Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull la cerimònia de les Creus de Sant Jordi 2022

Escoltar

Mataró acull la cerimònia de les Creus de Sant Jordi 2022

El Teatre Monumental de Mataró va ser l’escenari ahir dilluns de l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. Mataró es va omplir representants de la política catalana, de la política i el món local, i dels diferents àmbits culturals i socials de Catalunya, en un acte que es va poder veure en directe pel Canal 324.

Instant de l'acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi. Foto: Arnau C. Vidal
Instant de l'acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi. Foto: Arnau C. Vidal

Abans de començar amb la cerimònia, l’alcalde de Mataró, David Bote, va rebre el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, la consellera de presidència, Laura Vilagrà, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i als premiats i les premiades. En el seu discurs de benvinguda l’alcalde va fer valdre el patrimoni cultural mataroní i la rellevància de personalitats del món cultural, associatiu i d’altres àmbits que han portat el nom de Mataró més enllà de la ciutat.

L’elecció de les personalitats distingides amb la Creu de Sant Jordi ha volgut respectar, com ja s’ha fet palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de guardonats també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.

La cerimònia, conduïda per Mònica Terribas i Justo Molinero, va començar amb l’actuació musical de Toti Solé i la dansa dels ballarins residents al Maresme, Toni Mira i Lila Ribera Ducreux. Una altra veu maresmenca va pujar també a l’escenari del Teatre Monumental, Judit Neddermann.

D’entre les persones que van rebre la distinció en destaca Jaume Mateu Bullich, més conegut com a Tortell Poltrona. Persona molt vinculada amb la ciutat, l’any 1981 Jaume Mateu va fundar el Circ Cric a Mataró. Un dels moments àlgids de la nit va ser el moment en el qual van rebre el guardó els grups musicals Estopa i Elèctrica Dharma. Estopa va ser el representant de les 10 entitats que van rebre la Creu de Sant Jordi. Els germans Muñoz van reivindicar una Catalunya plural i mestissa i van dedicar el guardó als sanitaris i als professors.

La resta de guardonats van ser: Fàtima Ahmed, activista social; Maria Carme Cardó i Soler, professora; Mari Chordà Recasens, artista; Joan Carles Doval Garcia, productor discogràfic; Rosa Maria Duran i Gili, professora i intèrpret; Carme Elias Boada, actriu; Josep Espunyes i Esteve, escriptor; María del Carmen Llasat Botija, física; Josep Minguell Cardenyes, pintor muralista; Maria Olivares i Usac, professora, política i activista; Laia Palau Altés, esportista; Lluís Parés Ramoneda, Pagès; Jordi Puig Suari, enginyer; Miquel Strubell i Trueta, sociolingüista; Hisao Suzuki, fotògraf; Lluís Torner Sabata, físic; Carme Trilla i Bellart, economista; Marina Vilalta i Fajula, pastora; Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja, artista plàstic i esmaltador; Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova; Associació El Círcol de Reus; Associació pels Drets Sexuals i Reproductius; Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira; Companyia Elèctrica Dharma; Estopa; Fundació del Gran Teatre del Liceu; Laboratoris Hipra, SA; Joventut de la Faràndula i l’Orfeó Vigatà.

Al Teatre Monumental hi van assistir regidors i regidores de l’Ajuntament de Mataró, així com entitats culturals i comercials de la ciutat i alguns mataronins que anteriorment havien rebut la Creu de Sant Jordi.  

La relació de Mataró amb la Creu de Sant Jordi

Diferents persones o entitats de Mataró han rebut darrerament la Creu de Sant Jordi: Justo Molinero (2021), Fundació Hospital (2020), Núria Quadrada (2019), Joan Viñas (2018), l’Il·lustríssim Col·legi d’Advocats de Mataró (2017), Sala Cabanyes amb motiu del centenari dels Pastorets de Mataró (2016), Joan Pera (2015), Josep Fradera (2006) i Joaquim Arenas (2003).

 

Galeria d'Imatges