Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament regula l’atorgament d’ajuts als creadors artístics de la ciutat del programa Fet a Mataró

Escoltar

L’Ajuntament regula l’atorgament d’ajuts als creadors artístics de la ciutat del programa Fet a Mataró

El Ple Municipal del mes d’abril va aprovar les bases dels ajuts a la creació artística del programa Fet a Mataró que puguin desenvolupar entitats i col·lectius amateurs al Cafè Nou, i companyies professionals a Can Gassol. Aquestes bases ja estan publicades i el termini és el 5 de setembre.

Espectacle de creació al teatre del Cafè Nou. Foto: Ajuntament de Mataró
Espectacle de creació al teatre del Cafè Nou. Foto: Ajuntament de Mataró

Des de 2012 la regidoria de Cultura impulsa el projecte Fet a Mataró, un programa de suport a la creació en arts escèniques per tal de poder impulsar projectes desenvolupats per companyies professionals i amateurs, mitjançant la cessió d’espais i l’exhibició d’espectacles de creació.

Fins a l’any passat, Can Gassol era l’espai central de la ciutat on les companyies creaven i exhibien els espectacles treballats. Amb l’obertura del Cafè Nou, al juny de 2022, s’ha pogut diferenciar un espai per a les companyies professionals (Can Gassol) i un altre per a les companyies amateurs (Cafè Nou).

Amb les bases presentades al ple es buscava regular l’atorgament d’aquests ajuts, sigui econòmics o amb la cessió d’espais d’aquests dos equipaments, pels projectes de creació i residències artístiques; introduint, a l’hora, noves línies de suport a la creació.

A través de les bases, s’han definit els criteris de valoració, en els quals es tindran en compte propostes que tinguin vinculació amb la ciutat i els col·lectius que hi treballen. També es valoren altres factors com la perspectiva interseccional o l’accessibilitat i la sostenibilitat, entre d’altres.

En aquestes bases es defineixen els òrgans competents per a la seva valoració, en els que s’incorporen representants d’entitats i organitzacions de caràcter supramunicipal adequades per a cada tipologia de projecte, a més de la Diputació de Barcelona, la qual també ha donat suport a l’elaboració de les bases, a través del CERC.

L’aprovació d’aquestes bases permetrà obrir la convocatòria per a la presentació de projectes fins al mes de setembre per tal de poder fer una acurada valoració i iniciar la programació del pròxim 2024 segons els criteris definits.

Can Gassol, es defineixen dues modalitats:

  • Artistes residents. Destinada a projectes en fase d’investigació o creació. No hi ha aportació econòmica, sinó només una cessió d’espai. S’acolliran un màxim de 5 projectes anuals i es farà un retorn a la ciutat en format de xerrada; assaig obert i col·loqui en funció de les característiques de cada projecte.
  • Artista Associat. Destinada a projectes de creació que vulguin establir un diàleg amb la ciutat. La proposta haurà d’anar acompanyada d’un projecte de dinamització amb col·lectius de la ciutat, per tal de poder fer un retorn en forma de dinamització comunitària. Aquesta modalitat compta amb una dotació econòmica de 6.000 € i la cessió d’espais i exhibició final. Es durà a terme un projecte anual d’aquestes característiques.

Cafè Nou, una línia de suport de residències artístiques, per a projectes d’entitats i col·lectius d’artistes amateurs i/o en vies de professionalització. No hi ha aportació econòmica, sinó només cessió d’espai i l’exhibició posterior. S’acolliran un màxim de 8 projectes anuals.

Les persones interessades trobaran les bases i tota la informació en aquest enllaç.