Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el 174è aniversari del primer tren a la península

Escoltar

Mataró celebra el 174è aniversari del primer tren a la península

Durant els darrers dies d’octubre, Mataró celebra els 174 anys del primer tren a la península amb un seguit d’actes divulgatius i festius dirigits a tota la ciutadana. Aquesta efemèride se celebrarà d’una forma especial el proper any 2023, quan l’aniversari arribarà a la xifra rodona de 175 anys. Entre d’altres accions, Mataró acollirà el IX Congrés d’Història Ferroviària que reunirà, l’octubre del 2023, a membres d’entitats i universitats internacionals.


El divendres 28 d’octubre, a les 12 h, es farà l’ofrena floral al monument en honor a Miquel Biada, amb motiu del 174è aniversari del primer ferrocarril a la península, en record del seu impulsor i dels promotors d'aquesta iniciativa.

A continuació, se signarà un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Mataró i l’Associació Ibèrica d’Història Ferroviària per a la celebració del IX Congrés d’Història Ferroviària a Mataró els dies 25,26 i 27 d’octubre del 2023. Aquesta trobada d’experts internacionals en la matèria se celebrarà a Mataró com un dels actes principals del 175è aniversari, l’any 2023, d’aquesta efemèride.

El conveni el signaran l’alcalde de Mataró, David Bote, i el secretari de l’Associació Ibèrica d’Història Ferroviària, Jose Luis Hernández, amb la voluntat de preparar aquesta trobada internacional que té com a objectiu seguir avançant en el coneixement històric del ferrocarril, si bé es dedicarà especial atenció i estudi al cas de Catalunya on el 28 d’octubre del 1848 va circular per primera vegada un tren a la península entre Barcelona i Mataró.

Els altres actes d’enguany inclouen rutes guiades, una conferència, una activitat familiar i una exposició.

 

Amb la mirada en el 175è aniversari

Per elaborar el programa d’aquest aniversari es crearà amb un Comitè d’Honor que estarà presidit per la ministra de transports, mobilitat i Agenda Urbana 2030, Raquel Sánchez, l’alcalde de Mataró, David Bote, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i representants d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona així com amb càrrecs de Renfe i ADIF.

Arxius adjunts