: Ajuntament de Mataró
Imatge de l'antic Cinema Núria. Foto: Ajuntament de Mataró

El 2 de febrer de 1897, un nou invent va meravellar els mataronins. Fa 125 anys que es va presentar a la ciutat el Cinematògraf, l’aparell dels germans Lumière capaç de projectar imatges en moviment. Mataró va ser la quarta ciutat de Catalunya on es va mostrar públicament el cinematògraf –després de Barcelona, Lleida i Manresa–, en una doble sessió al Teatre Euterpe i al Teatre Principal.

Des d’aquella màgica jornada, el cinema ha format part de la vida dels mataronins. Al llarg de més d’un segle, les sales de projecció han definit el paisatge urbà de la ciutat. També han enriquit la memòria sentimental dels mataronins. El Modern, el Gayarre, el Borràs, el Bosque i molts altres són noms evocats per la gent gran de Mataró. A l’era dels blockbusters, el Cerdanyola, el Núria i especialment el gran Cinema Iluro van marcar una època, mentre definien el gust i els records cinèfils de les generacions educades als anys setanta i vuitanta.

En paral·lel, iniciatives ciutadanes impulsades des del teixit associatiu, com el Film Ideal Club o la Mostra de Cinema, van enriquir la vida cinematogràfica de la ciutat. Avui, la desaparició de les sales de cinema al centre de la ciutat testimonia una transformació dels usos socials en què, malgrat tot, el plaer de veure pel·lícules continua viu.

Mataró ha tingut grans realitzadors, que han projectat el nom de la ciutat arreu del món i que han estat reconeguts per la seva feina amb nombrosos guardons i reconeixements. Entre ells, destaquen els noms d’Enric Fité, Joan Pruna i Lluís Josep Comerón. Actualment Mataró és escenari de moltes produccions cinematogràfiques.

“Acció! 125 anys de cinema a Mataró”, que es pot visitar fins al 28 de maig de 2023, aplega peces, documentació i films provinents de diferents prestadors, entre fons particulars, arxius, biblioteques i museus, s’organitza en 5 àmbits temàtics a partir dels quals es proposa un recorregut per 125 anys de cinema a la ciutat: 1) Orígens del cinema i la primera projecció a Mataró; 2) Les sales; 3) Els cineastes; 4) Les iniciatives; i 5) Mataró plató.

Per a poder realitzar l’exposició s’ha comptat amb la col·laboració, entre d’altres de l’Arxiu Municipal de Mataró, l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Institut Lumière, el Museu del Cinema de Girona - Fundació Tomàs Mallol, la Filmoteca de Catalunya, Museu-Arxiu Manuel Borràs, Maresme Film Commission i el Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró.