Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró, en alerta per onada de calor i per risc extrem d’incendis forestals

Escoltar

Mataró, en alerta per onada de calor i per risc extrem d’incendis forestals

Ateses les condicions meteorològiques, l’Ajuntament oferirà aquest cap de setmana quatre refugis climàtics per protegir-se de la calor. Es preveu que aquest episodi d’altes temperatures s’allargui durant la setmana vinent i, davant la situació d’alt risc d’incendi, s’ha tancat l’accés al Parc Forestal.

L’Ajuntament de Mataró manté activat des d’aquest dijous el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) i el Pla d’actuació per incendis forestals, inclosos al Document Únic de Protecció Civil de Mataró. Es preveu que el cap de setmana se superin els 33 graus, segons el Meteomar.


Alerta per onada de calor

El POCS té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc (infants i gent gran). Així, l’Ajuntament oferirà quatre refugis climàtics perquè la ciutadania que ho necessiti pugui refugiar-se de la calor. Aquests espais estaran oberts demà i diumenge d’11 a 19 h i són:

- Can Marfa Gènere de Punt. Museu de Mataró (passatge de Can Marfà, 1)

- Centre Cívic Cabot i Barba (plaça de Miquel Biada, 5)

- Espai Gatassa / Casal de Gent Gran Cerdanyola (carrer de Josep Montserrat i Quadrada, 1)

- Casal de Gent Gran de Cirera (riera de Cirera, 45)


Entre els principals consells que es donen a tota la ciutadania, però sobretot adreçat a la cura de la gent gran i infants, són els de beure aigua sovint sense esperar a tenir sensació de set; fer àpats lleugers amb presència de fruita i verdures; evitar el sol directe al carrer i sobretot a les hores centrals del dia; estar en llocs climatitzats i reduir l’activitat física quan faci més calor; refrescar-se i prendre dutxes sovint.

A Mataró l’aplicació del POCS requereix la coordinació dels serveis municipals de Protecció Civil i Salut, Benestar Social, Atenció Ciutadana, Policia Local, Igualtat, Participació Ciutadana, Comunicació i les direccions de Cultura, Esports i Recursos Humans de l’Ajuntament; del Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l’atenció hospitalària i sociosanitària com des de l’atenció primària, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró.

El Servei de Benestar Social realitza trucades a les persones grans fràgils i amb dependències per informar-les de les mesures i consells de protecció davant l’onada de calor i poder valorar si necessiten algun suport específic. 

Creu Roja farà seguiment a gent gran, a persones vulnerables i a les persones sense llar, a les quals oferirà aigua perquè es mantinguin hidratades.

 

Alerta per risc extrem d’incendi forestal

L’Ajuntament també manté activat en fase d’alerta el Pla d’Actuació Municipal per incendis forestals. La Generalitat té activat el nivell 3 del Pla Alfa des d’aquesta passada mitjanit i almenys fins dilluns a 275 municipis de 20 comarques, atesa la situació meteorològica i el risc extrem d’incendis. Mataró és un dels municipis afectats i, per tant, on s’han suspès totes les activitats amb risc d’incendi forestal i també s’ha tancat l’accés al Parc Forestal. També arran d'aquesta situació s'han ajornat les activitats de Santes Esportives organitzades pel Club Tir Esportiu Mataró.

Protecció Civil recorda que està prohibit encendre foc i fer llançament de coets o altres artefactes pirotècnics voladors, i demana a la ciutadania extremar les precaucions per evitar el risc d’incendi forestal: no llençar burilles, no utilitzar bufadors ni serres radials o  no fer barbacoes ni fogueres, entre d’altres. Si es veu una columna de fum, és molt important trucar al 112 per alertar de l’emergència.

Publicat a