Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova definitivament el pressupost i les ordenances fiscals per a 2023

Escoltar

Mataró aprova definitivament el pressupost i les ordenances fiscals per a 2023

El Ple municipal va aprovar ahir definitivament, en sessió extraordinària, tant el pressupost com les ordenances fiscals que aplicarà l’any que ve. El pressupost de l’Ajuntament manté la xifra de 155,41 milions que es va aprovar inicialment al novembre, i el pressupost consolidat amb les empreses municipals serà de 186,99 milions. Els esforços s’enfoquen a la resiliència i les polítiques prioritàries, i es manté la congelació dels impostos i de la major part de taxes i preus públics.

Votació del pressupost al Ple. Foto: Ajuntament
Votació del pressupost al Ple. Foto: Ajuntament

Els processos d’aprovació del pressupost i modificació de les ordenances fiscals s’han desenvolupat com l’any passat de forma conjunta perquè els projectes previstos per a la ciutat es puguin posar en marxa ja des de principis d’any. El pressupost de l’Ajuntament puja a 155,41 milions (154,07 milions al 2022, un 0,87 % d’increment). El pressupost consolidat arriba a 186,99 milions, un 0,89 % menys que el de 2022 (188,68 milions).

Es tracta d’un pressupost enfocat a la resiliència, d’adaptació a l’actual context d’elevada inflació i incerteses econòmiques, però a la vegada amb l’horitzó de transformació de Mataró en el marc de l’Agenda 2030 i amb l’objectiu de mantenir al màxim la cartera de serveis oferts per l’Ajuntament. Es mantindrà l’accent en les polítiques prioritàries com la seguretat, la neteja, l’atenció a les persones i l’habitatge. L’endeutament del grup Ajuntament (amb empreses públiques i Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans) es preveu rebaixar en 3 milions d’euros durant l’any.

El pressupost 2023 s’ha aprovat sense canvis respecte a les xifres de l’aprovació inicial al Ple de novembre. Es va presentar el 17 de novembre en Audiència pública, acte en el qual la ciutadania va poder conèixer també les principals actuacions previstes per a l’any que ve i va poder formular preguntes a l’equip de Govern.

S’han presentat un centenar d’al·legacions, propostes i suggeriments dels grups municipals d’ERC, Junts per Mataró i Ciutadans, i del Consell del Patrimoni Arquitectònic i ambiental de Mataró: 74 s’han estimat total o parcialment en considerar que ja estan contemplades o en execució i 26 s’han denegat, principalment per no disposar al pressupost partida per materialitzar les propostes.

El pressupost 2023 es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals que formen el Govern Municipal (PSC i En Comú Podem). Els grups de l’oposició van votar-hi en contra (ERC, Junts per Mataró i Ciutadans).


Les ordenances fiscals

Pel que fa a les ordenances fiscals que regularan els tributs municipals al 2023, els impostos (IBI, vehicles, plusvàlua, IAE, ICIO) no pujaran per no gravar més a la ciutadania en un context econòmic general que està marcat per la inflació i l’encariment dels productes de la cistella bàsica de la compra. La major part de les taxes municipals (com la brossa domiciliària) i de preus públics tampoc experimentaran canvis.

Respecte al document d’aprovació inicial només s’han incorporat canvis en dos articles per adequar-se als criteris de la Diputació de Barcelona respecte al pagament fraccionat dels tributs.

Durant l’exposició pública es van rebre tres escrits d’al·legacions, que han estat desestimades, de l’Associació de promotors i constructors d’edificis de Catalunya (APCE), el grup municipal d’ERC i l’Institut Català de la Salut.

Les ordenances fiscals per a 2023 es van aprovar amb els vots favorables del Govern (PSC i En Comú Podem Mataró), l’abstenció d’ERC-MES-AM i els vots contraris de Junts per Mataró i Ciutadans.