Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arc Metropolità demana la reforma del finançament local perquè els municipis comptin amb els recursos suficients

Escoltar

L’Arc Metropolità demana la reforma del finançament local perquè els municipis comptin amb els recursos suficients

L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità ha subratllat avui, 23 de novembre, la necessitat de reformar el més aviat possible el finançament local perquè els municipis comptin amb els recursos suficients per donar resposta a les necessitats de la ciutadania. Els alcaldes i alcaldesses han aprovat una resolució en aquest sentit a l’Assemblea General de l’entitat, celebrada a Terrassa, on recorden que el finançament municipal és una assignatura pendent des de fa dècades i que la situació és encara més urgent des de la reforma de l’impost de la plusvàlua, que ha comportat una notable reducció dels ingressos

El representant de Mataró ha estat el regidor de presidència, Miquel Àngel Vadell.
El representant de Mataró ha estat el regidor de presidència, Miquel Àngel Vadell.

En paraules de la presidenta de l’Arc i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, “la situació és complexa fa molt de temps perquè els municipis històricament hem hagut d’assumir molt més del que ens tocaria, sense tenir les competències ni els recursos. Ho hem fet per responsabilitat, perquè calia donar resposta als nostres veïns i veïnes. Ara estem en un moment crític”.

Els vicepresident i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha afirmat que “continuarem treballant com fins ara, però és necessari solucionar d’una vegada per totes la qüestió de finançament perquè estem disposats a assumir més competències, però això ha d’arribar acompanyat d’un finançament just que ens permeti continuar endavant i entomar nous reptes”.

Per la seva part el vicepresident i alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha subratllat que “hem de compensar la pèrdua d’ingressos per garantir l’estabilitat dels serveis i polítiques públiques. Els ajuntaments, i més en municipis densament poblats com és el cas de l’Arc Metropolità, hem de donar resposta diàriament a innumerables situacions que potser no ens correspondrien però que ens arriben com a administració més propera i hem de comptar amb recursos per oferir solucions ".

L’Assemblea ha comptat amb representants dels nou municipis fundadors de l’Arc. Han assistit a l’Assemblea General la presidenta de l’Arc Metropolità i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; els vicepresidents i alcaldes de Martorell i Vilafranca del Penedès, Xavier Fonollosa i Pere Regull, respectivament; l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart i la regidora de Presidència del municipi, Jennifer Ramírez; l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell; l’alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez i el regidor portaveu d’aquest municipi, Moisés Rodríguez; el regidor d’Urbanisme, Habitatge, Projectes i Obres d’Urbanisme i Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Francesc Xavier Serra; el regidor delegat de Presidència de Mataró, Miquel Àngel Vadell i una representació de Mollet del Vallès.

 

La Ronda Nord

Durant la trobada s’ha insistit, així mateix, en reclamar a la Generalitat que s’adhereixi a l’acord assolit entre el Ministeri de Transports, Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès per fer possible la Ronda Nord. 

L’adhesió de la Generalitat a l’acord del 10 de juny entre l’Estat, Sabadell, Terrassa i Castellar, permetria la construcció d’aquest tram per part de l’administració autonòmica, amb la participació activa en el seu disseny dels municipis afectats i amb càrrec als fons previstos a la disposició addicional 3a de l'Estatut de Catalunya.

Sobre aquesta qüestió, l’alcalde de Terrassa, i amfitrió de l’Assemblea General d’avui, Jordi Ballart, ha afirmat que “la ronda Nord és una infraestructura de vital importància per al teixit empresarial i econòmic del territori, tant per la millora de la competitivitat que pot propiciar, com per a facilitar la mobilitat de la ciutadania". Ballart ha afegit que a Terrassa "tenim una via d'alta capacitat que acaba en una rotonda a la trama urbana, i ara des del marc de l'Arc, seguirem insistint que es finalitzi i s'assumeixin els acords signats per a dotar-la de sentit i utilitat".

La resolució sobre la ronda nord aprovada per l’Arc destaca el paper de la infraestructura en la vertebració del territori. Així mateix, s’expressa el suport de l’entitat municipalista a les mesures anunciades pel Ministeri de Transports per a la millora de la seguretat i de la capacitat l'AP-7 i es demana tant al Govern de l’Estat com de la Generalitat que prenguin les mesures oportunes per a la seva execució.

Arxius adjunts