Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró participa al #ChallengeFutur, una iniciativa per apropar opcions laborals amb futur als adolescents

Escoltar

Mataró participa al #ChallengeFutur, una iniciativa per apropar opcions laborals amb futur als adolescents

L’Ajuntament de Mataró dona a conèixer dos perfils professionals vinculats a la cadena de valor tèxtil-moda: Dissenyador/a tèxtil 3D i Tècnic/a de teixit

La Diputació de Barcelona, i en el marc del seu programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT), ha posat en marxa el projecte #ChallengeFutur, un repte entre joves influencers que té com a objectiu donar a conèixer entre els adolescents ocupacions industrials, científiques i tecnològiques que esdevenen una opció laboral atractiva i amb bon futur per als joves.

L’Ajuntament de Mataró participa en el #ChallengeFutur a través del projecte CooperaTèxtil 4.0, la concreció del programa TTT al territori Mataró-Maresme en l’àmbit de la cadena de valor del tèxtil-moda.

Concretament, CooperaTèxtil 4.0 ha creat dues fitxes ocupacionals per donar a conèixer als joves professions de futur vinculades a la cadena de valor tèxtil-moda, com són la de dissenyador/a tèxtil 3D i tècnic/a de teixit. En elles s’expliquen els itineraris formatius vinculats al perfil professional i la informació competencial relacionada, entre d’altres aspectes.

Aquestes fitxes han estat elaborades conjuntament per l’Ajuntament de Mataró, el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil, l’Institut Domènech i Muntaner i les empreses maresmenques Coleo Studio i Muntex.

 

Reptes entre influencers

Aquests perfils professionals vinculats al tèxtil-moda es difondran a través de vídeos promocionals protagonitzats per joves influencers que expliquen en primera persona com són i en què consisteixen aquestes professions i s’envien reptes entre ells.

En el cas de Dissenyador/a tèxtil 3D, l’encarregat de presentar la professió ha estat l’instagramer David Its Me i ho ha fet a les instal·lacions de l’empresa mataronina Coleo Studio. Per la seva part, Llum, l’exconcursant del programa Eufòria de TV3, ha fet el mateix amb la professió de Tècnic/a de teixit de la mà de l’empresa Muntex, d’Arenys de Munt.

Fora de l’àmbit del tèxtil-moda, altres joves influencers com la Gemmeta, la Berta Aroca, en Long Li Xue, la Juliana Canet, l’Àlex Tous, la Maria Vallespí, la Gemma Pérez, la Nadine Romero i en Raul Roco, han explicat altres perfils professionals pertanyents a les anomenades professions STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) com, per exemple, Administrador/a de xat bots, Auxiliar de manteniment de vehicles elèctrics de mobilitat urbana, Controlador/a de línia d’envasat automatitzada, Agricultor/a 4.0 o Científic/a de dades, entre d’altres.

 

Millora de l’ocupabilitat tecnològica

El #ChallengeFutur, que es fa amb la col·laboració d’Adolescent.cat, s’emmarca en el programa Treball, Talent i Tecnologia, impulsat per la Diputació de Barcelona. El projecte, dotat amb deu milions d’euros, es va posar en marxa el 2020 i conclourà el 2023. Amb ell es vol detectar les necessitats reals que tenen les persones i les empreses de cada territori relacionades amb la tecnologia, fer partícip el teixit socioeconòmic i fomentar la col·laboració publicoprivada i publicopública.

A més, TTT persegueix disminuir la bretxa tecnològica de les persones, millorar la seva ocupabilitat i facilitar-ne la inserció laboral. El programa inclou formació professionalitzadora de base tecnològica a mida de les necessitats empresarials detectades, amb la qual cosa, es desenvolupen les competències digitals dels participants a l’hora que s’incrementen les oportunitats d’accedir a feines més qualificades i millor remunerades.

El programa també preveu la creació de grups de treball integrats per ens locals i empreses per dissenyar la formació, tutoritzar les persones formades i amb contracte de pràctiques i realitzar jornades de networking que posin en relació les persones participants amb les empreses.

 

Mataró-Maresme, referència del tèxtil-moda

CooperaTèxtil 4.0 és un projecte coordinat des de l’Ajuntament de Mataró que es desenvolupa a través del treball conjunt dels actors territorials representatius de la cadena de valor del tèxtil moda, amb la realització d’actuacions coparticipades alineades estratègicament.

El projecte CooperaTèxtil 4.0 promou el treball digne i la millora del talent en l’àmbit del tèxtil moda a través de la recerca de solucions tecnològiques i plantejaments innovadors que ajudin a la transformació digital de les empreses i a la capacitació tecnològica de les persones, en el marc d’un creixement econòmic territorial sostenible.