Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 28 de maig estan cridats a les urnes de Mataró 88.869 ciutadans

Escoltar

El 28 de maig estan cridats a les urnes de Mataró 88.869 ciutadans

Les properes eleccions municipals se celebren el diumenge 28 de maig i a Mataró estan convocats a exercir el seu dret a vot 88.869 ciutadans. La ciutat comptarà amb 34 col·legis electorals repartits per tots els barris de la ciutat amb 128 meses. La targeta censal indica a cada ciutadà on ha d’anar a votar i també es pot consultar al web municipal www.mataro.cat/eleccions i al xatbot de l’Ajuntament: 667402600. Qui no pugui votar aquell dia, també ho pot fer per correu i l’Ajuntament posarà a disposició de la ciutadania amb mobilitat reduïda un servei d’acompanyament a través de Creu Roja.

La cita amb les urnes per decidir els càrrecs electes que han de governar la ciutat és el diumenge 28 de maig quan els 34 col·legis electorals seran oberts des de les 9 fins a les 20h. Durant aquesta jornada poden anar a votar 88.869 ciutadans i ciutadanes de Mataró, 1.244 persones més que en les darreres eleccions autonòmiques del 2021 i 1.123 persones més que en les darreres eleccions municipals del 2019.

Durant tota la jornada del 28 de maig hi haurà un dispositiu conjunt de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra per garantir la seguretat durant tota la jornada als col·legis electorals.

La ciutat disposa de 34 col·legis electorals, tenint en compte que l’Oficina del Cens de l’Institut Nacional d’Estadística compta l’Escola Angeleta Ferrer com a dos col·legis: el de l’edifici de l’escola i el de l’edifici del gimnàs.

Per saber on s’ha d’anar a votar hi ha diferents vies:

Abans de la jornada electoral consultant:

-La targeta censal que hauries d’haver rebut a la bústia de casa

-Al web de l’Ajuntament 

-Per WhatsApp o via Telegram al 667402600

-Pel XatBot

Durant la jornada electoral:  

- Presencialment al Centre Cívic Cerdanyola, al Centre Cívic Pla d’en Boet, al Centre Cívic Rocafonda i a l’Espai Mataró Connecta

- Trucant gratuïtament al 010 de 8h a 20h

-Afegint a la teva agenda el número 667402600 i preguntar-ho via WhatsApp o Telegram

-Al XatBot i també a un codi QR que estarà visible a tots els col·legis electorals i que portarà directament a l’espai on consultar-ho

Vot per correu

Per sol·licitar el vot per correu si resideixes a Espanya has de recollir l’imprès de sol·licitud a l’oficina de Correus, on estarà disponible des del mateix dia de la convocatòria de les eleccions i fins al 18 de maig.

És molt important que recordis que des del moment en què hagis sol·licitat votar per correu, si s’accepta la sol·licitud, ja no podràs votar de manera presencial a la mesa electoral el dia de les eleccions.

A l’imprès de sol·licitud indicaràs l’adreça postal on vols que se t’enviï la documentació electoral (pot ser el teu lloc de treball, i fins i tot un apartat postal)

L’Oficina del Cens Electoral t’enviarà per correu certificat a l’adreça que hagis indicat la documentació següent:

  • Una papereta de cadascuna de les formacions polítiques que es presentin
  • El teu certificat d’inscripció en el cens.
  • Un sobre en què estarà escrita la informació de la teva mesa electoral.
  • Un full explicatiu del procediment de votació.

Un cop hagis rebut la documentació, tria la papereta de votació en què hagis decidit votar i introdueix-la al sobre de votació corresponent (o no incloguis papereta si vols votar en blanc).

Introdueix el sobre o els sobres de votació i el certificat d’inscripció al cens al sobre on està escrita la direcció de la teva mesa electoral.
Recorda: no introdueixis cap document acreditatiu de la teva identitat dins del sobre de votació, perquè en aquest cas el teu vot seria considerat nul per la mesa. Porta aquest sobre a una oficina de Correus i envia’l per correu certificat fins al dia 24 de maig.

Aquest enviament és gratuït.

El dia de les eleccions, el servei de Correus enviarà tots els sobres que contenen els vots per correu a les meses electorals a les 9 h del matí. Continuarà donant trasllat dels enviaments postals que es continuïn rebent al llarg del dia, fins a les 20h.

A aquesta hora, acabada la votació i abans de fer l’escrutini, la mesa introduirà els sobres de vot rebuts per correu a l’urna.

Acompanyament a persones amb mobilitat reduïda

L’Ajuntament de Mataró, a través de Creu Roja, posa a disposició de la ciutadania un servei d’acompanyament per anar a votar el 28 de maig. Totes aquelles persones que per motius d’edat, de lesions o de qualsevol altra situació, necessitin ajuda per desplaçar-se al seu col·legi electoral, ho poden demanar prèviament i de forma gratuïta.

Per sol·licitar aquest servei, que es realitzarà en ambulància o en transport adaptat, s’ha de trucar al telèfon d'atenció ciutadana 010 (extensió 2121) abans del 26 de maig a les 15 h.

Ciutadans escollits per formar part de les meses electorals

L’Ajuntament va celebrar un Ple extraordinari per triar les persones que han de formar les meses electorals. Mitjançant sorteig es van designar 9 candidats per a cadascuna de les 128 meses que hi haurà a Mataró durant la jornada electoral. Així doncs, s’han triat en total 1.152 persones: 384 titulars (president, primer vocal i segon vocal) i 768 suplents (primer suplent de president, segon suplent de president, primer suplent del primer vocal, segon suplent del primer vocal, primer suplent del segon vocal i segon suplent del segon vocal).

Per trobar tota la informació: www.mataro.cat/eleccions

Mataró compta amb un espai web on poder consultar, entre d’altres, un històric amb els resultats aconseguits en les eleccions, des de les primeres democràtiques l’any 1979 després de la dictadura. També hi ha dades sobre la participació, infografies, dades obertes i d’altres informacions interessants per a la ciutadania.

 El mateix dia de les eleccions, el 28 de maig, la ciutadania que vulgui viure en directe la jornada es podrà dirigir a l’Espai Mataró Connecta, a la plaça de la Muralla 21, on s’habilitarà un espai on hi haurà pantalles amb tota aquesta informació i també es connectarà amb la programació especial de Mataró Audiovisual.