Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró és un dels 10 municipis de la Ruta de la Guerra Civil al Maresme

Escoltar

Mataró és un dels 10 municipis de la Ruta de la Guerra Civil al Maresme

El divendres 24 de març s’inaugura oficialment la Ruta de la Guerra Civil al Maresme. El projecte, impulsat pel Consell Comarcal del Maresme, té com a principals objectius la recuperació de la memòria democràtica, a través de la posada en valor del patrimoni memorial de Catalunya, així com el foment territorial del turisme cultural mitjançant la creació, senyalització i dinamització d’una ruta que recupera els escenaris que van tenir un pes específic durant els anys del conflicte bèl·lic (1936-1939).

Els búnquers de la platja, un dels punts de la ruta. Foto: Ajuntament de Mataró
Els búnquers de la platja, un dels punts de la ruta. Foto: Ajuntament de Mataró

El projecte hi han col·laborat deu dels trenta municipis de la comarca: Argentona, Caldes d’Estrac, Calella, Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar. L’actuació inclou la senyalització dels espais de memòria de la Guerra Civil que es troben en aquests municipis, amb el suport del Memorial Democràtic, i la dinamització digital de la ruta mitjançant una App. 

La ruta s’estructura en tres itineraris: Rereguarda i front, Defensa de la costa i Ambaixades. És justament aquest darrer, el de les ambaixades, el que marca la singularitat del Maresme, ja que, a partir de 1938, els cossos diplomàtics estrangers establerts a Barcelona es van traslladar a diverses poblacions de la comarca. 

A Mataró s’hi podran descobrir espais que s’emmarquen en dos dels itineraris: “Rereguarda i front”, per una banda i “Defensa de la costa” per l’altra. El primer itinerari vol donar a conèixer espais que van tenir un paper molt destacat en la vida a la rereguarda de la guerra, com els hospitals, les fàbriques i els refugis antiaeris. El segon itinerari pretén reivindicar elements de defensa de la Guerra Civil com els nius de metralladores, les bateries antiaèries i els punts d’observació. Els espais de la ciutat que formen part de la ruta són: els búnquers de la platja; la fàbrica de Can Marfà; l’antiga caserna d’artilleria (Seu del Consell Comarcal del Maresme); l’Escola dels Salesians (Hospital de les Brigades Internacionals); l’Escola Pia de Santa Anna (seu de la CNT, escola i residència per a refugiats); la Presó; i, la Basílica de Santa Maria (magatzem de queviures i mercat). 

El tret de sortida a la Ruta de la Guerra Civil serà el divendres 24 de març amb un recorregut per l’itinerari senyalitzat de les ambaixades que van estar ubicades en els municipis de Caldes d’Estrac i de Sant Vicenç de Montalt.

La inauguració de la ruta a Mataró tindrà lloc el dissabte 25 de març, a les 10.30 h, amb un itinerari guiat pels espais de la Guerra Civil a Mataró, a càrrec de l’historiador Víctor Ligos. L’activitat és gratuïta amb reserva prèvia (937 58 26 98 / turisme@ajmataro.cat).