Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró rep l’estiu amb una àmplia oferta de propostes culturals, gastronòmiques i patrimonials

Escoltar

Mataró rep l’estiu amb una àmplia oferta de propostes culturals, gastronòmiques i patrimonials

La nova Oficina de Turisme interactiva que s’ubicarà al Cafè Nou és la principal novetat d’un estiu que té el front marítim i el mar, la gastronomia i els festivals culturals com a principals reclams per als visitants.

La presentació de la campanya d'estiu s'ha fet al restaurant Pez Globo del Port de Mataró.
La presentació de la campanya d'estiu s'ha fet al restaurant Pez Globo del Port de Mataró.

L’alcalde, David Bote; la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno; i el regidor de Cultura, Xesco Gomar, han presentat aquest migdia la temporada d’estiu a Mataró durant una trobada amb la premsa. L’alcalde i els regidors han estat acompanyats per la gerent del Port de Mataró, Margarita Díez, i els promotors dels festivals de música que aquest estiu tindran lloc a Mataró: Eloi Aymerich del festival Nosaltres; Elena Ponce i Carles Moreno del Posidònia Fest, i Elisenda Triadó del festival Panòptic.

Amb el lema “L’estiu és aquí, Mataró és ara!”, la campanya d’estiu de VisitMataró posa el focus en el mar i en el front marítim, en la gastronomia, el comerç i també el patrimoni, per convertir la ciutat en un dels pols d’atracció del litoral mediterrani.

Paral·lelament, es continuen promovent les rutes i visites guiades per descobrir el patrimoni de la ciutat: rutes modernistes, visites guiades als museus, i propostes de temporada com la Ruta del Mar. Es recuperen les visites guiades en castellà i en anglès, que s’havien deixat de fer a causa de la caiguda de turisme internacional arran de la pandèmia.

 

Nova Oficina de Turisme

La principal novetat de la temporada d’enguany és la nova Oficina de Turisme que se situarà al Cafè Nou, edifici històric que s’ha rehabilitat com a equipament cultural i de promoció de ciutat, i que substituirà l’actual oficina ubicada a la planta baixa de l’Ajuntament.

La nova Oficina de Turisme s’obrirà a partir del mes de juny i combinarà l’atenció presencial amb l’atenció tecnològica interactiva amb la incorporació de pantalles multimèdia per descobrir els atractius turístics de Mataró. Amb aquest nou concepte d’oficina accessible, el visitant podrà informar-se de forma autònoma de l’oferta turística de la ciutat. Podran obtenir informació útil per a la seva visita, imatges i vídeos i fer-se una proposta d’itinerari o ruta personalitzada  que es podrà descarregar mitjançant un codi QR. L’oficina també comptarà amb un assistent virtual que oferirà informació turística en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Durant els mesos de juliol i agost, es tornarà a posar en marxa el punt d’informació turística al Centre Cívic Cabot i Barba com a reforç de l’Oficina de Turisme.

 

Platges i activitats nàutiques

Una de les principals novetats d’aquesta temporada de bany és que el servei de vigilància, salvament i socorrisme, comença a funcionar diàriament a partir d’aquest dimecres, 1 de juny. A càrrec de l’empresa adjudicatària Pro-activa, el servei funcionarà de dilluns a diumenge fins a l’11 de setembre, en horari de 10 a 19 h, amb 15 persones treballant, a les platges de Sant Simó, Callao, Varador i Ponent.

A la platja del Varador, davant del canal públic d’entrada i sortida d’embarcacions lleugeres, hi ha un nou punt de lloguer d’embarcacions lleugeres (caiac, vela, paddle surf, sup, ioga i surf) operat per l’empresa Sup & Sail que complementa les activitats nàutiques que es poden trobar al Port de Mataró i al front marítim (vela, submarinisme, rem, surf, caiac, pàdel surf, big pàdel surf, passejades al mar i lloguer d’embarcacions).

Aquest estiu hi ha 7 guinguetes i 1 foodtruck repartides per les diferents platges. Per tal de millorar les condicions sanitàries, Aigües de Mataró ha ampliat la xarxa de clavegueram a les platges de Sant Simó i el Callao. Amb la connexió de les aigües residuals generades per les guinguetes a la xarxa de clavegueram urbana, s’eviten els lavabos químics i altres instal·lacions amb prestacions inferiors.

Una altra novetat d’aquesta temporada és que, per primer cop, es farà el sistema de recollida de residus comercials porta a porta també al front marítim, tant als restaurants fixos com a les guinguetes.

 

Platja per a persones acompanyades de gossos

Per segon any consecutiu, Mataró disposarà de platja delimitada per a persones acompanyades de gossos a partir d’aquest dimecres 1 de juny. En concret, s’hi destinarà el 50% de la superfície de la platja de Ponent. Les principals novetats seran una dutxa per a gossos i la instal·lació de tanques que envoltaran l’espai.

