Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró enceta el curs 2022-2023 amb més Formació Professional (FP) i el manteniment dels grups de P3

Escoltar

Mataró enceta el curs 2022-2023 amb més Formació Professional (FP) i el manteniment dels grups de P3

El canvi de titularitat de l’Institut Miquel Biada a la Generalitat ha suposat l’augment de l’oferta d’estudis de Formació Professional (FP) i dels Programes de Formació i Inserció (PFI) a Mataró per al curs 2022-2023. L’avançament en la data d’inici escolar, la gratuïtat de P2 i el manteniment a la ciutat dels grups de P3 amb una ràtio de 20 alumnes són altres de les novetats d’aquest curs on l’Ajuntament ha destinat 579.417,56 € en les obres de millora dels centres escolars.

D'esquerra a dreta, el regidor Vadell i l'alcalde Bote.
D'esquerra a dreta, el regidor Vadell i l'alcalde Bote.

El proper 5 de setembre comença oficialment el curs 2022-2023 a Catalunya i a Mataró això suposa que 3.372 alumnes d’Educació Infantil (P3, P4 i P5), 8.469 d’Educació Primària (de 1r a 6è) i 6.443 de l’ESO reprenguin les classes després de les vacances escolars d’estiu. Aquestes xifres varien durant el curs pel fet de la matrícula viva, eina que s’adapta a la flexibilitat de la societat actual.

Malgrat el descens progressiu de la natalitat que la ciutat està experimentant els últims anys, el curs començarà amb 56 grups de P3, els mateixos que l’any passat. Aquesta xifra s’ha pogut mantenir gràcies a la reducció generalitzada de la ràtio que es situa en 20 alumnes per aula, 3 menys que l’any passat. Pel que fa als grups de l’ESO, Mataró tindrà 57 grups: 30 a centres públics i 27 a concertats.

 

Aposta per la FP

A partir de l’1 de setembre, l’Institut Miquel Biada passa a formar part de la xarxa de centres públics de titularitat de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquest canvi de titularitat és donar un nou impuls al centre i començar la seva transformació perquè doni resposta a la necessitat d’ampliar l’oferta de Formació Professional (FP) a la ciutat i a la comarca.

L'institut Miquel Biada oferia el curs passat estudis d’ESO, batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, i Programes de Formació i Inserció (PFI). Per al curs vinent, s’ha incrementat l’oferta amb un nou cicle de formació professional de grau bàsic en Manteniment i rehabilitació d’edificis i s’ha incrementat l’FP de grau mitjà d’Obres d’interior i rehabilitació. També s’amplia l’oferta de PFI de 3 a 5 perfils, amb els nous perfils d’Auxiliar de restauració i cuina i Auxiliar en centres sanitaris. En total, el centre passa de 51 a 54’5 grups.

 

Escoles bressol municipals

Els més petits de la ciutat començaran el curs el 8 de setembre a les escoles bressol municipals que comptaran amb 840 alumnes, 140 més que el curs passat.

A partir d’aquest curs, el Departament d’Educació de la Generalitat finança la part del cost del servei escolar que havien de satisfer les famílies dels infants nascuts l’any 2020. Això ha fet augmentar la demanda i l’Ajuntament, per donar resposta a aquesta demanda, ha reobert 5 aules que havien estat tancades els últims anys a causa del descens de la natalitat i de la crisi econòmica.

Les famílies interessades en matricular a les escoles bressol poden consultar les places vacants a la pàgina web de l’Ajuntament i, si ho desitgen,  poden presentar una sol·licitud fora de termini.

L’escola bressol La Llàntia seguirà comptant amb recursos extraordinaris per poder atendre de manera més especialitzada infants amb pluridiscapacitat. Aquest projecte es va iniciar el curs passat en col·laboració amb especialistes de la Fundació Maresme que assessoren i formen a les educadores per tal de que adquireixin un coneixement més ampli de la realitat d’aquests alumnes.

 

Centre de Formació d’Adults Can Noè

El curs passat el CFA Can Noè va iniciar una nova etapa amb l’ampliació del seu projecte formatiu al barri de Cerdanyola Nord. Des d’aleshores, el centre compta amb dues seus ubicades a dos barris de la ciutat: Rocafonda (avinguda del Perú) i Cerdanyola Nord (edifici Tres Roques, a la plaça del Canigó) i ha experimentat un creixement considerable de la seva matrícula passant de 429 a 560 alumnes.

Aquest curs el centre consolidarà el seu projecte educatiu, oferint formació als joves per afavorir la seva inserció socio-laboral, cursos de formació inicial i bàsica, cursos de noves tecnologies, cursos de preparació per a proves d’accés diverses i altres cursos de formació per a l’aprenentatge continu.

 

Oficina d’Orientació Educativa

L’Oficina d’Orientació Educativa comença un nou curs, després de la seva obertura el passat mes d’octubre.En poc menys d’un any s’han atès a 374 persones. D’aquestes, 89 eren joves que havien abandonat els seus estudis postobligatoris. 81, en canvi, eren joves que seguien els seus estudis però requerien d’un procés d’orientació més intens.

Durant el mes de setembre s’activarà el dispositiu de llistes d’espera, que dona resposta a aquelles persones que no han obtingut plaça en els cicles formatius de grau mitjà o superior.

L’Oficina també seguirà treballant conjuntament amb el Serveis d’Ocupació i Joventut en el projecte Dispositiu Local d’Inserció, que enguany ha atès 210 joves, dels quals aproximadament un 50% s’han inserit en itineraris de formació reglada, i un 255 en formacions ocupacionals.

 

Mataró Educa +

Durant el curs 2022-23 es continuaran oferint activitats extraescolars subvencionades per l’Ajuntament. El programa Mataró Educa + ofereix activitats culturals, esportives i artístiques en horari extraescolar adreçada a tots els infants i joves de 3 a 14 anys. Les famílies interessades s’hi poden inscriure on-line fins el 25 de setembre. Més informació a www.mataro.cat


Obres de millora als centres educatius

L’Ajuntament està realitzant diferents obres de millora a les escoles de la ciutat. Les més importants són: la substitució de la coberta del parvulari de l’institut escola Mar Mediterrània i la cinquena fase de la renovació de les cobertes de l’escola d’educació especial Les Aigües i de l’escola Camí del Cros.

Així mateix, l’Ajuntament està realitzant diverses actuacions a les escoles Josep Montserrat, Josep Manuel Peramàs, Camí del Mig, Les Aigües i Torre Llauder per tal de millorar la seguretat dels centres i evitar així possibles intrusions i robatoris.

També s’estan realitzant actuacions a nou equipaments educatius per millorar la seguretat d’utilització i accessibilitat a l’interior de l’edifici, la seguretat envers els riscos de caigudes i l’evacuació dels ocupants. Els treballs s’estan portant a terme a l’institut escola Àngela Bransuela, a les escoles Camí del Mig, Germanes Bertomeu, Cirera, Josep Manuel Peramàs, Maria Mercè Marçal, els dos edificis de l’escola Joan Coromines i el Centre de Formació d’Adults Tres Roques.

A l’escola bressol Tabalet i a les escoles Torre Llauder i Camí del Mig s’està portant a terme l’adaptació de les sales de calderes existents per a la connexió a la xarxa de distribució de calor del TubVerd.

El pressupost que l’Ajuntament ha destinat aquest estiu per aquestes actuacions és de 579.417,56 €.

Publicat a