Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró serà la capital de la commemoració dels 175 anys del primer ferrocarril a la península

Escoltar

Mataró serà la capital de la commemoració dels 175 anys del primer ferrocarril a la península

El 28 d’octubre d’enguany farà 175 anys de la posada en funcionament del primer tren de la península, sortint de Barcelona i arribant a Mataró. La capital del Maresme, juntament amb altres administracions, empreses i entitats, organitzen un conjunt d’activitats per a celebrar l’efemèride en diferents àmbits: Mataró, Catalunya i l’Estat. Algunes activitats tindran també ressò internacional.

L'alcalde, David Bote, a la roda de premsa de presentació. Foto: Ajuntament de Mataró
L'alcalde, David Bote, a la roda de premsa de presentació. Foto: Ajuntament de Mataró

El 28 d'octubre del 1848 va sortir de Barcelona el primer tren de la península Ibèrica amb destinació a Mataró. Aquest primer tren va ser un punt d’inflexió a la història del país: va ser l’inici del transport de mercaderies i persones. El tren va impulsar la importació i exportació reduint els temps de desplaçament i millorant la tecnologia de les comunicacions. Així mateix, va facilitar la mobilitat de persones i idees, va representar una interconnexió a la comarca i un acostament a la frontera francesa.

Amb el primer tren van arribar també els primers estiuejants: turistes de la burgesia de Barcelona que invertien a la comarca del Maresme.

El primer tren de Barcelona a Mataró va ser sens dubte el primer camí cap al progrés. Un camí que es va convertir en la línia R1 actual, la 1a línia de rodalies en nombre de passatgers.

Avui, 175 anys després, Mataró es proposa commemorar aquest aniversari amb un projecte de ciutat, organitzant un extens programa d’activitats en ‘'àmbit local, autonòmic, estatal i internacional.

En l’àmbit estatal s’ha previst una campanya de comunicació per donar a conèixer el fet que la primera línia de tren va ser la de Barcelona - Mataró, amb la finalitat de projectar la ciutat com a referent, pel seu protagonisme en aquest important fet històric, econòmic i tecnològic, impulsat pel mataroní Miquel Biada Bunyol.


Les activitats

A partir del projecte mataroní “175 anys de Tren, Barcelona Mataró” es va crear una comissió per treballar la proposta d’activitats a fer durant aquest any 2023 arreu de Catalunya, coordinat pel Museu del Ferrocarril de Catalunya. En aquesta comissió, sota el nom del Grup de Sants, també hi participa la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, l’Ajuntament de Mataró, el Consell Comarcal del Maresme, RENFE, FGC, TMB, ADIF, el Cercle històric Miquel Biada i la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril.

L’Ajuntament de Mataró ha aportat a tota la celebració de l’efemèride el logotip i la imatge de campanya creada per a l’ocasió i la plataforma web que concentrarà tots els actes: www.175tren.com.

A Mataró durant l’any es faran activitats diverses per a tots tipus de públic: rutes guiades (algunes de teatralitzades), exposicions, conferències, activitats gastronòmiques, tallers i també es crearà material pedagògic i didàctic específic, així com publicacions de temàtic.

Dijous 30 de març a les 19 h a Can Marfà se celebrarà l’acte inaugural de la celebració, amb la conferència a càrrec del periodista i historiador Manuel Cusachs “Miquel Biada (1768-1948): un mataroní polièdric que no deixa indiferent a ningú".

De cara al dia de l’efemèride, el 28 d’octubre, s’està treballant en una celebració amb actes diversos durant aquell cap de setmana, posant èmfasi en el dissabte 28, dia en el qual es podrà gaudir d’un espectacle únic que mai s’ha vist a la nostra ciutat.
Les activitats aniran més enllà de l’àmbit local. Mataró serà la destinació d’una de les rutes dels trens turístics promogudes per RENFE i la Diputació de Barcelona. El 13 de maig els passatgers del tren s’aturaran a Mataró, on dinaran després d’haver fet una ruta guiada pel Modernisme amb una visita teatralitzada a la Nau Gaudí, un tast de maduixes a la plaça Gran i una experiència gastromodernista a la casa Coll i Regàs, abans de seguir el seu viatge gourmet d’anar a Canet de mar.
Pel que fa a l’àmbit estatal, la imatge pròpia de la celebració del 175 anys del tren Barcelona – Mataró es podrà veure a tota Espanya en el cupó del sorteig de l’ONCE del dissabte 28 d’octubre.
I pel que fa a la dimensió internacional, Mataró serà la seu del “IX Congreso de Historia del ferrocarril” (del 25 al 27 d’octubre) que organitza la Asociación Ibérica de Historia del Ferrocarril. El TecnoCampus Mataró, que esdevindrà la seu del congrés, aplegarà participants de més de 12 països d’Europa i Amèrica Llatina.

La implicació de la ciutat

La ciutat a través de diferents iniciatives se sumaran a la celebració de l’efemèride. Per exemple, a la tardor la tradicional ruta gastronòmica de la tapa que organitza el Gremi d’Hostelaria i Turisme es dedicarà al tren; el NEM (Negoci empresa Mataró) prepararà un “scape room” molt ferroviari, i també la iniciativa d’algunes pastisseries de la ciutat que estan oferint mones de pasqua amb la temàtica del tren, entre d’altres.

Durant l’any diferents entitats i serveis de l’Ajuntament adaptaran part de la seva activitat a celebrar l’efemèride.

La pàgina web

Tota la informació sobre les activitats es podrà consultar al web 175tren.com. A part de les activitats que es facin a Mataró i a altres indrets, s’hi podran consultar notícies relacionades amb l’efemèride, hi haurà una galeria d’imatges, una carpeta de recursos pedagògics que han creat diverses entitats de la ciutat per posar a disposició del personal docent i de la ciutadania en general, entre d’altres. L’etiqueta recomanada per a les xarxes socials és #175tren.