Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró crea la Taula transversal per l’Economia Social i Solidària de la ciutat

Escoltar

Mataró crea la Taula transversal per l’Economia Social i Solidària de la ciutat

Prop d’una trentena d’empreses i entitats de l’Economia Social i Solidària han constituït la Taula transversal, en la sessió celebrada a Cafè de Mar i presidida pel regidor d’Ocupació i Empresa i Economia Social, Sergi Morales. L’objectiu de la Taula és establir espais de treball i coordinació entre els agents de les diverses iniciatives, per l’impuls de les accions del Pla Estratègic d’ESS de la ciutat.

Reunió de constitució de la Taula transversal per l’Economia Social i Solidària de la ciutat. Foto: Ajuntament de Mataró
Reunió de constitució de la Taula transversal per l’Economia Social i Solidària de la ciutat. Foto: Ajuntament de Mataró

El Pla de mandat municipal 2019-2023 detalla la prioritat d’apostar per donar visibilitat a l’economia social i cooperativa, fomentar la creació de noves empreses de l’economia social i generar riquesa i ocupació de qualitat, així com potenciar el creixement de l’ESS en nous àmbits.

El 21 de juliol de 2021 en sessió ordinària, el Ple de l’Ajuntament de Mataró va aprovar el Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària de Mataró, elaborat de forma participativa amb referents de l’ecosistema de l’ESS de la ciutat. El Pla Estratègic compta amb 48 accions que s’agrupen en 4 grans objectius: Crear estructures estratègiques, fomentar la creació d’entitats i empreses, reforçar el teixit i augmentar l’impacte de l’ESS.

Una de les prioritats d’aquest pla estratègic és la creació de la Taula d’ESS de Mataró, un instrument de governança que ha d’esdevenir un espai mixt de reflexió, debat, proposició i seguiment dels projectes del Pla Estratègic, en el qual participin els diferents agents que treballen amb els valors d’aquesta altra manera de fer economia amb impacte a la ciutat, i els serveis públics implicats. A més, per tal de donar resposta a la diversitat de necessitats en el context actual de canvi constant, la Taula podrà convocar altres agents assessors que puguin aportar visions complementàries i enriquidores a reptes de temàtiques específiques o projectes concrets.

La Taula Transversal per l’Economia Social i Solidària està presidida pel regidor d’Ocupació i Empresa i Economia Social i Solidària, Sergi Morales, i coordinada des de la Direcció de Promoció Econòmica, des d’on s’assumeix també la secretaria tècnica. En aquesta primera sessió, s’ha aprovat el Pla de Treball 2022-2023 amb accions que promouen la creació de noves empreses amb fórmules d’ESS, la innovació social, la formació i sensibilització dels valors de l’ESS i el mercat social.

L’embrió d’aquesta Taula va sorgir el 8 d’abril del 2022 amb la primera Trobada d’agents d’ESS per l’impuls del Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària de Mataró, amb la participació d’iniciatives de cura a les persones, mobilitat, agroalimentació, hostaleria, consum, audiovisual, música, esport, habitatge, economia circular, inserció laboral, formació, prevenció, sensibilització i difusió dels valors de l’ESS i el cooperativisme, entre d’altres.

La Taula comença a caminar amb la fita de continuar ampliant-se i teixir un treball transversal i compartit que consolidi l’ecosistema i enforteixi les seves formes d’intercooperació.

Les entitats i empreses que formen part de la Taula són: AFATRAC Maresme, APAE Associació de professionals autònoms europeus, ARTIJOC, Associació Saó Psicologia, Associació TEA asperger Maresme (TEAMAR), BLOC cooperatiu, Can Fugarolas, Càtedra ES Tecnocampus, CFP_Centre de formació i prevenció, CLACK SCCL, Club FEM - Fem Esport Mataró, COOP Maresme, EsMediacio - Gestió integral de conflictes, Fundació ECOM, Fundació Hospital, Fundació El Maresme, Fundació Unió de Cooperadors, L’ARIET SCCL Espai Culinari, La Feixa, Meet & Map, MUSICOP SCCL, SOLIDANÇA, SOM Mobilitat SCCL, Unió de Cooperadors de Mataró i XES Maresme.

 

 

 

Publicat a