Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una quinzena d’alumnes participen en la nova campanya d’excavació arqueològica a la vil·la romana de Torre Llauder

Escoltar

Una quinzena d’alumnes participen en la nova campanya d’excavació arqueològica a la vil·la romana de Torre Llauder

Aquests treballs s’emmarquen dins del conveni marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Mataró amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona, per a la realització de l’assignatura de pràctiques del grau d’arqueologia.

Espai excavat. Foto: Ajuntament de Mataró
Espai excavat. Foto: Ajuntament de Mataró

Els treballs d’excavació de la campanya de 2023 al jaciment de Torre Llauder s’han dut a terme entre els dies 6 i 30 de juny. L’objectiu d’aquesta campanya era continuar l’excavació del sector annex al Peristil 2, situat a l’oest del mateix i delimitat pel talús artificial que tanca el clos arqueològic en aquell costat.

El peristil 2 és un pati porticat d’uns 520 m² que es va excavar totalment en les campanyes anteriors i en el que es van documentar nivells d’abandonament que indiquen que la vil.la de Torre Llauder es va abandonar a finals del segle IV. No obstant això, restes d’habitats localitzades a l’espai central del peristil dels períodes carolingi i visigòtic ens indiquen que sobre les restes de l’edifici hi va continuar havent ocupació humana. Aquesta presència està documentada perquè s’han trobat tombes que formaven part d’una necròpolis d’època tardoromana i posteriorment restes de cabanes que podrien datar-se en els segles VIII o IX.

El sector on s’ha actuat aquest any  es començà a excavar l’any 2021, quan es localitzaren una sèrie de murs que delimitaven l’espai en tres estances, alguns dels quals ja foren documentats al 1970 per Marià Ribas, tot i que no els va excavar. L’estratigrafia de dues de les estances ja fou exhaurida en les campanyes de 2021 i de 2022 i aquest any s’ha intervingut a la tercera estança. L’objectiu principal de la campanya residia en començar l’excavació d’aquest darrer àmbit, el qual és el que presenta una major extensió. La metodologia utilitzada ha seguit el mètode Harris-Carandini, utilitzant el sistema d’excavació estratigràfica per extensió. En les dues setmanes que ha durat la campanya una quinzena d’estudiants han documentat tot un conjunt de rases amb nivells moderns i han deixat preparat el sector per continuar amb els nivells romans en la propera campanya.

Les excavacions són dirigides per les arqueòlogues Carme Puerta i Bruna Pelegrí i el cost de la campanya ha estat de 9.950 €, dels quals 6.105 € han estat aportats per la Generalitat de Catalunya.

 

Galeria d'Imatges