Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus reclama més suport institucional per potenciar l’espai agrari de Les Cinc Sénies-Mata-Valldeix

Escoltar

La Junta de Portaveus reclama més suport institucional per potenciar l’espai agrari de Les Cinc Sénies-Mata-Valldeix

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat per unanimitat una declaració institucional presentada pel PSC que demana a l’ACA, la Generalitat i el Govern espanyol més inversions i actuacions que donin un impuls a l’activitat agrària.

Productor de Les Cinc Sènies. Foto: Sergio Ruiz/Ajuntament de Mataró
Productor de Les Cinc Sènies. Foto: Sergio Ruiz/Ajuntament de Mataró

El text íntegre aprovat és el següent:

“Mataró compta amb 750 hectàrees de sòl agrícola. L’espai agrari de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix té una important singularitat territorial: es tracta de l’espai costaner no urbanitzat més extens de tota la regió metropolitana des de Barcelona fins al riu de la Tordera, a més de ser l’únic gran espai agrari del Maresme que comunica la zona muntanyosa amb la marítima.

Aquest espai agrari constitueix, per tant, un important actiu per a la ciutat de Mataró tant com a pol d’activitat econòmica primària com a eina estratègica per garantir la sobirania alimentària de la ciutat, ja que aquest espai, en plena producció, pot garantir les necessitats alimentàries de prop del 50% de la població.

El 22 de juny de 2021, l’Ajuntament de Mataró i l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix van signar un conveni de col·laboració per impulsar i millorar aquest espai agrari que ha cristal·litzat, entre altres qüestions, en la constitució d’una Taula de Treball i en l’aprovació de la Carta Alimentària de Mataró.

La promoció d'una xarxa de distribució alimentària a Mataró fomentaria la producció agroalimentària i consum local d’aliments, donant resposta així a la demanda creixent d’una alimentació basada en la proximitat, la salut i el medi, i potenciaria el valor de l’ecosistema agrari, avançant cap a una xarxa de distribució alimentària local robusta que garanteixi preus justos en la producció, posi en valor la pagesia i ajudi a dinamitzar la zona agrícola de Mataró i del seu entorn més proper.

Mataró, com a capital de comarca, ha de liderar el projecte de la creació de la Conca Alimentària del Maresme Central.

No obstant això, aquesta activitat de gran valor per a la ciutat es pot veure amenaçada per diversos factors de caire climàtic, social i econòmic. El canvi climàtic ha afectat especialment a l’activitat agrària. Una situació que s’ha agreujat enormement amb l’actual situació de sequera que patim.

D’altra banda, la manca de relleu generacional al sector pot fer perillar el manteniment de les hectàrees productives.

Des de les Administracions Públiques hem de garantir la sostenibilitat i supervivència d’aquesta important activitat econòmica. Cal que la Generalitat de Catalunya faci majors esforços en la construcció d’infraestructures que garanteixin un subministrament d'aigua suficient per mantenir la producció.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’havia compromès a realitzar importants inversions per la construcció de noves instal·lacions desalinitzadores. Malgrat això, fa més de 10 anys que no es construeix cap nova planta.

Les administracions han d’impulsar accions dirigides a fer més atractiva l’activitat agrària, afavorint una comercialització justa del producte i una formació permanent de les noves generacions. A més, cal trobar fórmules per posar en valor el producte de proximitat.

Per tot l’anterior, el Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Mataró proposa a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents ACORDS:

  1. Instar la Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a fer més inversions en infraestructures per a garantir el manteniment dels aqüifers, a través de la construcció de noves plantes desalinitzadores i de la recuperació de les aigües de les depuradores.

  1. Instar la Generalitat de Catalunya a prioritzar la compra de producte de proximitat en la prestació de serveis de menjador en centres educatius i sanitaris públics.

  1. Instar la Generalitat de Catalunya i al Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del Govern d’Espanya a dur a terme programes de divulgació en escoles i instituts d’hàbits saludables i dels beneficis de l’alimentació de quilòmetre zero.

  1. Traslladar els presents acords a l’Agència Catalana de l’Aigua, a la Generalitat de Catalunya, al Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del Govern d’Espanya i a l’Associació Agrària Cinc Sénies Mata-Valldeix”.


Publicat a