Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Milers de persones participen en la celebració del 175è aniversari del primer tren

Escoltar

Milers de persones participen en la celebració del 175è aniversari del primer tren

Dissabte 28 d’octubre Mataró va ser la capital de la celebració del 175è aniversari del primer tren de la península. Des del matí i fins ben entrada la nit es van fer diferents actes al voltant del ferrocarril, posat el punt final un espectacle de drons que va il·luminar el cel mataroní.

Una de les figures de l'espectacle de drons "El somni d'un mataroní". Foto: Flock Drone Art i Ajuntament de Mataró
Una de les figures de l'espectacle de drons "El somni d'un mataroní". Foto: Flock Drone Art i Ajuntament de Mataró

Des del matí del 27 d’octubre i fins a la nit del 29  d’octubre al Port de Mataró es va instal·lar La Mataró, la locomotora que es va fer servir durant el primer trajecte el 28 d’octubre de 1848. La màquina va ser desballestada després de patir un accident, i l’any 1948 es va fer una rèplica de l’original, que actualment està exposada permanentment al Museu del Ferrocarril de Catalunya ubicat a Vilanova i la Geltrú. Es va traslladar fins a Mataró per a l’ocasió, amb un vehicle de remolc especial. Centenars de persones han pogut visitar la locomotora.

La celebració de la Festa del Primer Tren es va centrar el dissabte 28 d’octubre. A les 10.15 h des de l’estació de França va sortir en direcció a Mataró un tren especial organitzat per RENFE, per recórrer el trajecte original, retolat amb la imatge mataronina de la celebració. En el comboi hi viatjaven diferents autoritats: el secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas; la consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la presidenta de la Diputació de Barcelona; Lluïsa Moret; el president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany; l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz; el president de RENFE, Raül Blanco, i la presidenta d’ADIF, María Luisa Domínguez, entre d’altres.

L’alcalde de Mataró, David Bote, i diferents regidors del consistori mataroní els van rebre a l’estació de Mataró i junts van anar a fer l’ofrena floral al monument de Miquel Biada. Tot seguit, la comitiva es va desplaçar al Port de Mataró, davant la locomotora, on es van fer els parlaments institucionals. La coral La Polifònica Joia d’Alella, va tancar la matinal.

Els actes de la tarda va començar amb la inauguració dels espais “Racons del Tren”, a la planta baixa de l’Ajuntament. És una ambientació ferroviària amb diferents elements històrics relacionats amb el tren, que es podrà veure fins a 17 de novembre. Des de l’Ajuntament, la xaranga Boetukada va animar la gent a anar al Passeig Marítim, espai central de la celebració, al ritme de tambors.

A Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró es va inaugurar l’exposició de Maquetes ferroviàries a càrrec de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril i el Grup Ferroviari Mataró i que es pot visitar fins al 5 de novembre.

Al Passeig Marítim es van fer activitats familiars com conta contes, pinta cares i jocs pels menuts de la casa, amb la col·laboració de la Fundació El Maresme.

A la zona de fonts d’aigua del Port de Mataró l’humorista Peyu, enfilat damunt una furgoneta, va fer riure a centenars d’espectadors que s’aplegaven a l’espai.

Tot seguit es va fer el concert de l’Agrupació Musical del Maresme. Les paraules de l’alcalde van donar pas al gran moment de la nit: “El somni d’un mataroní” , un espectacle que començava amb una entrevista teatralitzada amb el personatge de Miquel Biada i un espectacle de drons que recreava com es va gestar aquest moment històric per a la península. Flock Drone Art, empresa catalana especialitzada  en muntatges amb drons, va oferir al públic que s’aplegava al Port i al Passeig Marítim un espectacle a mida per  a l’ocasió amb 175 drons enlairant-se damunt el cel mataroní. No hi van faltar sons de tren, sons cubans i imatges com l’estació de tren, la figura de Miquel Biada, La Mataró i la Laia l’Arquera, entre d’altres.

L’espectacle es va veure en directe a tvmataró i en diferit a 44 televisions de la Xarxa de Televisions Locals. Podeu recuperar el programa especial aquí.

També es va poder veure en directe al youtube de l’Ajuntament amb servei d’audiodescripció per a les persones invidents, gràcies al suport de l’ONCE. El podeu recuperar aquí.

La festa es va acabar amb l’actuació del grup de versions The Sneakers Music Band, que van interpretar grans temes dels anys 80 i 90.

La commemoració de l’aniversari no s’ha acabat. Mataró i d’altres ciutats catalanes i espanyoles continuaran fent activitats que podeu consultar al web 175tren.com.