Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Policia Local imposa més de 600 sancions a VMP durant el 2022 per incomplir la normativa de circulació

Escoltar

La Policia Local imposa més de 600 sancions a VMP durant el 2022 per incomplir la normativa de circulació

El gruix de denúncies són per circular per voreres i zones de vianants, per portar acompanyant, conduir sense casc o utilitzar el mòbil.

Un VMP circulant pel carril bici. Foto: Ajuntament
Un VMP circulant pel carril bici. Foto: Ajuntament

La Policia Local ha imposat més d’un miler de denúncies durant els últims dos anys a usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP) i bicicletes per incomplir la normativa de circulació.

Durant el 2021 es van interposar 441 sancions i, durant el 2022, aquesta xifra ha augmentat fins a les 627. Aquest increment s’atribueix a l’augment exponencial del parc de VMP i bicicletes, i també a les campanyes de control específiques que ha dut a terme la Policia Local per garantir que compleixen la normativa de circulació i prevenir la comissió d’infraccions.

El gruix de denúncies són per circular per voreres i zones de vianants, per portar acompanyant, conduir sense casc o utilitzar el mòbil.

Aquests incompliments es van començar a sancionar a principis de 2021, moment en què va entrar en vigor la modificació legislativa del Reglament General de Circulació i el Reglament General de Vehicles de la Direcció General de Trànsit (DGT).

Les sancions per incomplir la normativa de circulació dels VMP oscil·len entre els 90 i els 200 €. En aquells casos en què la infracció l’hagi comès una persona menor de 18 anys, han de respondre de la multa imposada els pares, tutors, acollidors o guardadors legals.

 

Regulació de patinets i altres VMP

L’Ordenança de Mobilitat aprovada el 4 de novembre de 2021 incorpora les darreres modificacions del Reglament General de Circulació i del Reglament General de vehicles, però va més enllà i prohibeix als menors de 16 anys conduir patinets elèctrics i altres VMP, i obliga a portar casc de protecció homologat.

Tant bicicletes com patinets elèctrics i altres VMP han de circular en les vies urbanes per la calçada (ocupant la part central del carril), les vies ciclistes o per les zones habilitades. Tenen prohibit circular per la vorera i resta de zones de vianants, tal i com també estableix el Reglament General de Circulació (art. 121.5). A l’illa de vianants del Centre només poden accedir les bicis i VMP dels residents i aquelles que es destinin a una activitat econòmica de transport de mercaderies. Els patinets elèctrics i equiparables també tindran prohibit circular per vies que tenen limitada la velocitat a 50 km/h.

Les bicicletes, patinets elèctrics i altres VMP que es destinin a una activitat econòmica hauran de disposar d’assegurança de responsabilitat civil davant tercers i per cobrir danys i perjudicis, i inscriure’s obligatòriament en el registre municipal que s’habilitarà a tal efecte. Si no es destinen a una activitat econòmica la inscripció en aquest registre serà voluntària.

En el cas dels ginys mecànics (patins, monopatins, patinets no elèctrics, etc.), sí poden circular per les voreres i carrers residencials però han d’anar a una velocitat adaptada a pas de persona, i s’estableix l’ús obligatori del casc de protecció homologat per a les persones menors de 16 anys.

 

Publicat a