Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Havana estrena servei de deixalleria mòbil diumenge 12

Escoltar

L’Havana estrena servei de deixalleria mòbil diumenge 12

S’ubicarà cada diumenge al matí a l’avinguda del Maresme amb el carrer de Floridablanca. A partir de juliol els mataronins i mataronines també disposaran de nous serveis associats a la deixalleria mòbil per estalviar i prevenir residus: la instal·lació itinerant de la Reparatuck, per reparar petits objectes, i de la Didaltruck, per arranjar roba.

Una atenció a la deixalleria mòbil. Foto: Ajuntament
Una atenció a la deixalleria mòbil. Foto: Ajuntament

El veïnat de l’Havana tindrà servei de deixalleria mòbil a partir del 12 de juny. Cada diumenge, de 9 a 14 h, aquest servei estarà ubicat a l’avinguda del Maresme amb el carrer de Floridablanca.

La deixalleria mòbil és un contenidor adaptat que, de forma itinerant, se situa en diferents ubicacions de la ciutat per fer la recollida selectiva de diferents tipus de residus domèstics que no podem dipositar en contenidors separats al carrer. La de l’Havana serà la setena ubicació en marxa:

  • Dilluns: Via Europa amb carrer de Dinamarca
  • Dimarts: avinguda de la Gatassa (davant del Parc de Cerdanyola)
  • Dimecres: plaça d’Occitània
  • Dijous: plaça de les Tereses
  • Divendres: avinguda d’Amèrica amb carretera de Mata
  • Dissabte: ronda de Sant Oleguer amb riera de la Figuera Major
  • Diumenge: avinguda del Maresme amb el carrer de Floridablanca

Aquesta instal·lació funciona de dilluns a divendres de 10 a 13 h i de 16 a 20 h i dissabtes i diumenges de 9 a 14 h.

L’Ajuntament ha prorrogat fins a finals de 2023 el contracte de gestió de les deixalleries municipals a favor de l’empresa Solidança Treball EI SL, que inclou com a novetat la ubicació de la deixalleria mòbil a L’Havana i un canvi en el funcionament de la deixalleria fixa de Pla d’en Boet (carrer de Francesc Layret, 74), que ara ja no obrirà els diumenges al matí, tot i que sí ho farà la resta de festius. La deixalleria fixa del carrer de Galícia mantindrà l’horari habitual, i per tant sí estarà oberta els diumenges al matí.


Nous serveis itinerants d’autoreparació i d’arranjament de peces de roba

A partir de juliol, l’Ajuntament també posarà a l’abast de la ciutadania un servei mòbil on poder autoreparar els seus objectes avariats (Reparatruck) o bé allargar la vida útil de les peces de roba a través de la costura, l’arranjament i l’upcycling (Didaltruck) per tal que no arribin a esdevenir residus sempre que sigui possible. Els usuaris i usuàries podran disposar de l'assessorament i eines necessàries.

Tant la Reparatruck com la Didaltruck oferiran serveis gratuïts de l'1 al 7 de cada mes de manera alterna, és a dir, cada mes visitarà Mataró una d'elles, coincidint amb el dia que la deixalleria mòbil s’instal·la als set punts de la ciutat i a la mateixa ubicació. Els horaris d’aquests nous serveis seran: de dilluns a divendres de 16 a 19 h, i dissabtes i diumenges de 10 a 13 h.

Els objectius d’aquesta actuació són:

- Conscienciar i sensibilitzar la població en els beneficis econòmics, ambientals i socials associats a la prevenció de residus, el consum conscient, l’estalvi de CO2, els impactes externalitzats...

- Capacitar la ciutadania a l’hora de ser autònoms en autoreparació i manteniment preventiu dels seus objectes.

- Establir sinergies entre la deixalleria mòbil i l’autoreparació a través de la Reparatruck i la Didaltruck, prioritzant la prevenció de residus com a etapa preferent en la gestió de residus municipals. També són serveis complementaris als tallers d’autoreparació que s’imparteixen a la Casa Capell en el marc de les seves programacions, igualment a càrrec de Solidança.

Aquesta actuació, junt amb l’actualització del Pla local de prevenció de residus de Mataró que està en marxa, es poden dur a terme gràcies a una subvenció de 38.795,98 € de l’Agència de Residus de Catalunya per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals. L’ajut cobreix el 75 % del pressupost total d’aquestes iniciatives (51.727,94 €).


Publicat a