Escriptors i escriptores de la ciutat en la vista prèvia a la inauguració de la nova biblioteca. Foto: Ajuntament de Mataró

Tot a punt per inaugurar la Biblioteca Popular

El pròxim 9 de juliol obrirà les portes la tercera biblioteca pública de la ciutat que s’integra a la Xarxa de Biblioteques de Mataró. Ubicada al centre de la ciutat es presenta com un equipament modern i funcional que incorpora un vessant tecnològic adaptat al model BiblioLab de la Diputació de Barcelona.

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, la cap de la Xarxa de Biblioteques de Mataró, Irene Feliu; la directora de la Biblioteca Popular, Maria Delmàs, i escriptors i escriptores de la ciutat han fet una visita prèvia a l’equipament.

El Ple del 2 de desembre del 2021 va aprovar per unanimitat el conveni per integrar la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mataró, que es va ratificar el passat 24 de febrer amb la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i la Fundació Iluro. Amb el conveni es feia efectiva aquesta integració segons la qual la Fundació Iluro cedeix a l’Ajuntament les instal·lacions de forma indefinida mentre tinguin ús de biblioteca. L’espai ocupat per l’equipament són 1.494 m2 i l’accés es farà pel carrer d’en Palau, 18. L’Ajuntament també té el dret d’adquisició preferent de l’immoble per tanteig i retracte. Per la seva banda, l’Ajuntament subroga el personal (5 persones) que treballen actualment a la biblioteca. La Diputació de Barcelona es fa càrrec de les dues places de bibliotecària.  

El cost total per posar en funcionament el nou equipament és de 1.018.219,12€ que s’ha pagat entre la Fundació Iluro, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró.

La Biblioteca Popular neix amb un fort lligam a la història de Mataró i als orígens de la biblioteca popular fundada com a primera biblioteca popular de Catalunya i d’Espanya l’any 1866 per Josep Garcia Oliver.

 

Com serà la biblioteca?

La Biblioteca Popular aposta per espais més flexibles, dinàmics i versàtils on esdevé molt més que llibres, per passar a ser un espai comunitari de creació de coneixement.

La creació de dos espais de suport, totalment flexibles, concebuts per donar nous serveis i activitats, l’espai jove o el servei d’auto préstec són algunes de les novetats del nou equipament.

El vestíbul d’entrada al públic ofereix una primera acollida i atenció al públic còmoda i propera i dona suport a les persones que facin ús del servei d’auto préstec de documents.

La biblioteca compta amb una àrea general amb espais destinats a una lectura relaxada i informal, i taulells d’informació que permeten oferir un servei proper i individualitzat, una sala infantil adaptada a les necessitats dels més petits i les seves famílies on poden triar i gaudir de lectures de tota mena.

També una àrea de joves que disposa d’una tria de documents i un mobiliari informal que els convida a compartir aquest punt de trobada, una àrea d’adults amb un fons actualitzat i espais de treball i dos espais de suport, totalment flexibles i versàtils concebuts per acollir tota mena de propostes, de serveis, formacions i activitats.

Per últim, hi ha una sala d’actes, oberta a acollir tant actes com exposicions que fomentin l’accés a la informació, la cultura i el coneixement. Un espai per fomentar una programació cultural àmplia, rica i variada.

S’oferiran 40 hores setmanals d’obertura del servei.

 

La inauguració

Dissabte 9 de juliol serà el gran dia d’obertura de l’espai. A les 12 h es farà una visita institucional amb la presència de l’alcalde i del president delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García i Cañizares, i altres regidors i regidores de l’Ajuntament de Mataró i que anirà a càrrec de la directora de l’equipament, Maria Delmàs. Tot seguit es faran els parlaments institucionals. De les 12 a les 13.30 h i de les 17 a les 21 h hi haurà portes obertes a la ciutadania amb l’animació a càrrec del Gran Mogol.