Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró s’omple d’activitats per Nadal i culmina amb una Cavalcada que amplia el recorregut

Escoltar

Mataró s’omple d’activitats per Nadal i culmina amb una Cavalcada que amplia el recorregut

Amb el lema “El Nadal a Mataró ho té tot”, avui s’inicia la campanya de Nadal que omplirà la ciutat d’activitats per a tots els gustos i edats, i que s’allargaran fins al 15 de gener. Aquesta tarda obrirà les portes la Fira de Nadal i s’encendrà l’enllumenat nadalenc, tot i que l’acte oficial d’encesa es farà diumenge a la tarda des de tres punts diferents de la ciutat com a inici del compte enrere per a les festes de Nadal.

La regidora de Promoció de Ciutat, Nuria Moreno, i el regidor de Cultura, Xesco Gomar, a la presentació de la campanya de Nadal . Foto: Ajuntament de Mataró
La regidora de Promoció de Ciutat, Nuria Moreno, i el regidor de Cultura, Xesco Gomar, a la presentació de la campanya de Nadal . Foto: Ajuntament de Mataró

Enguany s’organitzen més d’una setantena d’activitats culturals, esportives, comercials i gastronòmiques. D’aquestes, la que presenta més novetats és la Cavalcada de Reis que tornarà a arribar a l’Ajuntament, després que l’any passat fes un recorregut alternatiu per evitar concentracions. Enguany el recorregut s’amplia per l’avinguda del Perú, l’avinguda Puig i Cadafalch i l’avinguda de la Gatassa. D’aquesta manera es fa un recorregut transversal, passant per diferents barris de la ciutat. La novetat principal és que Ses Majestats els Reis d’Orient i l’alcalde s’adreçaran als nens i nenes de Mataró des del balcó de la plaça de l’Ajuntament.

Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran el 5 de gener a les 12 h al Port de Mataró, a bord del llaüt centenari Sant Ramon. Un cop al Port Melcior, Gaspar i Baltasar faran els seus parlaments i l’alcalde els lliurarà la clau de la ciutat.

La Cavalcada començarà a les 17 h, mitja hora abans de l’habitual, des de la plaça Josep Cusachs i continuarà per l’avinguda del Perú, el passatge de Rocafonda, la ronda Alfons X el Savi, el Camí de la Geganta, l’avinguda Josep Puig i Cadafalch, l’avinguda de la Gatassa, el Camí del Mig, la ronda President Macià, el Camí Ral de la Mercè, la plaça de Santa Anna, La Riera, acabant a l’Ajuntament.

Els caramels que es llançaran durant el recorregut són sense gluten i en alguns trams també sense sucre. Aquests trams són: a l’Avinguda del Perú, entre la plaça de Rocafonda i l’avinguda Amèrica; al Camí de la Geganta, entre la plaça d’Espanya i la plaça de Granollers; a l’avinguda de la Gatassa, entre el passeig de Ramon Berenguer III i la plaça de Serra i Xifra i des de La Rambla fins a l’Ajuntament.

Marc Abril tornarà a ser el director artístic d’una cavalcada amb 13 carrosses, i amb en Tempus i en Tic Tac, que són qui paren el temps la nit de reis, fent de fil conductor. Unes 600 persones, entre figurants i professionals fan possible la Cavalcada.

Per tercer any el Parc Central acollirà el Campament Reial per tal que els nens i nenes puguin donar la carta als missatgers reials i de passada puguin gaudir de la màgia que envolta la Cavalcada de Mataró. El Campament Reial es podrà visitar del 27 de desembre al 4 de gener sense cita prèvia.

Enguany, la companyia mataronina Circ Vermut, instal·larà la seva carpa al costat del Campament, per oferir diferents funcions del seu espectacle Desgavell. Les entrades es podran adquirir al web de culturamataro.cat

Els dies 3 i 4 de gener els Missatgers Reials també arribaran als diferents barris de la ciutat.

El Nadal a Mataró ho té tot

El Black Friday, amb la participació dels comerços de la ciutat, i l’obertura de la Fira de Nadal marquen l’inici de la campanya nadalenca. Aquesta tarda ja s’encendrà l’enllumenat de Nadal als principals eixos comercials de la ciutat, tot i que l’acte oficial d’encesa s’ha traslladat a diumenge 27 de novembre per les previsions meteorològiques. L’acte comptarà amb dos personatges de la Cavalcada de Reis, en Tempus i en Tic – Tac i per primera vegada es farà a tres punts de la ciutat: a les 18 h a la Plaça Santa Anna, a les 19.30 h a la Plaça Isla Cristina (Cerdanyola) i a les 20.30 h al C. del Salvador (Rocafonda).

Sota el lema “El Nadal a Mataró ho té tot!” es fa difusió dels àmbits de major interès per als mataronins i visitants: la Fira de Nadal, els mercats, el comerç, la restauració, les activitats i botigues de barri, la cavalcada de Reis, l’encesa de llums i el Tió Gegant.

