Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró es troba en estat de prealerta per sequera i activa mesures preventives

Escoltar

Mataró es troba en estat de prealerta per sequera i activa mesures preventives

Mataró es troba en estat de prealerta per sequera donades les reserves de la Unitat d’Explotació del Ter-Llobregat de la que s’abasteix. Davant d’aquesta situació s’ha constituït el Comitè Municipal de Sequera que vetlla per coordinar i aplicar les actuacions a la ciutat en base a les directrius del Pla Especial de Sequera de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments s’han tancat fonts ornamentals i es donen recomanacions a la ciutadania.

Les fonts del Parc Central es van tancar per Les Santes i ara se sumen les del Rengle i la plaça Itàlia. Foto: AMSA.
Les fonts del Parc Central es van tancar per Les Santes i ara se sumen les del Rengle i la plaça Itàlia. Foto: AMSA.

El Comitè Municipal de Sequera de Mataró, format per diferents serveis municipals i per Aigües de Mataró SA (AMSA), es va constituir amb data 29 de juliol per fer el seguiment de l’estat de sequera actual.

Els episodis de baixa pluviometria característics de la climatologia mediterrània s’han vist agreujats durant el darrer any amb successius períodes d’escassetat de pluja i altes temperatures que han afectat en un sentit negatiu a l’acumulació, evaporació i consum d’aigua. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, actualment els nivells de reserva d’aigua de la conca Ter-Llobregat es troben en estat de prealerta per sequera hidrològica.

El Pla d’Emergència per Situació de Sequera de Mataró, validat per l’Agència Catalana de l’Aigua i en procés de validació pel Ple municipal, té com a objectiu fer front als riscos i contingències que es puguin produir en relació a l’abastament d’aigua a la ciutat.

En aquests moments s’ha procedit a tancar les fonts ornamentals que no es consideren essencials pel seu ús o per a facilitar la regulació de les temperatures a l’espai públic on s’ubiquen. Aquestes fonts són la de la rotonda del Rengle, la font gran i petita del nou Parc Central i la de la plaça Itàlia.

A nivell comunicatiu s’engega una campanya de conscienciació per donar recomanacions a la ciutadania. Les principals mesures són les següents:

-Tancar l’aigua sempre i quan no sigui necessari: mentre ens ensabonem les mans, les dents, afaitar-se o mentre rentem els plats.

-Millor fer dutxes curtes que banys i tancar l’aigua mentre ens ensabonem.

-Omplir bé el rentaplats i la rentadora i fer servir programes eficients.

-Col·locar airejadors a les aixetes.

-Reparar les aixetes i la cisterna del wàter quan perdin aigua, encara que sembli poca.

-Regar amb poca aigua i sempre en la franja horària que va de les 20 h a les 8 h.

Des d’AMSA s’intensifiquen les revisions de la xarxa pública d’abastament públic per evitar fuites i també s’han enviat cartes als negocis i empreses que per la seva activitat són considerats grans consumidors amb consells i recomanacions concretes per a fer un ús responsable de l’aigua.

Publicat a