Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Atles Urbanístic de Mataró posa les bases per a la redacció del nou Pla General d’Ordenació Urbana

Escoltar

L’Atles Urbanístic de Mataró posa les bases per a la redacció del nou Pla General d’Ordenació Urbana

L’Atles urbanístic és la documentació bàsica d’anàlisi que aporta evidències sobre l’estat actual de la ciutat, defineix, en base al planejament vigent, quin és el seu potencial i facilitarà el debat de les propostes en base als escenaris i hipòtesis que es plantegin com ara la capacitat de creixement, els espais d’oportunitat de transformació, renovació etc.

D'esquerra a dreta: l'urbanista, Maria Buhigas, l'alcalde de Mataró, David Bote i la regidora d'Urbanisme, Núria Moreno en la roda de premsa de presentació de l'Atles urbanístic de Mataró. Foto: Ajuntament
D'esquerra a dreta: l'urbanista, Maria Buhigas, l'alcalde de Mataró, David Bote i la regidora d'Urbanisme, Núria Moreno en la roda de premsa de presentació de l'Atles urbanístic de Mataró. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament aposta per modificar l’actual Pla General d’Ordenació Urbana, que data de l’any 1996, amb l’objectiu d’adequar les eines amb que compta per transformar la realitat territorial a les noves necessitats i demandes dels ciutadans, i adaptar-se a la realitat del canvi climàtic.

El Pla vigent correspon al moment històric de la seva redacció quan les ciutats encara creixien per expansió de la taca urbana. En aquest moment però han de resoldre les seves necessitats sense transformar nou sòl, sense transformar el sòl rústic i amb poc marge per transformar el sòl urbà existent. Això fa que en l’actualitat els nous plans siguin de contenció i de millora de les condicions qualitatives de les ciutats.

Segons el document presentat avui el futur de Mataró passarà per reordenar, intensificar, reutilitzar i adaptar els actius actuals per fer front als reptes que es presentin en els propers anys potenciant l’activitat econòmica, combatent les desigualtats i adequant els instruments de transformació a les noves condicions per lluitar contra el canvi climàtic. En base a això el nou POUM haurà de ser un instrument més àgil, obert, adaptable en el seu desplegament i que aposti per la regeneració i la rehabilitació com a mecanismes de creixement intern. A més haurà de contribuir a desplegar totes les accions del Pla d’Acció Local de l’Agenda Urbana Mataró 2030.

Davant d’aquesta perspectiva de futur l’Ajuntament aposta per la revisió del Pla vigent i l’Atles és la concreció de la primera peça necessària. L’Atles Urbanístic de Mataró divideix el seu contingut en tres àrees: espais lliures i equipaments; teixits urbans i el patrimoni.

De cara a la futura redacció del POUM, entre els continguts de l’Atles Urbanístic s’apunta un primer decàleg de qüestions i temàtiques sobre les quals caldrà obrir el debat i construir les futures propostes. Els continguts de l’Atles – dades, indicadors, mapes, etc- servirà per facilitar i objectivar aquest debat, que girarà al voltant dels següents punts:

 

  1. La mitigació i adaptació al canvi climàtic esdevé l’eix vertebrador dels paràmetres i criteris d’intervenció en els espais urbans, periurbans i naturals per dotar-los de major resiliència. 
  1. L’activació i posada en valor dels espais oberts amb mirada supralocal i orientada a reforçar la producció de proximitat com a mecanismes de biodiversitat, de resiliència alimentària i de prevenció d’incendis.
  1. L’enfortiment de les relacions de continuïtat i connectivitat territorials del sistema urbà de Mataró i en relació a Barcelona i a l’Arc metropolità
  1. El desplegament de mesures ambientals en el conjunt de la ciutat d’espais lliures i d’espais privats, per incrementar en quantitat i qualitat la vegetació al conjunt dels teixits urbans 
  1. El reforçament d’equipaments de serveis bàsics i de serveis de ciutat, garantint una qualitat dotacional mínima en tots els teixits i reforçant els vincles de proximitat urbana. 
  1. La millora de la qualitat urbana per mitjà de la rehabilitació dels teixits urbans en pro de l’eficiència energètica, la millora de l’habitabilitat i de les condicions ambientals dels espais privats. 
  1. L’aposta per la mixtura d’usos fent compatible l’habitatge permanent amb l’activitat productiva, reduint les desigualtats entre barris i reforçant les relacions de ciutat. 
  1. L’assoliment del 15% d’habitatge assequible en el conjunt de la ciutat, que pugui garantir un parc d’habitatge públic de lloguer del 5%
  1. L’adequació i intensificació dels espais econòmics de Mataró per promoure una ciutat dinàmica i pròspera amb una base econòmica diversificada. 
  1. L’activació i reutilització adaptativa dels elements patrimonials com a garantia de la seva preservació, contribuint a la cohesió i atractiu cultural i turístic de la ciutat.

 

La comprensió acurada de la realitat és fonamental per encetar la revisió del POUM i l’Atles esdevé una eina estratègica.

Publicat a