Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament posa en marxa projectes per reforçar l’acompanyament emocional d’infants, joves i adolescents

Escoltar

L’Ajuntament posa en marxa projectes per reforçar l’acompanyament emocional d’infants, joves i adolescents

El programa “Mataró Escolta Jove” i el projecte “Estàs bé?” són dues de les iniciatives de l’Ajuntament per treballar en la millora del benestar emocional d’infants, joves i adolescents. Una enquesta, assessories individuals, grups de vivències compartides, teràpia individual i familiar, xerrades i jornades amb activitats comunitàries són algunes de les accions concretes que es porten a terme des de diferents serveis municipals.

La presentació s'ha fet a l'Espai Jove Rocafonda-El Palau.
La presentació s'ha fet a l'Espai Jove Rocafonda-El Palau.

La regidora de Benestar Social, Laura Seijo, i el regidor de Joventut, Dani Hurtado, han presentat avui, 9 de març, els projectes que es porten a terme per a l’acompanyament emocional de la població jove de la ciutat. L’objectiu és ajudar i acompanyar infants i joves en la cura de la seva salut mental i la gestió emocional, així com poder ser un agent més en la detecció i posterior derivació d’aquelles persones que precisin de serveis i recursos per millorar el seu benestar emocional o psicològic.

Les dades demogràfiques indiquen que la població jove de la ciutat, d’entre 8 i 29 anys, suposa el 24,4% de la població. Després de la pandèmia de la COVID-19 s’ha evidenciat que la salut mental ha estat una de les àrees més afectades de la vida de les persones. Segons una enquesta del CIS sobre salut mental, realitzada al febrer del 2021, es mostra que un 30,3% de la població d’entre 18 i 24 anys ha patit situacions d’ansietat o pànic, enfront del 15,8% de la població total. El serveis sanitaris s’han vist tensionats per les demandes, no només de malalties físiques, sinó per demandes sobre salut mental. Durant el 2020 s’han arribat a triplicar les demandes sobre ansietat en comparació al 2019 a Catalunya, i les consultes suïcides i d’autolesions s’han incrementat.

Davant d’aquesta realitat, diversos serveis de l’Ajuntament han treballat conjuntament per intentar treballar en la millora d’aquesta realitat i s’han posat en marxa diferents projectes:

 

Escolta Jove

Del mes de novembre del 2022 i fins al desembre del 2023 es porta a terme en la xarxa d’espais joves de la ciutat un acompanyament emocional dirigit a persones d’entre 12 i 29 anys. Amb un apropament vivencial del servei a les zones on es troben els i les joves de forma habitual es vol potenciar la perspectiva comunitària i actuar dins de l’àmbit de la prevenció de la salut mental proporcionant a les persones joves espais d’expressió i eines per a poder gestionar les seves vivències i emocions.

Les accions concretes que es fan són assessories individualitzades, grups de vivències compartides, càpsules i xerrades sobre temàtiques expressades pels mateixos joves, jornades i activitats culturals i treball amb la comunicació digital.

L’atenció individualitzada té com a punt fixe el Centre Cívic Cabot i Barba i una tarda a la setmana anirà rotant pels diferents Espais Joves de la ciutat.

Estàs bé?

L’alumnat de 3r de primària fins a 4t de l’ESO de 40 centres educatius de la ciutat, tant públics com concertats, han respost de forma voluntària aquests dies l’enquesta del Projecte “Estàs bé?”. Fins al moment han respost més del 50% de l’alumnat (més de 7000 enquestes), element que permetrà fer un anàlisi de l’estat del benestar emocional subjectiu de l’alumnat a nivell de ciutat, per centres i per franges d’edat. L’objectiu és poder dissenyar, conjuntament amb els centres educatius de Mataró, noves mesures i mecanismes per promoure el benestar de la infància i adolescència a la ciutat.

Reforç benestar emocional infància i adolescència i les seves famílies

S’ha engegat un programa específic de benestar emocional per a infància i adolescència, amb el suport i el finançament de la Diputació de Barcelona (DIBA), i liderat pel servei de Benestar Social de l’Ajuntament. Gràcies a aquest programa s’han reforçat sessions de teràpia individual adreçats a infants i també sessions de teràpia familiar per a ciutadania que passa per diferents situacions de vulnerabilitat.

També s’ofereixen als centres educatius un seguit de càpsules formatives. En concret hi ha xerrades adreçades a alumnat d’entre 12 i 18 anys com “Salut mental i benestar emocional llums i ombres”, “Vols conèixer les principals eines de resolució emocional a l’adolescència”, “No estàs bé? Parlem-ne” així com una proposta de treballar a l’aula les micro violències a través de la realitat virtual que també s’ha ofert a la xarxa d’espais joves de la ciutat i als serveis d’intervenció socioeducativa de la ciutat. A més d’oferir formació específica al professorat.

Acció comunitària

En el marc del programa d’acció comunitària que es porta a terme a l’Espai Gatassa, el servei de Benestar Social inicia una proposta d’activitats gratuïtes adreçades a famílies amb infants. Es tracta de xerrades mensuals per donar eines i coneixement a les famílies i així puguin abordar amb més recursos els temes relacionats amb el benestar emocional. A més, es realitzaran dues activitats mensuals per gaudir en família a través de la creativitat, les arts, l’experimentació. Els tallers i xerrades seran impartits per l’associació La Calma.

Publicat a