Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró cedeix centres cívics al Banc de Sang i Teixits per a les campanyes de donació de plasma

Escoltar

Mataró cedeix centres cívics al Banc de Sang i Teixits per a les campanyes de donació de plasma

La propera cita és el 26 d’abril al Centre Cívic Molins amb motiu de la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries. Per ser donant de plasma cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. Cal demanar hora a www.donarsang.gencat.cat/plasma per organitzar les donacions que en el cas del plasma tenen una durada de 45 minuts.

Imatge d'un donant de plasma. Foto: Banc de Sang i Teixits.
Imatge d'un donant de plasma. Foto: Banc de Sang i Teixits.

L’Ajuntament de Mataró ha posat a disposició del Banc de Sang i Teixits els centres cívics dels diferents barris de la ciutat perquè es puguin dur a terme les campanyes de donació. La propera cita és el 26 d’abril quan Mataró acull una campanya especial de donació de plasma coincidint amb la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries. Durant tot el dia, Centre Cívic Molins es convertirà en un punt de donació d’aquest component sanguini vital per a persones amb problemes en les defenses.

Per organitzar millor la jornada s’aconsella demanar hora a www.donarsang.gencat.cat/plasma

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o “plasmafèresi” dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.

Les properes cites a Mataró són:

-26 d’abril, 3 i 24 de maig i 21 de juny al Centre Cívic Molins

- 7 de juny a Centre Cívic Pla d’en Boet

-5 de juliol al Centre Cívic Rocafonda

- 18 de juliol a l’Espai Gatassa


El plasma

El plasma és un component de la sang que és essencial per produir medicaments per al tractament de diverses malalties on hi ha  dèficit d’unes proteïnes plasmàtiques, les quals són vitals per processos tan importants com defensar l’organisme de les infeccions i la coagulació de la sang. Entre aquestes proteïnes del plasma tenim les immunoglobulines, l’albúmina, el Factor VIII i el Factor IX.

Hi ha persones que tenen malalties per dèficit d’aquestes proteïnes plasmàtiques, com per exemple diferents immunodeficiències, l’hemofília, l’emfisema hereditari, el mieloma múltiple, etc. El tractament d’aquestes malalties es basa en l’administració de la proteïna que falta en cada cas.

La majoria d’aquestes proteïnes no es poden sintetitzar artificialment, només les podem extreure del plasma; així que l’única manera d’obtenir el tractament per a aquests malalts és a partir de la donació de plasma i per això és tant important sensibilitzar a la població d’aquest tipus de donació.

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguencs que representa el 55 % de la sang i conté principalment aigua i proteïnes. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, 3 són de plasma.

Publicat a