Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Maresme Circular protegeix les troballes arqueològiques del solar on anirà el Parc Circular Mataró-Maresme

Escoltar

Maresme Circular protegeix les troballes arqueològiques del solar on anirà el Parc Circular Mataró-Maresme

El Consorci de Residus del Maresme, entitat impulsora del projecte, ha començat els treballs de protecció. S'hi han trobat un centenar de tombes que daten del segle I i del segle V i VI, entre d’altres.

Una de les tombes localitzades. Foto: Consorci de Residus del Maresme
Una de les tombes localitzades. Foto: Consorci de Residus del Maresme

Maresme Circular ha començat aquesta setmana els treballs de protecció de les troballes arqueològiques del solar on anirà el Parc Circular Mataró-Maresme, al jaciment de Ca la Madrona de Mataró. Aquest és el primer pas de l’acord al que han arribat Maresme Circular, l’Ajuntament de Mataró i la Generalitat, després que s’hagi acabat la segona de les intervencions arqueològiques que es van iniciar a l’octubre de 2021.

L’acord, fruit d’un informe redactat pels serveis d’arqueologia de l’Ajuntament de Mataró, recull que les troballes –un centenar de tombes que daten del segle I i del segle V i VI, entre d’altres– són molt importants per explicar l’origen de la ciutat de Mataró i per tant es retiraran conservant-ne l’estructura i paraments originals, mitjançant una empresa especialitzada, per a la seva restitució i divulgació en un emplaçament que haurà de determinar l’Ajuntament de Mataró.

Maresme Circular, mitjançant l’empresa Baula Arqueologia, encarregada de les intervencions arqueològiques del jaciment, està tapant des d’aquest dilluns les restes arqueològiques amb geotèxtil per protegir adequadament les troballes, mentre es posa en marxa el procés de licitació dels treballs de retirada definitiva de les restes. 

Un cop retirades les troballes es podrà reemprendre la licitació de les obres de construcció de la primera fase del Parc Circular Mataró- Maresme que havien quedat aturades a inicis del 2021 per les troballes aparegudes en la prospecció arqueològica inicial que acompanyava els treballs de retirada de preexistències industrials del solar.


Parc Circular Mataró-Maresme

El Parc Circular Mataró-Maresme és un projecte pioner a Europa, que neix amb la voluntat de promoure la reparació i reutilització de materials i productes per reduir la producció de deixalles.

“El projecte proposa construir un futur més sostenible i no podem mirar el futur sense tenir en compte el passat”, explica el director de Maresme Circular, Carles Salesa, que segueix: “En aquest sentit, protegir aquestes restes arqueològiques, que durant tants segles han quedat soterrades en aquest espai és de gran importància per nosaltres”.  

Es preveu que el Parc Circular es vagi construint per fases, la primera és la que correspon a la construcció de l’Espai Refer que englobarà un conjunt de serveis gratuïts per a la ciutadania destinats a la reducció de residus: servei d’assessorament per a l’autoreparació en diferents àmbits (informàtica i aparells electrònics, fusteria i mobiliari, bicicletes, tèxtil, bricolatge domèstic, etc.), tallers i xerrades per a la ciutadania, a més d’actuacions d’inclusió social de col·lectius en risc. 

Si no hi ha més imprevistos, l’equipament es podria inaugurar a finals de 2024 o principis del 2025.