Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró estrena un espai per al dol perinatal al Cementiri Municipal de Les Valls

Escoltar

Mataró estrena un espai per al dol perinatal al Cementiri Municipal de Les Valls

L’actuació es dona a conèixer avui dissabte, 15 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal, un dia en record dels infants que moren durant l’embaràs, el part o poc després, i per prendre consciència de la realitat d’un dol sovint minimitzat.

Moment dels parlaments durant la visita oficial al nou espai. Foto: Albert Canalejo/Ajuntament
Moment dels parlaments durant la visita oficial al nou espai. Foto: Albert Canalejo/Ajuntament

L’alcalde, David Bote, ha presidit avui una visita oficial al nou espai que s’ha habilitat al Cementiri de Les Valls destinat a la memòria d’aquells bebès que no van arribar a néixer o que van morir als pocs dies del seu naixement. Segons l’Organització Mundial de la Salut la mort perinatal és aquella que es produeix entre la setmana 22 de la gestació i els primers 7 dies després del naixement.

La intervenció que s’ha fet al Cementiri de Les Valls té com a objectiu principal reconèixer aquest dol, que sovint és invisibilitzat, minimitzat o fins i tot desacreditat, així com convidar a la reflexió i permetre a les famílies que hagin passat per aquestes doloroses circumstàncies disposar d’un lloc on dipositar flors o records dels seus éssers difunts.

L’espai de record està ubicat entre les barres de nínxols números 8 i 9. Es tracta d’un conjunt escultòric que integra una roca granítica existent com a part del mateix, sobre la qual emprenen el vol nou papallones blaves. Està delimitat per una planxa d’acer Corten i compta amb una inscripció en record als infants que no han arribat a néixer. L’adequació de l’espai ha anat a càrrec de la concessionària dels cementiris de Mataró, Cementiris Metropolitans CGC, SL.


A proposta de famílies afectades i professionals que atenen el dol perinatal

La posada en marxa del nou espai de dol respon a una petició tant de l’Associació Ania, formada per famílies que han viscut aquesta pèrdua, com dels professionals del Consorci Sanitari del Maresme que atenen situacions d’aquest tipus.

L’Associació Ania, vinculada també a la Fundació Hospital, ofereix suport a les persones que es troben en aquestes circumstàncies, amb trobades i grups d’acompanyament emocional.

Per la seva banda, el Consorci Sanitari del Maresme està ultimant un protocol per atendre les famílies que pateixen dol perinatal des d’un punt de vista multidisciplinar. Aquest protocol guiarà les actuacions dels professionals d’obstetrícia, infermeria, llevadores, pediatria o altres disciplines la intervenció de les quals es consideri necessària quan es produeixi una mort perinatal o neonatal.

A més, el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat al juny de 2021 una resolució presentada per ERC per al reconeixement públic del dol perinatal i neonatal. Entre altres, el text emplaçava al consistori a posar-se al costat de les famílies que han tingut una pèrdua d’aquest tipus, a habilitar-hi un espai de suport i confort i donar-lo a conèixer.



Galeria d'Imatges

Publicat a