Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els serveis juvenils de Mataró inicien el curs amb noves activitats i projectes

Escoltar

Els serveis juvenils de Mataró inicien el curs amb noves activitats i projectes

Mataró Jove engega aquest curs 2022-2023 amb una àmplia programació de projectes i activitats vinculades a diferents programes i projectes com són la Xarxa d’Espais Joves, l'Oficina Jove del Maresme-Sidral, el Programa Referent d'Ocupació Juvenil o Escolta Jove. L’objectiu és contribuir a la igualtat d’oportunitats entre les persones joves i que aquestes puguin construir el seu projecte vital.

Un grup de joves a l'Oficina Jove del Maresme coneguda popularment com Sidral.
Un grup de joves a l'Oficina Jove del Maresme coneguda popularment com Sidral.

Des de l’Ajuntament es segueix apostant per unes polítiques de joventut que contribueixin a la igualtat d'oportunitats de les persones joves de la ciutat a l'hora de construir el seu projecte vital, i que fomentin la participació i implicació de les persones joves en la vida pública.


Xarxa d’Espais Joves                                 

Mataró compta amb quatre Espais Joves situats als barris de Cerdanyola, La Llàntia, Rocafonda -El Palau i Pla d’en Boet. Cada Espai Jove s’organitza al voltant d’una programació trimestral de projectes i activitats que es determinen en funció de les inquietuds de les persones joves que hi participen i de les necessitats detectades pels equips educatius.

Els Espais Joves ofereixen espais relacionals i de joc, dinamització socioeducativa, suport a l’estudi, espais multimèdia, informació juvenil i atenció a les famílies.

Des del passat 12 de setembre es va iniciar la programació del primer trimestre del curs a La Xarxa d'Espais Joves, un servei gratuït ofert per a les persones d'entre 12 i 25 anys de la ciutat. Com sempre, per a participar de les activitats dels Espais Joves cal realitzar una inscripció. L’horari d’obertura dels Espais Joves és de dimarts a dissabte de 16.00 a 20.00h.

Els dissabtes a la tarda estan oberts els Espais Joves de Cerdanyola i Rocafonda oferint al jovent activitats alternatives enfocades especialment a l’esport i a les noves tecnologies.

Per aquest primer trimestre del curs s'han programat diferents activitats com un taller de fotografia dins el projecte Clic, de la mà de Diomira, i emmarcat en la  campanya del Dia internacional contra les violències masclistes (25N). També la dinamització de l’Espai Diversxs, que es duu a terme juntament amb el Servei d’Igualtat. Hi han programats diversos tallers (percussió, dansa, tallers diversos per treballar el benestar emocional, horticultura, reciclatge, cuina, ciberseguretat, autodefensa,  i xerrades entre altres), tornejos, activitats esportives així com un gran ventall d’activitats organitzades conjuntament amb les entitats i teixit associatiu dels barris.


Estudi autònom

Fruit de les necessitats detectades de poder disposar de sales d'estudi autònom en diferents zones de la ciutat, es posa en marxa una nova oferta per les persones joves de la ciutat: els matins de dimarts a divendres s'obren les sales d'estudi i les sales d'ordinadors dels equipaments juvenils per aquelles persones que necessitin estudiar, fer treballs en grup o cercar informació a Internet. A les tardes, en el marc dels serveis oferts pels Espais Joves, es continuarà oferint el projecte de Suport a l'estudi, servei amb suport d'educadors/es perquè les persones joves puguin fer deures o treballs i adquireixin hàbits d’estudi.


Referent d'Ocupació Juvenil

La consolidació del programa Referent d’Ocupació juvenil, promogut per la Unió Europea, el Ministeri de Treball, la Generalitat de Catalunya i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), es continuarà desenvolupant durant aquest trimestre. Es tracta d’una figura que apropa els serveis i recursos als destinataris potencials que són els joves en la transició de l’escola al món laboral.

La missió és poder connectar els joves amb els recursos donant una atenció personalitzada i propera, basada en l’acompanyament, així com potenciar el treball en xarxa entre els diferents serveis i agents implicats del territori. Des d'aquest programa es continuaran fent atencions amb cita prèvia els matins, de dimarts a dijous de 9 a 14 h, i a la tarda de dimecres fins les 19h, des de l'Oficina Jove i la resta de dies de forma telemàtica.


Oficina Jove del Maresme – Sidral

L'Oficina Jove, situada al Centre Cívic Cabot i Barba, forma part de la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil de Catalunya i és un servei que ofereix informació, orientació i recursos sobre diversos àmbits d’interès juvenil, així com assessorament especialitzat, amb l’objectiu de facilitar els processos d’emancipació i autonomia dels i les joves. Es treballa en l’àmbit local de Mataró, però també des d’una vessant comarcal en col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme i la resta de municipis de la comarca, com és el cas de la campanya que s’està preparant entorn al benestar emocional: #puraemoció.

Des de l'Oficina Jove es continuen oferint assessories, tallers o xerrades sobre mobilitat internacional, amb l'objectiu d'acompanyar les persones joves que volen viatjar a l’estranger per fer pràctiques, formació, voluntariat, treball o estudiar idiomes. Dues de les properes activitats organitzades són la xerrada: “La mobilitat internacional a l’abast de les entitats” (7 de novembre a les 18.30 h  a l’Espai Mataró Connecta) i el “taller: Voluntariat i estades a l’estranger” (1 de desembre a les 18.30 h a l’Espai Mataró Connecta), la qual formarà part del programa de la Campanya de Voluntariat de la ciutat.

Per altra banda, es continuaran programant formacions en el lleure i l'esport, i de cara a l'època de Nadal s'oferiran noves propostes formatives.exemple sobre  diversitat sexual i de gènere, prevenció del consum de drogues, economia social i solidària i cooperativisme, entre altres. Es treballa per tal que els i les joves participants al final de la formació puguin realitzar estades pràctiques en empreses locals.


Mataró amb mirada jove

Programes de Joventut, juntament amb els serveis d'Educació i d’Estratègia i Governança de l'Ajuntament de Mataró organitzen l'acte Mataró amb mirada jove, que tindrà lloc el divendres 4 de novembre d'11 a 13.30 h al Foment Mataroní (c. Nou, 11). Es tracta d’un acte centrat en un debat entre referents joves de la ciutat de diferents àmbits (cultura, esport, medi ambient, participació i associacionisme, etc.) i que comptarà amb la participació activa de les persones joves del públic, provinents sobretot de centres educatius de secundària de la ciutat.  

A l’acte s'exposaran els resultats sorgits de l'estudi "Transicions mirades i veus dels i les joves de Mataró" que serviran de base pel debat posterior. Serà un acte protagonitzat per la joventut mataronina entorn els reptes de futur, i emmarcat en el procés de reflexió que suposa l’elaboració del nou Pla Jove x Mataró i l’Agenda Urbana 2030. L’acte comptarà també amb actuacions de Kinetic Dance School i La Nave Dance Studio.


Xarxes socials

Des dels comptes de Facebook @matarojove i Instagram @mataro_jove se seguiran difonent informacions i recursos d'interès per les persones joves de la ciutat. Les xarxes socials també són un bon canal per recollir interessos i iniciatives juvenils i apropar així Mataró Jove a la ciutadania.

 

 

Publicat a