Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova definitivament en el mateix Ple extraordinari el pressupost i les ordenances fiscals per a 2022

Escoltar

Mataró aprova definitivament en el mateix Ple extraordinari el pressupost i les ordenances fiscals per a 2022

El Ple municipal ha aprovat aquest vespre definitivament, en sessió extraordinària, tant el pressupost com les ordenances fiscals que aplicarà l’any que ve. El pressupost de l’Ajuntament, el més elevat de la història, manté la xifra de 154,07 milions que es va aprovar inicialment al novembre, i el pressupost consolidat amb les empreses municipals serà de 188,68 milions. Es destina més despesa en seguretat, suport a l’envelliment i neteja, i a la vegada es manté la congelació dels impostos, així com de la major part de taxes i preus públics.

Inici del Ple extraordinari d'ahir. Foto: Ajuntament
Inici del Ple extraordinari d'ahir. Foto: Ajuntament

Els processos d’aprovació del pressupost i modificació de les ordenances fiscals s’han desenvolupat aquesta vegada de forma conjunta perquè els projectes previstos per a la ciutat es puguin posar en marxa ja des de principis d’any. El pressupost de l’Ajuntament puja a 154,07 milions (152,47 milions al 2021, un 1,05 % d’increment). El pressupost consolidat arriba a 188,68 milions, un 3,71 % més que el de 2021 (181,93 milions).

El pressupost està enfocat a la recuperació i la transformació de la ciutat. Posa l’accent en temes com la seguretat, l’atenció i suport a l’envelliment i la dependència o, entre altres, la neteja. I també es proposa seguir reduint l’endeutament de tot el grup (Ajuntament, empreses públiques i Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme) fins assolir una ràtio del 55,87 % al final de 2022. La previsió per a finals de 2021 és situar-se en el 60,27 %, quan el límit legal d’endeutament està establert en el 110 %.

Per una banda, l’Ajuntament preveu rebre ingressos addicionals procedents de majors aportacions en la Participació als Ingressos de l’Estat (3,3 milions), i més subvencions (1,9 milions de l’Agència de Residus per a l’any que ve i 1,1 milions del programa de resiliència local de la Diputació). Però d’altra banda haurà de fer front, com la resta d’ajuntaments, a la pèrdua d’ingressos que suposa la nova regulació de l’impost de la plusvàlua.

Amb la nova fórmula de càlcul de la plusvàlua que finalment ha aprovat l’Estat es preveu que s’ingressaran 1,6 milions menys per aquest concepte. Això obliga a deixar sense efecte de moment algunes de les partides previstes per cobrir aquesta davallada, tot i que es preveu que el tancament pressupostari de l’exercici 2021 comporti un romanent de tresoreria positiu que permeti reposar les quantitats previstes inicialment. La major afectació es dona per ara en la partida corresponent als pressupostos participatius.


Algunes dades del pressupost

  • Pel que fa a la despesa social, es mantenen els ajuts i bonificacions a la fiscalitat (500.000 €), i també s’incrementa en 1,53 milions el pressupost destinat per programes a protecció i promoció social, augmentant la dotació econòmica per al Servei d’Ajuda a Domicili.

  • La despesa en equipaments municipals al servei del ciutadà s’incrementa amb l’obertura de l’Espai Mataró Connecta, el Cafè Nou, la Presó, la Biblioteca Centre, etc.). També es milloraran serveis estratègics com Llicències, Oficina Tècnica per al pla d’inversions, Habitatge.

  • L’Ajuntament destinarà 18,75 milions a Seguretat, mobilitat i protecció civil, 2,64 milions més al 2021.

  • En Residus i neteja la despesa prevista és de 16,14 milions, 0,91 més que al 2021 per seguir implantant nous serveis.

  • El pressupost consolidat amb les empreses destina 20,86 milions a Habitatge, urbanisme i vies públiques, 3,99 milions més que al 2021.

  • L’Ajuntament destina 16,1 milions a inversions, entre elles el Projecte de videovigilància (1,5 milions), el Pla de millores de paviments urbans (1,28 milions), el Fons d’inversió habitatges (1,05 milions), la coberta de la Pista poliesportiva de Cirera (inversió plurianual, 600.000 € per a l’any 2022), la reurbanització del carrer de Sant Josep (530.000 €), noves instal·lacions de petanca a Rocafonda i Molins (450.000 €), o la inversió en el Camp Municipal de Futbol de Molins (inversió plurianual, 400.000 € per al 2022).

  • El pressupost d’inversió consolidat puja a 29,32 milions. Entre elles, les inversions d’AMSA en el Tub verd (1,92 milions), les millores a la xarxa d’aigua (810.030 €) i de clavegueram (651.538 €), i el projecte de comunitats energètiques per l’autoconsum que l’Ajuntament ha encarregat a la societat municipal (916.000 €). I dins de les actuacions de PUMSA inversions destacades com la realització de projectes, estudis i inici de la urbanització del sector Iveco-Renfe-Farinera (6,3 milions) o vinculats al desenvolupament de ronda Barceló-Illa Fàbregas i de Caralt (1,56 milions) i El Rengle (521.1000 €).

 

Les ordenances fiscals

Pel que fa a les ordenances fiscals que regulen els tributs municipals, el tret fonamental és que no es preveu cap pujada de l’Impost de Bens Immobles (IBI) ni de la resta d’impostos municipals.

Pel que fa a les taxes municipals, els principals canvis afecten a dos serveis prestats per concessionàries, la taxa de cementiris i els preus públics del Sorrall, que pujaran un 2,4 % i un 2,7 % respectivament. Es creen dues taxes vinculades als vehicles de mobilitat personal (bicicletes, patinets, etc.): una nova tarifa per la retirada d’aquest tipus de vehicles de la via pública per part de la grua municipal i una altra per la instal·lació d’estacionaments de bicicletes o altres VMP destinats a ús comercial. I les ordenances fiscals per al 2022 recuperen la bonificació de la taxa de la brossa per l’ús que la ciutadania fa de les deixalleries municipals.


Participació i votacions

El pressupost 2022 es va presentar el 18 de novembre en Audiència pública, acte en el qual la ciutadania va poder conèixer també les principals actuacions previstes per a l’any que ve i va poder formular preguntes a l’equip de Govern.

Els grups municipals d’ERC, Junts per Mataró i Ciutadans van presentar al·legacions al pressupost. Del total de 78 al·legacions, 54 s’han estimat total o parcialment en considerar que ja estan contemplades o en execució.

Pel que fa a les ordenances fiscals, van presentar al·legacions l’Associació de promotors i constructors d’edificis de Catalunya (APCE), i els grups municipals d’ERC i de Ciutadans. La major part d’elles ja s’havien valorat abans de l’aprovació provisional i han estat desestimades. S’ha incorporat en la regulació de tarifes de la Piscina Municipal, a petició de Ciutadans, que les persones acompanyants d’usuaris amb discapacitat superior al 33% acreditada o que ho requereixin per les seves condicions no hauran de pagar per accedir-hi als espais necessaris per fer l’acompanyament.

Tant el pressupost com les ordenances fiscals s’han aprovat amb els vots favorables del Govern (PSC i En Comú Podem Mataró) mentre que els grups de l’oposició (ERC, Junts per Mataró i Ciutadans) n’han votat en contra.