Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aigües de Mataró instal·la un nou sistema de retenció de sòlids a la riera d’Argentona

Escoltar

Aigües de Mataró instal·la un nou sistema de retenció de sòlids a la riera d’Argentona

Es tracta d’un sistema de 14 malles que capten els residus sòlids que recullen els sobreeixidors de la zona.

Les malles de retenció acabades d'instal·lar. Foto: Aigües de Mataró
Les malles de retenció acabades d'instal·lar. Foto: Aigües de Mataró

Aigües de Mataró ha instal·lat un nou sistema de retenció de sòlids a un dels sobreeixidors que aboquen a la riera d’Argentona. Aquest nou sistema està format per 14 malles que, durant els episodis de pluja, atrapen bona part dels residus sòlids que arrossega l'aigua i eviten que aquests acabin a la llera de la riera o al mar. Les malles tenen una capacitat de retenció de 4,2 tones de residus i es canvien un cop queden plenes, fent una correcta gestió de la brossa que hi queda atrapada.

El sistema ha estat instal·lat per l’empresa TecnoGrabber i ha tingut un cost aproximat de 24.240€, (IVA inclòs) que engloba la instal·lació de malles i l’adequació de l’espai.

A la fotografia de la dreta es poden veure les malles acabades d’instal·lar a principis de maig, i a la imatge inferior esquerra el seu estat després de les pluges de la setmana passada, una setmana després de la seva instal·lació. A la Galeria d'imatges inferior també es pot comparar com la riera d’Argentona quedava plena de residus després d'un episodi de pluges, a principis d’any, i com queda ara, un cop instal·lat aquest sistema, i malgrat haver plogut. Principalment, les deixalles que apareixen a les fotografies i que capturen les malles són, en un 90%, tovalloletes que es llencen pel vàter. També hi ha nombroses ampolles de plàstic, burilles de tabac, llaunes i bosses de plàstic, entre altres residus.

Aquest sistema se suma a d'altres que s'han anat instal·lant en els darrers anys a diferents punts de la ciutat. D'una banda, al passeig de Ramon Berenguer i a l’entorn del Sorrall hi ha reixes de desbast. Aquestes reixes de ferro, capturen les deixalles que les persones llencen al carrer, en embornals o fora de les papereres i contenidors i que, en episodis de pluja, acabarien escampades a les rieres i zones verdes.

A la zona de la platja i el port hi ha instal·lades pintes de retenció, un altre sistema que també reté deixalles i plàstics que, a través dels sobreeixidors de la ciutat, acabarien al mar.

Per descobrir aquests sistemes de retenció, dissabte 1 de juny, dins la programació de la Setmana de la Natura, Aigües de Mataró organitza una activitat per visitar algunes de les localitzacions on es troben situats aquests sistemes i explicar-ne el funcionament. Per participar a l’activitat, cal inscripció prèvia: info@aiguesmataro.com / 93 741 61 00. La visita no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

Galeria d'Imatges