Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Convocat el XX Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo Ciutat de Mataró

Escoltar

Convocat el XX Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo Ciutat de Mataró

L’obra guanyadora obtindrà una dotació econòmica de 3.000 € i se’n farà una tirada inicial de 1500 exemplars que formaran part de la col·lecció de Ciència-Ficció de Pagès Editors

Ja s’han publicat les bases per a la nova convocatòria del Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo Ciutat de Mataró, organitzat pel Servei de Cultura de l'Ajuntament de Mataró i les Biblioteques de Mataró, amb el suport de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Pagès editors.

Hi poden participar persones majors de 16 anys que no hagin resultat guanyadores de les darreres quatre edicions. Per optar al premi, cal presentar una novel·la curta de ciència-ficció, escrita en català, original i inèdita. Les obres presentades hauran de tenir una extensió d’entre 90 i 100 pàgines i només s’admetrà un únic relat per autor que no hagi estat premiat en cap altre concurs.

Com novetat, en l’edició d’enguany s’amplia el termini de presentació dels treballs i el format de lliurament. El termini d’admissió  es tancarà  el dia 28 de febrer de 2025 a les 23:59. Les obres es podran presentar preferentment a través de la Seu Electrònica de l'Ajuntament de Mataró (https://seu.mataro.cat) i també a les Oficines d'atenció i assistència a la ciutadania. El veredicte del jurat es donarà a conèixer a la tardor del 2025.


Orígens del premi
Els orígens del Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró es remunten a mitjans de la dècada dels 90. El novembre de 1997, Mataró va ser la seu de l’HispaCon (Congrès Nacional de Fantasia i Ciència), una trobada d’afeccionats, estudiosos i autors de ciència-ficció i fantasia, sota la supervisió de l’Asociación Española de Fantasía, Ciencia Ficción y Terror (AEFCFT).

Aquesta celebració va despertar un gran interès en el públic català per aquesta temàtica, fent que per primer cop es veiés la llengua catalana com un vehicle idoni per plasmar històries d’aquesta naturalesa, que fins al moment eren territori exclusiu de les llengües anglosaxones. Fruit de l’interès despertat, el Patronat Municipal de Cultura (actual Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró) i la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia van decidir organitzar aquest premi. El nom de Manuel de Pedrolo es va posar per homenatjar el gran referent de la ciència-ficció en català.