Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament dona suport al tractat sobre la prohibició de les armes nuclears

Escoltar

L’Ajuntament dona suport al tractat sobre la prohibició de les armes nuclears

La Junta de Portaveus ha aprovat per unanimitat una Declaració institucional presentada conjuntament de suport al tractat sobre la prohibició de les armes nuclears.

El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:

“Les armes nuclears són un autèntic perill per a la seguretat de les persones i dels pobles. Sense cap mena de dubte, és l’armament més destructiu, inhumà i discriminatori. La major part de les quasi 15.000 armes nuclears de l’arsenal existent apunten a les ciutats, amenaçant de forma inacceptable les nostres vides i la mateixa existència de la Humanitat en el seu  conjunt.

Encara tenim en el record el llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki ara farà 77 anys. Unes bombes que provocaren la mort de més de 240.000 persones, nombrosos ferits i la pràctica destrucció de les dues ciutats.

Malgrat el final de la Guerra Freda i els acords de desarmament nuclear aconseguits, avui el món continua disposant de 14.465 armes nuclears, la majoria de les quals amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes del 1945.

 

Així com el món ha avançat cap a la prohibició efectiva d’altres armes de destrucció massiva (com les biològiques o les químiques), cal avançar, per responsabilitat i per seguretat, cap a la prohibició de les armes nuclears.

Després de molts anys de demandes per part de la societat civil, de diferents ONG i de campanyes com la Xarxa d’Alcaldes per la Pau, de la qual la ciutat de Mataró forma part des de l’any 2005, es va aconseguir un primer pas essencial: l’adopció del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, el 7 de juliol de 2017, a les Nacions Unides. El Premi Nobel de la Pau d’aquell any va recaure precisament en la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN).

De tota manera, perquè el Tractat assoleixi el seu objectiu, cal que siguin els estats que el ratifiquin i s’hi sumin.

Fundipau, que forma part de la Campanya Internacional per l’abolició de les Armes Nuclears (ICAN), ha proposat a les entitats representades a la ciutat de Mataró: Justícia i Pau del Maresme, Coral Primavera per la Pau, Fundació Grup Tercer Món Mataró i l’Associació Veïnal de Rocafonda, que encapçalin una campanya per a donar a conèixer què és el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) entre la població mataronina amb conferències i debats i que presentin la proposta perquè l’Ajuntament de Mataró s’hi adhereixi.

És per tot això que recollint la proposta de les entitats esmentades (Justícia i Pau del Maresme, Coral Primavera per la Pau, Fundació Grup Tercer Món Mataró i l’Associació Veïnal de Rocafonda) proposem l’adopció dels següents acords:

  1. L’Ajuntament de Mataró expressa la seva solidaritat amb totes les persones i comunitats afectades per l’impacte de les bombes atòmiques i els assajos amb armes nuclears.
  2. L’Ajuntament de Mataró reclama als estats del món que es comprometin de manera clara i contundent amb el desarmament nuclear i que prenguin les mesures concretes per assolir-lo.
  3. L’Ajuntament de Mataró dona suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i fa seu l’ICAN Cities Appeal que diferents ciutats del món estan firmant i declara que: “La nostra ciutat està preocupada per la greu amenaça que representen les armes nuclears per a les diferents comunitats de tot el món. Creiem fermament que els nostres conciutadans tenen dret a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Qualsevol ús d’armes nuclears, ja sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de gran magnitud i duradores per a les persones i el medi ambient.“
  4. L’Ajuntament de Mataró insta el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya a signar i ratificar el tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per les Nacions Unides.
  5. L’Ajuntament de Mataró traslladarà aquests acords al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Congrés dels Diputats, al Govern espanyol, a la Secretaria de l’ONU i als mitjans de comunicació locals.
  6. Les entitats proposants es comprometen a fer actes de presentació a la ciutat per donar a conèixer la campanya i aconseguir l’adhesió d’altres entitats”.