Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inaugurarà el Memorial Covid - 19 amb un gran homenatge ciutadà al nou Parc Central

Escoltar

Mataró inaugurarà el Memorial Covid - 19 amb un gran homenatge ciutadà al nou Parc Central

L’Ajuntament farà un acte públic de record i homenatge en el qual es recordaran les víctimes i s’honoraran els professionals i voluntaris que més han lluitat contra el coronavirus a través de la veu de testimonis reals. El colofó final de l’espectacle el posarà l’actuació del grup de música sorgit durant la pandèmia Stay Homas.

Roda de premsa de presentació de l'acte amb l'alcalde, David Bote, i els portaveus dels grups municipals. Foto: Ajuntament de Mataró
Roda de premsa de presentació de l'acte amb l'alcalde, David Bote, i els portaveus dels grups municipals. Foto: Ajuntament de Mataró

L’alcalde, David Bote; els portaveus dels grups municipals, i la directora executiva de Creu Blanca, Eulalia Alomar, han presentat aquest matí en roda de premsa l’acte d’inauguració de l’escultura Memorial Covid – 19. Els han acompanyat el periodista i locutor Juanjo Cardenal i l’actriu i mestra Jéssica Pérez, que seran els conductors de l’acte que es farà el 12 de juny.

L’Ajuntament de Mataró, a partir d’una Declaració Institucional aprovada en Junta de Portaveus el 29 de juny del 2020, va decidir fer un especial reconeixement a totes aquelles persones que han treballat i treballen durant la pandèmia de la COVID-19 i recordar els mataronins i mataronines que van perdre la vida a causa del virus. Aquest record s’ha materialitzat amb l’escultura Memorial Covid- 19, obra de l’escultor Pere Casanovas, que s’ubicarà al Nou Parc Central, entre el Passeig de la Ciutadania i els carrers Pirineus i Camí de la Geganta.

 

L’acte

 La inauguració del Memorial Covid -19 es farà el diumenge 12 de juny a les 11 h a l’entorn on s’ubicarà l’escultura, i constarà de tres parts. Començarà amb “Diccionari d’una pandèmia”. Juanjo Cardenal i Jéssica Pérez, llegiran paraules que evoquen als moments que vam viure durant el confinament, i els intercalaran amb una lectura de poemes relacionats amb aquests mots, amb l’acompanyament musical de la pianista Núria Palau que ha fet les composicions especialment per a l'acte.

Continuarà amb el discurs institucional en el qual l’alcalde recordarà les víctimes de la pandèmia i agrairà a totes les persones que van contribuir a fer front a la COVID – 19, abans de donar pas a “Històries de confinament”. Un grup de persones de Mataró, de diferents edats, faran intervencions breus tot explicant la vivència personal d’aquells mesos.

Stay Homas participarà en l’acte, gràcies al patrocini de Creu Blanca, per posar el punt. El grup català es va fer famós durant el mes de març del 2020 quan des del terrat de casa van enregistrar la cançó Stay Homa (Confination Song), en la qual convidaven a la gent a quedar-se a casa i respectar el confinament. La cançó es va fer viral a les xarxes amb més d’un milió de reproduccions a Youtube. A partir d’aquí el grup ha anat creixent i ara mateix és un dels més sol·licitats del panorama musical català.

 

L’escultura

El Memorial Covid - 19 és una escultura d’acer inoxidable amb una alçada de 8 metres i 1.700 kg de pes. L’escultura parteix d’una base esfèrica conformant una proveta de laboratori, representant la universalitat amb els quatre punts cardinals.

De les quatre línies: una  és la vida que s’estronca; l’altra representa l’escala del coneixement de Ramon Llull,  significant la ciència  que ens cura i allibera amb esperança. Les altres dues són la gesta tan esperada de l’abraçada amb un final de victòria i superació.

 

Pere Casanovas

En Pere Casanovas, al capdavant del seu taller d’escultura, ubicat a la ciutat de Mataró, ha estat una figura central en l’escultura pública de l’art català del darrer quart del segle XX. Nascut a Sant Miquel de Campmajor l’any 1943, i als 14 anys va anar a viure a Mataró. Des dels anys setanta es va obrir un taller d’escultura i s’ha convertit en un dels referents ineludibles de l’art català contemporani. Ha col·laborat amb artistes tan significatius com Antoni Tàpies, Pablo Palazuelo, Antoni Llena, Frederic Amat, Perejaume o Josep Guinovart, i està darrere de la majoria d’escultures públiques de Barcelona.

 

La carta

L’Ajuntament de Mataró ha convidat a l’acte personalment a les famílies dels prop de 300 infants que van néixer entre el 14 de març i el 21 de juny del 2020, que és el que va durar l’estat d’alarma.

 

 

 

Publicat a