Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les 48 hores Open Puig i Cadafalch se sumen a la celebració dels 175 anys del primer tren i proposen un recorregut pel patrimoni industrial de Mataró

Escoltar

Les 48 hores Open Puig i Cadafalch se sumen a la celebració dels 175 anys del primer tren i proposen un recorregut pel patrimoni industrial de Mataró

Dos recorreguts guiats per antigues fàbriques i xemeneies els dies 18 i 19 de novembre, visites teatralitzades a la Nau Gaudí i la projecció del vídeo documental “El vapor Gordils i Dalmau. El primer vapor de Mataró”, configuren el programa d’actes d’aquest any.

D'esquerra a dreta: la cap  de Paisatge i Patrimoni de l'Ajuntament de Mataró, Mariona Gallifa,  i la regidora de Planificació Territorial, Elizabet Ruiz, en la presentació de l'edició d'aquest any de les 48 hores Open Puig i Cadafalch. Foto: Ajuntament
D'esquerra a dreta: la cap de Paisatge i Patrimoni de l'Ajuntament de Mataró, Mariona Gallifa, i la regidora de Planificació Territorial, Elizabet Ruiz, en la presentació de l'edició d'aquest any de les 48 hores Open Puig i Cadafalch. Foto: Ajuntament

Agafant com a fil conductor el progrés que va suposar la nova tecnologia del vapor, les 48 hores Open Puig i Cadafalch conviden a la ciutadania a visitar el patrimoni de la ciutat, aquest cop sota l’òptica del  Mataró fabril de mitjans i finals del s. XIX, estretament vinculat al sector del tèxtil i majoritàriament al gènere de punt.

De la ma de tècnics del servei d’urbanisme i patrimoni de l’Ajuntament de Mataró i de l’arxiu municipal, la 13a edició de l’Open recorrerà l’Eixample de la ciutat, el territori fora muralles bastit per antigues fàbriques i xemeneies que permetran resseguir  l’autèntic escenari de la revolució industrial a Mataró, arquitectures que han esdevingut testimonis vius d’una època de progrés econòmic i social  de la ciutat, signes d’identitat col·lectiva i motors de transformació pel seu futur.

El programa d’enguany que porta per nom “El vapor del progrés. Una passejada pel patrimoni industrial de Mataró. 175 anys del tren Barcelona-Mataró”,  proposa dos recorreguts diferents per realitzar al llarg del matí el cap de setmana del 18 i 19 de novembre. El recorregut de dissabte 18 transcorrerà per la zona de l’Eixample de ponent, des de l’antiga fàbrica Fontdevila i Torres al vapor Gordils  i el punt de trobada serà al carrer de Goya, núm. 2. Diumenge 19 es visitarà el patrimoni industrial de l’Eixample de llevant, des de can Gassol a can Marfà i el punt de trobada serà al carrer de Prat de la Riba, 79. En conjunt es mostraran un total de 8 xemeneies i 11 fàbriques, 7 d’elles rehabilitades i 4 que esperen una segona oportunitat.

Les visites guiades són gratuïtes però l’aforament és limitat per la qual cosa, cal inscripció prèvia mitjançant la pàgina web (www.openpuigicadafalch.cat) i fins el dia 16 de novembre.

D’altra banda i dins el marc de les 48 hores Open Puig i Cadafalch es programen dues activitats més:

- La visita teatralitzada «Dones & Fils», una mirada sobre les diferents maneres d’entendre la producció en el Mataró del primer tren explicada per una treballadora de la Cooperativa Obrera Mataronense i una de can Marfà. Organitzada conjuntament amb el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, tindrà lloc a la Nau Gaudí a les 12h del matí dels diumenges 12 i 26 de novembre i 3 de desembre, amb  inscripció prèvia al tel. 937412930, (de dilluns a divendres de 9 a 14h).

- La projecció del vídeo documental «El vapor Gordils i Dalmau. El primer vapor de Mataró» que es podrà veure a l’Espai Mataró Connecta els dilluns 13 i 20 de novembre. Projecció contínua de 9h a 18h hores. Entrada lliure.

Tota la informació de la 13a edició de les 48 hores Open Puig i Cadafalch i de les edicions anteriors es podrà consultar al web: www.openpuigicadafalch.cat que enguany incorpora com a novetat que la informació sobre els punts de visita estarà disponible per primer cop en català, castellà, anglès i francès.

 

Publicat a