Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament sanciona 4 establiments d’oci per oferir sense autorització catximbes que contenien tabac

Escoltar

L’Ajuntament sanciona 4 establiments d’oci per oferir sense autorització catximbes que contenien tabac

La Policia Local va detectar aquesta pràctica durant les inspeccions que realitza regularment en locals d’oci i discoteques. Les sancions per realitzar una activitat no permesa per la llicència poden comportar sancions de més de 3.000 €.

L’Ajuntament ha incoat 4 expedients sancionadors a establiments d’oci de la ciutat per oferir a la seva clientela catximbes que contenien tabac, una activitat prohibida per la Llei 11/2009 de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives. El règim sancionador tipifica aquest incompliment com una falta greu que s’ha sancionat amb una multa de 3.250 €.

A més, els establiments també van infringir la Llei del Tabac, que prohibeix fumar a l’interior de locals de restauració i oci i també el subministrament de tabac a menors. Així doncs, l’Ajuntament ha posat els fets en coneixement de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ja que la competència per incomplir aquesta norma és de la Generalitat.

Les infraccions van ser detectades arran d’inspeccions realitzades per la Policia Local, que va comprovar que aquests establiments oferien consum recreatiu de tabac en pipes d’aigua, també conegudes com a catximbes o xixes. Tot i que es presenten com a productes innocus pels seus aromes afruitats i gust dolç i es poden consumir amb productes derivats d’herbes diverses, en tots els casos es va demostrar que el preparat que es consumia contenia tabac.

La Llei del Tabac (Llei 26/2005, de 26 de desembre) prohibeix fumar tabac i cigarretes electròniques en tots els espais públics tancats, incloses les sales de festa, establiments de joc o d’ús públic general, que només poden permetre fumar en els espais a l’aire lliure. Tampoc no està permès fumar en dependències de les administracions públiques, centres sanitaris i educatius, parcs infantils i vehicles de transport públic. La llei també prohibeix la venda de tabac a menors de 18 anys.

 

Inspeccions en locals d’oci nocturn

Les infraccions descobertes en aquests establiments s’han detectat en el marc de les inspeccions que realitza la Policia Local en locals d’oci i discoteques, planificades dins del marc de les competències inspectores del cos. En aquest tipus d’operatius, la Policia Local controla fonamentalment el compliment de la llicència atorgada, aforaments, consum i venda de tabac, l’accés de menors i els horaris de tancament. Aquestes inspeccions es fan tant en horari diürn com en horari nocturn -amb l’activitat en funcionament-, i és habitual que es facin conjuntament amb Mossos d’Esquadra i altres cossos i agències de seguretat, com Policia Nacional, Guàrdia Civil o Inspecció de Treball. En els anys 2022 i 2023 se n’han realitzat 21, i en aquest mateix període s’han dut a terme 12 dispositius policials preventius d’oci nocturn.

A més d’aquestes inspeccions pròpies de la Policia Local, l’Ajuntament també realitza inspeccions conjuntes en què hi intervenen diversos serveis municipals (Servei de Llicències, Servei de Protecció Civil, Servei de Policia Local, Disciplina d’Activitats i Salut Pública). En aquestes inspeccions conjuntes, que es realitzen almenys un cop l’any, es revisen aspectes de tot tipus per garantir que els locals disposen de tots els permisos i compleixen la normativa en matèria de seguretat, emergències, higiene i salubritat. També es revisa que disposin de documentació obligatòria com la memòria de seguretat o el projecte d’activitats.

Publicat a