Cada àmbit està representat gràficament per un element característic: un regal, una bossa, una corona, una copa, etc. I, dins d’ells, hi surten persones gaudint de les diferents propostes. Perquè aquest any sí, podrem tornar a compartir, a reunir-nos i a celebrar el Nadal sense les limitacions dels darrers anys. La campanya tindrà enguany una especial incidència en mitjans de difusió amb impacte supralocal.

Als webs visitmataro.cat, culturamataro.cat i mataro.cat, es podrà consultar les activitats organitzades per les diferents entitats, associacions comercials i serveis de l’Ajuntament, així com al programa en paper que estarà a disposició de tothom a l’Oficina de Turisme, a la Direcció de Cultura i a l’Espai Mataró Connecta.

Una de les novetats de les activitats comercials és el Tió Gegant de Rocafonda, que se suma al de Cerdanyola, al de la plaça de Cuba, organitzat per l’associació de venedors del mercat al de Cerdanyola, i al de Negoci Empresa Mataró al centre.

A l’Espai Firal del Nou Part Central s’hi celebrarà una nova edició del Fira
Màgic del 2 desembre al 8 de gener on els petits de la casa podran pujar a les atraccions infantils. El dia 11 de desembre se celebrarà la primera edició de la Fira del Joc al Parc Central.

La ciutat tindrà tres fires relacionades amb els productes de Nadal: la de la plaça de Santa Anna que comptarà amb 23 parades que vendran tot el necessari per tastar i decorar el Nadal i que obrirà del 25 de novembre al 23 de desembre; i també la fira de l’Associació de Veïns de Via Europa i la de l’Associació de Veïns de Cerdanyola.

Les entitats comercials locals s’han implicat de nou en aquesta campanya comercial organitzant diverses activitats de dinamització i obrint els següents dies festius: 27 de novembre, 6, 8, 11 i 18 de desembre de 2022 i 8 de gener de 2023.

Al web visitmataro.cat, a part de les activitats relacionades amb el Nadal a Mataró, també s’hi pot consultar la informació dels restaurants, els comerços i els mercats de la ciutat, així com els dies d’obertura comercial.
Per tal d’afavorir la captació de públic de l’entorn i la compra al comerç local, l’Ajuntament i PUMSA ofereixen 30 minuts gratuïts als aparcaments municipals i a la zona blava per Nadal i rebaixes. La promoció permet gaudir de 30 minuts d’aparcament gratuït per estades superiors a 1 hora, els divendres de 17 a 20 hores, i els dissabtes, diumenges i festius d’obertura comercial les 24 hores.


Activitats culturals

La cultura tornarà a tenir un pes destacat dins la programació nadalenca a la ciutat. Després de l’absència obligada per la pandèmia la nit del 31 de desembre a l’1 de gener torna l’OCA, la revetlla popular de Cap d’Any que torna a la plaça de Santa Anna.

Del 4 de desembre al 8 de gener es podrà visitar l’exposició de pessebres i diorames al local de l’Associació de Pessebristes de Mataró i a la Parròquia de Sant Josep. També hi haurà altres exposicions relacionades amb el Nadal o amb les joguines com “Goula. Projecte d'art, joc i memòria”, que es podrà visitar al M|A|C Presó, “La força d’Els Pastorets a l’Ateneu de la Fundació Iluro i la Mostra de Nadal “Fins a tres-cents” a La Destil·leria, entre d’altres.

També s’han programat espectacles teatrals familiars com la Nit de Reis o “Plom, el soldadet”, i el 15 de gener el Teatre Monumental s’omplirà de màgia i somriures amb l’espectacle “Un Nadal amb el Mag Lari”.

La Xarxa de Biblioteques de Mataró organitzen diferents hores del conte especials de Nadal i la Big Band Jazz del Maresme, l’Orquestra de Mataró i la Coral La Nota organitzen els seus tradicionals concerts nadalencs.

Activitats esportives
Com cada any els amants de l’esport celebraran les festes nadalenques fent activitat física. Aquests dies es disputarà la Copa Nadal de natació, la cursa de natació al mar Swim Silvestre, la cursa familiar de Nadal, i també es farà un entrenament solidari de Fidkid i la festa de Nadal Programa municipal activitat física gent gran. Com mana la tradició, la ciutadania està convidada a començar l’any fent la primera banyada al mar.

Dispositiu de seguretat
Amb motiu de la campanya de Nadal, la Policia Local reforça els serveis preventius de seguretat en els principals eixos comercials de la ciutat. Aquesta intensificació de la vigilància s’iniciarà aquest divendres i s’allargarà fins al 8 de gener, i preveu mantenir presència policial fixa amb l'Oficina Mòbil d'Atenció Ciutadana, i també patrullatge a peu i en moto.

D’altra banda, per Cap d’Any es prepara un reforç del servei de nit i ja s’està treballant per elaborar el dispositiu especial amb motiu de la Cavalcada de Reis.