Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sit Cantallops és l’autora del cartell de Les Santes 2022 i Jaume Quílez serà el fotògraf de la Festa Major

Escoltar

Sit Cantallops és l’autora del cartell de Les Santes 2022 i Jaume Quílez serà el fotògraf de la Festa Major

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, ha presentat aquest matí en el marc del primer Plenari de Les Santes el cartell de la Festa Major 2022 i el fotògraf que farà l’exposició de fotografies de Les Santes l’any 2023. El Plenari ha començat amb una reflexió sobre la Festa Major mataronina sota el títol “Les Santes a debat. Xerrada al voltant de Les Santes i la tradició” amb la participació de l’historiador Nico Guanyabens i l’antropòleg Guillermo Soler, moderat pel periodista Espartac Peran.

Cartell de Les Santes 2022, obra de Sit Cantallops
Cartell de Les Santes 2022, obra de Sit Cantallops

Sit Cantallops i Jaume Quílez han estat proposats per la Comissió d’Imatge de la Festa Major de Mataró, formada per membres d’entitats vinculades amb l’art de Mataró i persones a nivell individual vinculades al Plenari de Les Santes, al món de la fotografia i al cartell de Les Santes d’anys anteriors. La Comissió enguany ha apostat per la joventut i els talents emergents en l’elecció dels artistes.

 

El cartell

Amb aquest cartell, l’autora ha volgut reflectir el sentiment de festa a tota la ciutat que recuperarem aquest any. És per això que els edificis i indrets que hi ha dibuixat no són només del centre històric de Mataró. Hi destaca, per la seva grandària, la basílica de Santa Maria, punt neuràlgic de la celebració de la Festa Major.

L’element central del cartell són les dues figures femenines, per la ubicació, pel volum i pel color. És una interpretació de com serien les santes Juliana i Semproniana ara, dones joves, naturals, amb actitud de gaudir de la festa i de la ciutat, del seu mar, del seu sol... L’artista reivindica la figura femenina com a element central del cartell, i reivindica que la dona pugui gaudir de Les Santes i del carrer sense temor a possibles agressions masclistes que malauradament encara es cometen en entorns festius.

Al cartell també hi ha, de manera dispersa, tots les figures de les comparses institucionals. Durant Les Santes, aquestes contribueixen a dotar de vida els carrers i les places. És una manera de cercar la interacció amb qui mira el cartell, descobrint la ubicació tant de les figures com dels elements arquitectònics de Mataró.

A la llegenda del cartell ha utilitzat els colors de Mataró, el blau i el vermell de la bandera oficial de la ciutat. Després de més de dos anys de pandèmia, aquest 2022 recuperarem la nostra festa i els nostres carrers. Per això l’any és important i té una posició destacada al cartell, l’espai públic també n’és part essencial.

Les Santes ocupen i omplen la ciutat, com la gent omple els carrers durant els dies de Festa Major. Les Santes tenen una funció integradora de ciutat, són dies en què tots ens fem Mataró més nostra que mai.

Sit Cantallops
L’artista va néixer a Arenys de Munt l’any 1993. Viu a Mataró i té molts vincles professionals i personals amb la ciutat.

Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en dibuix.

També va estudiar il·lustració a l’Escola Joso, Centre de Còmic i Arts Visuals de Barcelona. D'aquí n'ha extret gran part de la tècnica que utilitza i que la defineix. Actualment treballa de tatuadora a l’estudi Asimetric Gallery.

Paral·lelament al món del tatuatge, l’artista es manté activa en entorns relacionats amb la creativitat del dibuix i la il·lustració, i gran part de la seva obra es plasma en escenes i paisatges costumistes o bé onírics.

Ha participat en diverses mostres i projectes a La Destil·leria Espai Cultural de Mataró, al M|A|C – Mataró Art Contemporani i, aquest 2022, ha estat autora de la Vella Quaresma.

Podeu seguir la seva obra al perfil d’Instagram @sitcantallops.

 

Jaume Quílez Codina

Nascut a Mataró el 30 d’octubre de 1997. Mogut per la creativitat va cursar Batxillerat artístic mentre estudiava violí al conservatori de Granollers. Indecís i poc convençut es va inscriure al grau d'arqueologia l’any 2015. Aquell mateix estiu va marxar a fer de voluntari als camps de refugiats de Grècia. Allà hi va viure tres anys, sempre amb la càmera sota el braç i col·laborant amb l'ONG Open Cultural Center. Després de tornar a Mataró, el setembre del 2019 va cursar postgrau de fotoperiodisme de la UAB, obrint-se definitivament les portes a la fotografia. Des de llavors, sempre autodidacta, ha anat experimentant i aprenent noves tècniques fotogràfiques que li han servit per veure el que l’envolta des d’una perspectiva totalment nova i sempre amb un punt de vista crític. Durant els últims anys s’ha especialitzat en fotografia analògica i tècniques antigues tot i que també utilitza suports digitals. El que més li agrada és la fotografia de concert i la fotografia documental. Actualment, treballa amb el grup de música mataroní “The Tyets”.

Podeu seguir les seves imatges al perfil d’Instagram @jaumequilez.