Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el Dia Internacional i la Nit dels Museus transformant els equipaments museístics

Escoltar

Mataró celebra el Dia Internacional i la Nit dels Museus transformant els equipaments museístics

Un any més arriba la festa dels museus. Des de dissabte 13 fins al diumenge 21 de maig els museus i equipaments patrimonials de la ciutat ofereixen una programació especial i diversa, adreçada a tots els públics. La Nit dels Museus se celebrarà el dissabte 13 de maig amb diferents activitats i horaris d’obertura ampliats a les 22 h en alguns dels centres.

El Dia Internacional dels Museus se celebra des de 1977, promogut per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus) i amb el suport del Consell d’Europa i la UNESCO. Enguany l’ICOM proposa celebrar la diada amb el lema “Museus, sostenibilitat i benestar”. Aquest lema està relacionat amb la nova definició de museu, aprovada el 24 d’agost de 2022, que reconeix el paper clau que tenen els museus en el foment del benestar, la inclusió, la participació comunitària i el desenvolupament sostenible de les nostres societats. Els museus de Mataró estan en una posició única per promoure aquest canvi a través dels programes educatius, exposicions, activitats de divulgació i investigació.

Els equipaments que se sumen a la celebració són la vil·la romana de Torre Llauder, Can Serra, Ca l’Arenas i Can Marfà del Museu de Mataró, Can Palauet, La Presó, la Nau Gaudí, i la Casa Coll i Regàs.

El Museu de Mataró oferirà visites guiades especials amb els comissaris de les diferents exposicions que es poden veure a les tres seus (Can Serra, Can Marfà i Ca l’Arenas), però també ha programat un espectacle teatral, un concert, una xerrada amb degustació i dues activitats familiars.

Dissabte 13 de maig a Can Marfà s’hi farà l’espectacle “I en els orígens del cine... hi havia un piano”, un viatge musical i visual pels orígens del cinema amb el piano de Jorge Gil Zulueta i la interpretació de l’actriu Sara Checa. El dissabte 20 a la tarda al Pati de Ca l’Arenas rapsodes i músics descobriran el ric patrimoni cultural de la lírica trobadoresca a Catalunya, Occitània i el nord d’Itàlia. I el diumenge 21 de maig al matí el Museu de Mataró proposa descobrir la gastronomia romana a la Vil·la romana de Torre Llauder.

Dijous 18 de maig a Ca l’Arenas s’inaugurarà l’exposició “Expedient 2619. Art en dipòsit. Mataró 1936-2023”, que vol donar a conèixer la història del Museu de Mataró i l’origen del projecte museístic de Can Serra, la seva seu principal, que va començar a prendre forma els primers anys de la dictadura franquista. L’exposició és concebuda com un acte de transparència, en la línia del camí emprès per alguns grans museus i institucions europees a l’hora de revisar la procedència de les seves col·leccions.

El M|A|C ofereix dues activitats a La Presó. Dissabte 13 de maig,dins la Nit dels Museus, es farà la festa de cloenda del Festival Panòptic amb l'actuació del grup d'electro - pop- hi - energy SOSUN.dance i el lliuramement de premis de la Secció Oficial de Curtmetratges. Es podrà visitr l'exposició "El pati de darrere", a cura d'Azhara Cerezo. Diumenge 21 de maig l'historiador Albert Güell oferirà una visita guiada a l'edifici sota el nom de "La mitja ceba" per descobrir totes les seves històries.

La Nau Gaudí ha programat l’activitat familiar “EnRafolats”, que busca descobrir als infants l’obra de Rafols Casamada.

La Fundació Iluro oferirà una visita guiada a la Casa Coll i Regàs diumenge 16, per descobrir al visitant la joia del modernisme de Mataró i la feina que fan restauradors i conservadors per preservar-la.

Les activitats organitzades pel Museu de Mataró,, M|A|C i Nau Gaudí són gratuïtes i sense reserva prèvia (excepte l’activitat de la vil·la romana de Torre Llauder). Per a més informació contactar amb educacultura@ajmataro.cat o al telèfon 93 741 29 30.

L’activitat organitzada a la Casa Coll i Regàs és de pagament i amb reserva prèvia. Per a més informació i reserves contactar amb: visites@casacolliregas.cat o al telèfon 682 156 765.

Podeu consultar la programació aquí.