Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tot a punt per inaugurar la Biblioteca Popular

Escoltar

Tot a punt per inaugurar la Biblioteca Popular

El pròxim 9 de juliol obrirà les portes la tercera biblioteca pública de la ciutat que s’integra a la Xarxa de Biblioteques de Mataró. Ubicada al centre de la ciutat es presenta com un equipament modern i funcional que incorpora un vessant tecnològic adaptat al model BiblioLab de la Diputació de Barcelona.

Escriptors i escriptores de la ciutat  en la vista prèvia a la inauguració de la nova biblioteca. Foto: Ajuntament de Mataró
Escriptors i escriptores de la ciutat en la vista prèvia a la inauguració de la nova biblioteca. Foto: Ajuntament de Mataró

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, la cap de la Xarxa de Biblioteques de Mataró, Irene Feliu; la directora de la Biblioteca Popular, Maria Delmàs, i escriptors i escriptores de la ciutat han fet una visita prèvia a l’equipament.

El Ple del 2 de desembre del 2021 va aprovar per unanimitat el conveni per integrar la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mataró, que es va ratificar el passat 24 de febrer amb la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i la Fundació Iluro. Amb el conveni es feia efectiva aquesta integració segons la qual la Fundació Iluro cedeix a l’Ajuntament les instal·lacions de forma indefinida mentre tinguin ús de biblioteca. L’espai ocupat per l’equipament són 1.494 m2 i l’accés es farà pel carrer d’en Palau, 18. L’Ajuntament també té el dret d’adquisició preferent de l’immoble per tanteig i retracte. Per la seva banda, l’Ajuntament subroga el personal (5 persones) que treballen actualment a la biblioteca. La Diputació de Barcelona es fa càrrec de les dues places de bibliotecària.  

El cost total per posar en funcionament el nou equipament és de 1.018.219,12€ que s’ha pagat entre la Fundació Iluro, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró.

La Biblioteca Popular neix amb un fort lligam a la història de Mataró i als orígens de la biblioteca popular fundada com a primera biblioteca popular de Catalunya i d’Espanya l’any 1866 per Josep Garcia Oliver.

 

Com serà la biblioteca?

La Biblioteca Popular aposta per espais més flexibles, dinàmics i versàtils on esdevé molt més que llibres, per passar a ser un espai comunitari de creació de coneixement.

La creació de dos espais de suport, totalment flexibles, concebuts per donar nous serveis i activitats, l’espai jove o el servei d’auto préstec són algunes de les novetats del nou equipament.

El vestíbul d’entrada al públic ofereix una primera acollida i atenció al públic còmoda i propera i dona suport a les persones que facin ús del servei d’auto préstec de documents.

La biblioteca compta amb una àrea general amb espais destinats a una lectura relaxada i informal, i taulells d’informació que permeten oferir un servei proper i individualitzat, una sala infantil adaptada a les necessitats dels més petits i les seves famílies on poden triar i gaudir de lectures de tota mena.

També una àrea de joves que disposa d’una tria de documents i un mobiliari informal que els convida a compartir aquest punt de trobada, una àrea d’adults amb un fons actualitzat i espais de treball i dos espais de suport, totalment flexibles i versàtils concebuts per acollir tota mena de propostes, de serveis, formacions i activitats.

Per últim, hi ha una sala d’actes, oberta a acollir tant actes com exposicions que fomentin l’accés a la informació, la cultura i el coneixement. Un espai per fomentar una programació cultural àmplia, rica i variada.

S’oferiran 40 hores setmanals d’obertura del servei.

 

La inauguració

Dissabte 9 de juliol serà el gran dia d’obertura de l’espai. A les 12 h es farà una visita institucional amb la presència de l’alcalde i del president delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García i Cañizares, i altres regidors i regidores de l’Ajuntament de Mataró i que anirà a càrrec de la directora de l’equipament, Maria Delmàs. Tot seguit es faran els parlaments institucionals. De les 12 a les 13.30 h i de les 17 a les 21 h hi haurà portes obertes a la ciutadania amb l’animació a càrrec del Gran Mogol.