Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els municipis de l’Arc Metropolità demanen als grups del Congrés el suport a la futura Llei de Justícia perquè es pugui desallotjar una ocupació en 48 hores

Escoltar

Els municipis de l’Arc Metropolità demanen als grups del Congrés el suport a la futura Llei de Justícia perquè es pugui desallotjar una ocupació en 48 hores

L'alcalde de Mataró, David Bote, és un dels alcaldes que avui s’ha reunit a Madrid amb representants de grups parlamentaris del Congrés. Mataró va iniciar la seva lluita contra les ocupacions delinqüencials l’any 2016. Entre gener i setembre de 2022 s'han comptabilitzat 585 ocupacions consumades i 148 temptatives d’usurpació frustrades per la Policia Local.

L'alcalde, David Bote, amb l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés i l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, durant la reunió amb el PNV al Congrés. Foto: Ajuntament
L'alcalde, David Bote, amb l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés i l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, durant la reunió amb el PNV al Congrés. Foto: Ajuntament

Alcaldes de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, entre els quals hi havia el de Mataró, David Bote, s’han reunit avui amb representants de grups parlamentaris del Congrés per demanar-los que donin suport a la proposta que es debatrà aquest mes i que permetria d’agilitzar els tràmits perquè es puguin fer desallotjaments d’ocupacions conflictives en només 48 hores. Aquesta és una de les qüestions que es debatrà en el marc de la discussió de la futura Llei d’Eficiència Organitzativa de l’Administració de Justícia i d’Eficiència Processal del Servei Públic, que si tira endavant podria agilitar els tràmits processals en delictes d’ocupacions.

Justament abans que es discuteixi la llei, els alcaldes de l’Arc han volgut explicar personalment a representants dels grups parlamentaris els problemes que suposen les ocupacions conflictives i la necessitat que s’agilitzi el procediment dels desallotjaments. Per això han demanat a diputats i diputades de les diferents formacions el suport a la reforma normativa. A banda de contemplar el desallotjament en 48 hores, els alcaldes demanen que amb la modificació de la llei s’incrementin les penes de presó i s’introdueixi un agreujant en el casos que hi hagi afany de lucre. També que es doni cobertura a les actuacions policials i clarificar la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat.

Els alcaldes i alcaldesses de l’Arc consideren que les ocupacions conflictives són una problemàtica que cal abordar urgentment, ja que, segons una primera aproximació, el conjunt dels municipis que conformen l’Arc Metropolità sumarien més de 4.400 habitatges ocupats.

A les trobades d’avui, la presidenta de l’Arc i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; el vicepresident de l’entitat municipalista i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; i el secretari de l’Arc i alcalde de Mataró, David Bote, s’han reunit amb representants del PSOE, Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común, Partit Popular, Grup parlamentari Partit Republicà, Junts per Catalunya, Ciutadans, PNV i el Grup Mixt.

Catalunya és la Comunitat Autònoma amb més ocupacions il•legals d’habitatges. Segons dades del Ministeri de l’Interior, el territori català suma el 42% del total d’ocupacions de l’Estat i d’aquestes un 74% es concentren a la província de Barcelona. Entre gener i setembre de 2022, a Mataró s’han comptabilitzat 585 ocupacions consumades i 148 temptatives d’usurpació frustrades per la Policia Local.

Durant les trobades d’avui també s’ha demanat als representants del Congrés suport perquè el Consell General del Poder Judicial creï jutjats especials per als delictes d’ocupació a les demarcacions on s’acumulen més casos i la creació de la figura del Fiscal especialitzat, que pot dependre del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics.

 

Mataró, en lluita contra les ocupacions des de 2016

La lluita de Mataró contra les ocupacions delinqüencials d’habitatges va començar el 2016. Des d’aleshores el consistori ha reclamat actuacions a la Generalitat i a l’Estat perquè modifiqui la legislació necessària per combatre-les, i també s’ha demanat més implicació policial per combatre la delinqüència organitzada que hi ha darrere les usurpacions.

El 2017 es va crear la Unitat de Civisme i Convivència (UCC) de la Policia Local, orientada específicament a prevenir i lluitar contra les ocupacions i, el maig de 2020 l’Ajuntament va posar en marxa un protocol que permet decretar la inhabitabilitat i el desallotjament d’immobles on s’hagin detectat irregularitats o danys que puguin suposar un risc per a les persones. Per a la intervenció d’aquests habitatges ocupats de risc, l’Ajuntament s’ha dotat d’un equip transversal format per diferents serveis: Policia Local, Habitatge/Urbanisme, Salut, Benestar Social i Mediació.

 

Galeria d'Imatges

Publicat a