Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Santes 2023 han estat les més accessibles i han registrat una gran participació

Escoltar

Les Santes 2023 han estat les més accessibles i han registrat una gran participació

La Festa Major de Les Santes 2023 s’han celebrat amb normalitat i amb un èxit de participació en tots els escenaris i actes programats. La Nit Boja, el Castell de Focs i el concert dels mataronins The Tyets i el No N’hi Prou! són els actes que han aplegat a més ciutadania. La seguretat i la normalitat durant totes les jornades ha estat la tònica dominant i per primera vegada s’han disposat espais accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i diversitat sensorial.

Un moment del No N'Hi Ha Prou. Foto: Albert Canalejo
Un moment del No N'Hi Ha Prou. Foto: Albert Canalejo


Les Santes 2023 ja han acabat i el balanç provisional és positiu pel que fa al desenvolupament dels actes, tant per l’elevat nombre de participació ciutadana com perquè s’han pogut desenvolupar amb seguretat, a excepció de dues incidències: un cas de LGTBIfòbia, derivada al Servei d'Atenció Integral (SAI) i un home ferit, aparentment amb arma blanca, que va ser atès pel SEM al lloc dels fets i traslladat a l'Hospital de Mataró. La Festa Major de Mataró, declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 2010, és una de les més importants de Catalunya.

Pel que fa a l’assistència de públic, s’ha registrat un increment respecte l’any passat en la majoria de la programació. La Nit Boja, que celebrava els 40 anys del Desvetllament Bellugós, el Castell de Focs, amb el posterior concert dels The Tyets, han registrat fins a 25.000 persones en el concert i 35.000 en el Castell de Focs. La pluja no va ser dissuasòria perquè milers de persones ballessin al ritme del Coti X Coti, la cançó d’aquestes Santes. El No N’hi Ha Prou també és un dels actes que aplegat a més ciutadans, de Mataró i d’arreu.

L’Espai Familiar ha estat un dels espais amb gran afluència de públic, amb dos escenaris per a espectacles per a tots els públics i edats on les famílies i els més petits l’han gaudit plenament. Els Jardins de l’Escorxador ha funcionat molt bé pels concerts programats i ha permès un major nombre de públic en aquestes activitats.

Les barres han estat gestionades per entitats de la ciutat, un model que ha funcionat pel que fa a concepte però que cal millorar per donar millor servei al volum de demanda de determinats moments. Pel que fa a la botiga de Les Santes, s’han venut 6.400 samarretes.

El reforç de la neteja perquè la ciutat estigui neta cada dia després dels actes multitudinaris ha funcionat i ha recollit 15.100 kg de resta, 3.240 kg de vidre, 1.420 kg d’envasos i 3.920 kg d’orgànica.


Accessibilitat i seguretat

Els espais accessibles, instal·lats per primer cop, han afavorit la participació de persones amb diversitat funcional als actes tradicionals de la festa. Un model innovador que ha s’ha valorat molt positivament pels col·lectius usuaris. Ha estat una feina vehiculada per l’Ajuntament i compartida amb les colles institucionals i les entitats de la Taula d’Accessibilitat.

Pel que fa a la seguretat, un dispositiu especial ha treballat durant totes Les Santes per garantir la seguretat ciutadana de forma coordinada amb els Mossos d’Esquadra i amb un reforç a les nits. Precisament la nit del 25 i del 27 de juliol, s’ha utilitzat per primer cop un dron per millorar la identificació d’incidències i adequar la resposta d’una forma immediata i més efectiva.

La constitució del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), liderat per Protecció Civil, ha vetllat per la seguretat durant els actes més massius i amb pirotècnia con són les nits del 25 i 27 de juliol. També s’ha comptat amb un dispositiu sanitari per oferir assistència mèdica durant la celebració dels actes i s’han format tres hospitals de campanya, situats a l’Escola Pia Santa Anna, al Centre Natació Mataró i Escola Cor de Maria.

Els punts d’assessorament i informació, els punts liles, han atès 3.862 persones en 9 nits que han estat tranquil·les amb l’excepció de dos casos, una presumpta punxada a una adolescent que es va atendre en el moment i sense necessitat de derivació i una agressió LGTBIfòbica que es va derivar i que fa el seguiment el Servei d’Atenció Integral (SAI). 

Galeria d'Imatges

Publicat a