Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró explica el projecte Lloguem! en les jornades “Ciutats comunes en temps excepcionals” d’Atenes

Escoltar

Mataró explica el projecte Lloguem! en les jornades “Ciutats comunes en temps excepcionals” d’Atenes

Del 24 al 26 d’agost se celebren a Atenes (Grècia) les jornades “Ciutats comunes en temps excepcionals” on l’Ajuntament de Mataró hi participa explicant el projecte Lloguem! com un exemple de transformació del mercat de lloguer d’habitatge.

El projecte Lloguem! finalitza aquest 2022 i va iniciar-se l'any 2018.
El projecte Lloguem! finalitza aquest 2022 i va iniciar-se l'any 2018.

Amb el nom de “Ciutats comunes en temps excepcionals” se celebren a Atenes, del 24 al 26 d’agost, unes jornades que connecten la perspectiva espacial emergent de les ciutats corrents amb el tema del temps excepcional.

Segons el programa: “L'anàlisi urbana es va basar durant molt de temps en conceptes i teories desenvolupades a les institucions al nucli de la divisió acadèmica del treball. Aquests conceptes i teories tendien a centrar-se en un petit nombre de ciutats a la part superior de la jerarquia de les ciutats globals. Sovint, aquest enfocament es justificava implícitament per la seva posició com a entorns urbans exemplars on els nous desenvolupaments als quals s'enfronten, tard o d'hora, afectarien ciutats en els nivells inferiors de la jerarquia urbana global. Així, les ciutats globals excepcionals esdevenen la realitat urbana ordinària i generalitzable, mentre que la majoria de ciutats del món que atrauen menys atenció esdevenen excepcionals i particulars segons les seves diferències amb les primeres. En les últimes dècades, els estudis urbans es van allunyar lentament d'aquest enfocament”.

Avui, 26 d’agost, el personal tècnic responsable del projecte Lloguem! han explicat les fases, els agents i els resultats obtinguts en aquesta iniciativa pionera que compta amb fons europeus i que finalitza aquest 2022.

Nascut el 2018, una de les finalitats principals de Lloguem! és transformar el mercat de lloguer d’habitatge a Mataró oferint a les persones llogateres accés a un habitatge assequible i amb valors socials i solidaris. El projecte vol donar una nova vida a habitatges desocupats de la ciutat i fomentar que la ciutadania de Mataró tingui un major accés a l’habitatge oferint uns lloguers per sota del preu de mercat.

Actualment el projecte gaudeix d’un impacte notable a Mataró i compta amb una setantena de sòcies i ja n’hi ha d’altres en llista d’espera  per accedir a nous habitatges cooperatius de lloguer. El nombre de propietaris que han posat els seus pisos a disposició de la cooperativa arriba a la cinquantena  i en la majoria de casos la intenció és perpetuar la col·laboració amb Bloc Cooperatiu més enllà de la data dels actuals contractes.

Els responsables del projecte destaquen que Lloguem! vol abordar les regles del mercat de lloguer per aconseguir unes condicions de lloguer més justes entre propietàries i llogateres.

 

Reconeixement europeu

El projecte Lloguem! va guanyar, el passat mes de juny, el premi en la categoria de finançament just per a l’habitatge assequible dels European Responsible Housing Awards, uns premis que reconeixen les millors pràctiques i les actuacions més innovadores en l'àmbit de l'habitatge públic a Europa.

Publicat a