Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exposició col·lectiva “22 finestres” obre la nova etapa del M|A|C a l’edifici de la Presó

Escoltar

L’exposició col·lectiva “22 finestres” obre la nova etapa del M|A|C a l’edifici de la Presó

El dissabte 21 de gener s’inaugura l’exposició col·lectiva “22 finestres” que obre la nova etapa del M/A/C a l’edifici de la Presó. Les propostes són de 10 artistes que han fet les serves creacions després d’haver visitat l’edifici amb 22 finestres i amb una estructura panòptica que permet observar la seva totalitat des d’un punt concret.

D'esquerra a dreta, el regidor Xesco Gomar i la comissària Gisel Noé i el comissari David Santaeulària.
D'esquerra a dreta, el regidor Xesco Gomar i la comissària Gisel Noé i el comissari David Santaeulària.

“22 finestres” és el títol de l’exposició que obre la nova etapa del M|A|C a l’edifici de La Presó i que s’inaugura el dissabte 21 de gener, a les 12 h. Comissariada per Gisel Noè i David Santaeulària, es tracta d’una exposició col·lectiva amb la participació dels i les artistes Antoni Abad, Daniel G. Andújar, Xavier Arenós, Irene Bou, Azahara Cerezo, Adrià Goula, Joana Moll, Mireia c. Saladrigues, Marc Salicrú i Tanit Plana.

L’acte de la inauguració comptarà amb la presència dels comissaris, dels i les artistes, on faran una aproximació a les diferents peces a través de les seves explicacions. A més l’artista Clara Nubiola realitzarà durant l’acte una il·lustració de la jornada.

 

Reflexions artístiques

Volgudament de procedència diversa, de generacions expandides i amb plantejaments de treball absolutament personals, els 10 artistes han acurat la seva proposta expositiva després d’haver visitat l’edifici per palpar-ne l’indissoluble pes arquitectònic que traspuen aquestes parets.

És a través d’aquestes 22 obertures que el dins i el fora poden trobar-se. Aquestes 22 finestres i el tros de cel de línia semipanòptica dibuixat com una teulada a la intempèrie, inaccessible.

Deu treballs que reflexionen sobre comunicació i consum, guerra i república, ritual i comunitat, memòria i llibertat, tecnologia i realitat virtual, internet i seguretat nacional, ingravidesa i volatilitat.

 

El M|A|C Mataró Art Contemporani

El M|A|C va presentar-se públicament el 29 de març de 2014 com a plataforma de creació, producció, formació i difusió entorn de l'art contemporani i des d'aleshores ha desplegat la seva activitat a diversos indrets: principalment a les Sales d'exposicions de Can Palauet, però també a Ca l'Arenas. Centre d'Art del Museu de Mataró, Cúpula del Cementiri dels Caputxins, escoles i instituts, espai públic, etc. Amb aquesta exposició, el centre inicia aquesta nova etapa a l'edifici de la Presó com a seu, tot i que continuarà desenvolupant projectes més enllà com fins arà.

El M|A|C forma part de la Xarxa de Centres d'Art de Catalunya, juntament amb altres 7 centres: La Panera de Lleida; Bòlit de Girona; Lo Pati d'Amposta; Fabra i Coats de Barcelona; Tecla Sala de L'hospitalet de Llobregat; Mèdol de Tarragona i ACVic de Vic. Tots ells són centres municipals que compten amb un conveni amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el qual en financia majorment l'activitat que desenvolupen.

El Sistema Públic d'Equipaments de la Generalitat disposa les funcions que han de desenvolupar aquests 8 centres d'art territorials, que són: recerca i creació, producció i programació, difusió i dinamització de públics, patrimonialització i documentació i connexions amb territori i sector.

 

L'espai documental

Atès l'alt valor històric i patrimonial de l'edifici, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2001, s'ha instal·lat l'Espai documental de la Presó en què hi ha un recorregut històric per la història de l'edifici, documentació consultable i un arxiu amb àudios de testimonis que relaten la seva relació amb la història de l'edifici.

 

Les obres de reforma

Quan l'any 2015 es van detectar danys a la coberta de l'edifici que el podien malmetre, l'Ajuntament de Mataró inicia el projecte de reforma per tal de preservar-lo. L'actuació arquitectònica s'executa l'any 2016. L'any 2018 es realitzen unes jornades de portes obertes abans d'iniciar les obres que restauraran la planta baixa de l'immoble seguint un pla d'usos que contempla transformar-lo en seu del M|A|C, obres que es realitzen durant els anys 2019-2020.

El gener de 2022 s'inicia una nova fase d'adequació en què s'instal·larà un ascensor per connectar la planta baixa i el primer pis i garantir-ne l'accessibilitat.
L'obertura d'aquest equipament contribueix a definir l'eix cultural de la Riera que va des de la Nau Gaudí fins al Teatre Monumental i Parc Central (espais expositius, espais escènics, patrimoni històric i art públic).

Galeria d'Imatges

Arxius adjunts