Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus reclama el compromís de la Generalitat en la construcció de nous centres educatius a la ciutat

Escoltar

La Junta de Portaveus reclama el compromís de la Generalitat en la construcció de nous centres educatius a la ciutat

En la Declaració Institucional presentada pel PSC amb el suport d’ECPM, es demana al Departament d’Ensenyament de la Generalitat que es comprometi en un calendari per la construcció dels edificis de les escoles Joan Coromines i Germanes Bertomeu i de l’Institut Cinc Sénies. Hi han votat a favor ERC i Cs, mentre que Junts per Mataró s’ha abstingut.

El text íntegre de la declaració és el següent:

“La ciutat de Mataró presenta un important dèficit pel que fa a infraestructures educatives. Les tres reivindicacions més emblemàtiques que el conjunt de la ciutat porta anys fent a la Generalitat de Catalunya, administració competent en la matèria, són la construcció de nous edificis per l’Institut Cinc Sénies i per les escoles Joan Coromines i Germanes Bertomeu.

En cas de l’institut, els alumnes han d’estudiar en barracons des de la seva creació l’any 2017 i, en el cas de les escoles, els dos edificis es troben totalment amortitzats i en situació precària.

La reivindicació municipal pel Joan Coromines es remunta al document “Criteris de planificació escolar de Mataró 2013-2020”, aprovat pel Ple de l’Ajuntament el 6 de març de 2014. Aquesta reivindicació es va renovar al document “Criteris de planificació escolar de Mataró 2017-2022”, aprovat ple Ple municipal el 2 de febrer de 2017 i, novament, en el document “Criteris de planificació escolar de Mataró 2022-2027”, aprovat pel Ple el passat 3 de febrer.

En el cas de l’institut Cinc Sénies i de l’escola Germanes Bertomeu les reivindicacions es remunten als documents dels anys 2017 i 2022 abans esmentats.

Cal recordar, que la Generalitat de Catalunya no construeix un equipament educatiu des de fa més de 10 anys.

Durant aquest temps, han sigut múltiples les Declaracions Institucionals aprovades per la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró al respecte.

Unes reivindicacions que són unànimes per part de tota la comunitat educativa i dels grups polítics presents al consistori.

Fins i tot, el Grup Parlamentari Socialista, a instàncies del Grup Municipal, va presentar una esmena als pressupostos de la Generalitat per l’any 2022 demanant la construcció d’aquests tres edificis, que va ser refusada pels grups que, en aquell moment, formaven el govern.

El passat 18 d’octubre, el Govern de la Generalitat va acordar la construcció de 21 centres escolars a tota Catalunya, entre el que es troba el Joan Coromines, amb una inversió de 7,2 milions d’euros, malgrat la partida pressupostària que ha de permetre executar aquesta inversió no es prou clara.

Des de l’Ajuntament de Mataró celebrem l’acord del Govern de la Generalitat per a construir un nou edifici per l’escola Joan Coromines i emplacem al Departament d’Ensenyament a fixar, de manera immediata, un calendari d’execució de l’obra.

No ens agradaria que succeís el mateix que va passar amb l’institut Cinc Sénies, quan, el 30 d’abril de 2019, el Govern de la Generalitat, en uns acords de naturalesa similar als del 18 d’octubre d’enguany, va aprovar la construcció del nou edifici amb una inversió de 6,6 milions. Tres anys i mig després, la partida pressupostària que havia de permetre executar l’obra no ha aparegut per enlloc i els alumnes continuen estudiant en barracons.

Respecte l’Institut Cinc Sénies, fa uns mesos, un mitjà de comunicació local va publicar que s’havia licitat el projecte executiu. Esperem i confiem en que,aquest cop sí, no torni a passar el mateix que al 2019 i que es fixi, d’una vegada per totes, un calendari concret per a l’execució del projecte.

Mataró està farta de promeses incomplertes i reclama, un cop més, un calendari clar i real dels nous edificis per l’Institut Cinc Sénies i l’escola Joan Coromines i que es contempli i es faci l’aposta també per construir l’edifici de l'escola Germanes Bertomeu. Es tracta d’una necessitat urgent que ja no pot esperar més.

Per tot l’anterior, el Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Mataró proposo a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents acords:  

  1. Instar el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a comprometre’s, per escrit, en un calendari concret per a la construcció de la nova escola Joan Coromines.
  2. Instar el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a comprometre’s, per escrit, en un calendari concret per a la construcció del nou edifici per l’Institut Cinc Sénies.
  3. Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a acordar de manera immediata la construcció d’un nou edifici per l’escola Germanes Bertomeu.
  4. Notificar els presents acords al govern de la Generalitat de Catalunya, al Departament d’Ensenyament, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i a les direccions i associacions de mares i pares dels tres centres esmentats.”

Publicat a