Els informadors cívics tindran una presència informadora i comprovaran que els animals tinguin la cartilla de vacunació vigent, microxip i cens (o sol·licitud de cens en tràmit).

Tota l’oferta turística, gastronòmica, comercial i d’oci de la ciutat està disponible al web www.visitmataro.cat en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès. Aquesta informació també es difon a través dels perfils de VisitMataró a Facebook, Twitter i Instagram. 

 

Programació cultural

Mataró està preparada per viure un estiu amb una destacada i variada oferta cultural, gràcies al gran moment creatiu i d’iniciatives treballades conjuntament amb diferents entitats, empreses culturals i creadors de la ciutat. L’Ajuntament fa d’aglutinador i facilita que aquests projectes tirin endavant. Tots junts estan treballant actualment per donar al ciutadà una gran oferta cultural, de proximitat i de qualitat, per tornar a viure un estiu sense restriccions.

La campanya “A Mataró, l’estiu és cultura”, aplega nou activitats ben diverses per a tot tipus de públic.

De l’11 al 19 de juny La Presó, seu del M|A|C Mataró Art Contemporani, acollirà de nou el festival Panòptic, un compendi de cinema, arts visuals, pensament i societat digital. El Festival, nascut el 2018 per parlar del paper de les noves tecnologies en la nostra vida, continua fidel al seu objectiu: ser un espai de debats i reflexió que permeti mirar de cara al present i al futur.

 Mataró tornarà a ser una de les seus del festival Poesia i + que organitza la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. La capital del Maresme acollirà de nou el festival el 30 de juny al Cafè Nou. El maridatge de poesia i música començarà amb un recital a càrrec d'Anna Gas i Pol Guasch, un altre de Víctor López, i acabarà amb el concert de la guitarrista i compositora Amaia Miranda.

Com ja és tradició cada estiu, la Xarxa de Biblioteques de Mataró organitza dos cicles: l’Empedrat de Contes i els Capvespres als Jardinets. Del 5 de juliol al 8 de setembre es faran 21 sessions familiars de narració de contes amb propostes ben variades: narració teatralitzada, màgia, música, narració amb objectes, entre d’altres, repartits entre els exteriors de la Biblioteca Pompeu Fabra i la Biblioteca Antoni Comas. Quan el sol es pon i la calor afluixa, els Jardinets de la Biblioteca Pompeu Fabra es transformen en un lloc acollidor on poder gaudir d’espectacles de petit format protagonitzats per la música i la literatura.

Del 14 de juliol al 25 d’agost el Pati de Can Marchal serà l’escenari de la tercera edició del Festival Nosaltres, coorganitzat per Clack i l’Ajuntament de Mataró. El festival pretén posar en valor la diversitat i pluralitat del seu públic a través de la cultura de qualitat i amb mirada de gènere i explorarà un ampli ventall d’arts escèniques, des de la música, el teatre o el circ contemporani i la dansa, els monòlegs o els contes infantils, sovint amb el km 0 com a punt de trobada. Enguany hi haurà una vintena de propostes amb noms com ara Maria La Blanco, Àngel Espartero, Saüc en flor, Maio o Marina Canet, Yung Rovelló, La Queency o Ignorantes.

El M|A|C Mataró Art Contemporani enceta un nou projecte, l’Hora del pati, que es farà al pati de La Presó. Esdevindrà un espai amable, còmode i càlid, per a públics diversos, per passar les nits d’estiu en companyia, en un pati convertit en la sala de cinema del centre d'art. Durant deu nits entre el 15 de juliol i el 3 de setembre s'hi podran veure peces de vídeo d'artistes com Carles Congost, Mireia Sallarès, Alicia Kopf, Gerard Ortín o Joan Bennàssar, així com programació per a públic familiar amb una selecció de curtmetratges del festival lleidatà Animac o la presentació pública dels treballs de l'Anima't de l'escola Montserrat Solà d'aquest any.

Les Santes tornaran al carrer del 24 al 29 de juliol, en el seu format habitual d’abans de la pandèmia. Els actes de consuetud vertebraran l’estructura de la festa, que comptarà, també, amb una important programació de cultura popular, musical i d’activitats familiars.

Mataró serà enguany una de les seus del Festival Revela’t de Vilassar de Dalt i formarà part de la programació oficial. Aquest destacat festival de fotografia analògica celebra enguany la desena edició del 9 de setembre al 2 d’octubre. A Mataró s’hi farà una prèvia amb una exposició a Can Marfà del juliol a l’octubre.

L’estiu cultural es tancarà amb la segona edició Posidònia Fest que se celebrarà de l’1 al 3 de setembre al Port de Mataró, organitzat pel segell discogràfic mataroní Microscopi, amb el suport del Port de Mataró, l'Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme. Marina Rossell, Miquel Gil, Roger Mas, Magalí Sare, Jo Jet i Maria Ribot i Caamaño&Ameixeiras, són els artistes que hi tocaran.