Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Carnestoltes recupera la creació de la figura d'en Pellofa i la seva comparsa per part d'una nova comissió artística voluntària

Escoltar

El Carnestoltes recupera la creació de la figura d'en Pellofa i la seva comparsa per part d'una nova comissió artística voluntària

El dissabte 10 de febrer se celebrarà la tradicional Rua de Carnestoltes de Mataró. La sortida es farà des del Parc de Cerdanyola, i passarà per l’avinguda de Puig i Cadafalch, plaça de Granollers, camí de la Geganta, plaça d’Espanya per finalitzar al Recinte Firal del Nou Parc Central.

La roda de premsa s'ha fet a l'Aula de Teatre.
La roda de premsa s'ha fet a l'Aula de Teatre.

Mataró viurà sota el regnat d’en Pellofa XLVI des del 9 de febrer i fins al 14 de febrer. Enguany, un a comissió artística, formada per persones voluntàries, es fa càrrec de la figura del rei Carnestoltes i es recuperen els actes de l’Arribada d’en Pellofa amb el pregó des del balcó de l’Ajuntament i el Sant Sopar. Aquestes persones van presentar una proposta a la Direcció de Cultura, es va crear la direcció artística de l’esdeveniment i a partir d’aquí es va treballar el relat del Carnestoltes 2024 a la ciutat.

El divendres 9 de febrer, serà l’arribada d’en Pellofa XLVI. Anada al Pregó a les 20 h, des de la Presó sortiran els Botargues i des de la plaça de Santa Anna sortiran la Momerota i Momeroteta. A les 20.30 h al balcó de l’Ajuntament hi haurà el tradicional pregó d’en Pellofa.

Com a novetat, En Pellofa als Mercats, és un nou acte que se celebrarà el dissabte 10 de febrer al matí a diferents punts de la ciutat: mercat de l’Escorxador, mercat de Molins i mercat del Pla d’en Boet. En Pellofa hi passejarà per bromejar amb els veïns i veïnes i fer algunes adquisicions.

El dimarts 13 de febrer, a les 20.45 h des de la Presó, Seguici de les Últimes hores. A les 21.15 h a la plaça Gran, tindrà lloc el Sant Sopar, organitzat pel Mercat de la Plaça Gran i restauradors del Casc Antic. Diferents bars de la plaça oferiran una oferta gastronòmica a preus populars.

Rua de Carnestoltes i concurs de comparses

La Rua de Carnestoltes se celebrarà el dissabte 10 de febrer a partir de les 18 h. Sortirà del Parc de Cerdanyola i passarà per l’avinguda de Puig i Cadafalch, plaça de Granollers, camí de la Geganta, plaça d’Espanya per finalitzar al Recinte Firal del Nou Parc Central.

Els Botargues, seguits d’en Pellofa i la seva comitiva, obriran la Rua i deixaran pas perquè les protagonistes de la festa siguin les comparses participants. Hi haurà trams accessibles, a l’av. de Puig i Cadafalch davant dels Salesians, al Camí de la Geganta a l'alçada de Melcior de Palau i a l'Espai Firal hi haurà una tarima reservada per a persones amb mobilitat reduïda.

Aquests són els premis que es lliuraran al final del recorregut de la Rua:

Categoria de Comparses Grans (més de 10 membres)

- Primer Premi a la millor Comparsa Gran: 1.500 €

- Segon Premi a la millor Comparsa Gran: 700 €

- Tercer Premi a la millor Comparsa Gran: 500 €

Categoria de Comparses Familiars (entre 3 i 10 membres)

- Premi a la millor Comparsa Familiar: 300 €

A l’hora de decidir les comparses guanyadores el jurat valorarà l’originalitat de la comparsa, el vestuari, la posada en escena, la sostenibilitat i si la comparsa porta música pròpia en directe. Aquest any, com a novetat, a les comparses també hi podrà haver vehicles de motor i carrosses, i es podran portar generadors d'electricitat per portar música enllaunada. La data límit per fer la inscripció a la Rua és el diumenge 4 de febrer.

Després del lliurament de premis arribarà el ball organitzat amb l’Esplai Garbí. Els Miops, vinguts des de Moià, portaran energia a l’escenari amb les seves versions en directe de temes mítics i actuals. La nit seguirà amb Oxígen, un grup de joves gironins, que combinen les versions i el repertori propi. Els coneguts mataronins PD Bingos tornen a la ciutat presentant un nou espectacle amb ballarines que han preparat per l’ocasió. Tancarà la vetllada PD Festuc.

Més actes

Des del divendres 2 de febrer al dijous 15 de febrer, exposició itinerant Les Cares d’en Pellofa, per trobar les màscares dels diferents pellofes als comerços del centre de la ciutat.

El dissabte 3 de febrer a les 17 h a la plaça de Santa Anna, 6a edició del Rebombori de la Mulassa, organitzat per l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber. Com a novetat, la Mulassa anirà acompanyada per una cobla de flabiols i tamborins. Convidats: el Garot de l’Arboç del Penedès, l’Àliga de Girona i el Ball de Panderos de Vilafranca del Penedès.

El dijous 8 de febrer a les 19 h, des de la plaça de Santa Maria i l’Ajuntament, repartiment de truites organitzat per la Hermandá de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa. Les truites, botifarra d’ou i vi calent són tres dels elements gastronòmics del Dijous Gras.

Dissabte 10 de febrer, a les 12 h al Parc Central, Ball de Gitanes, organitzat per l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber, acompanyat de La Principal de la Bisbal. El seguirà la Mulassa, l’Esbart Rosa d’Abril de Castellterçol, el Ball de Gitanes de l’Esbart Dansaire de Mollet del Vallès i el grup Picapoll de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages.

El diumenge 11 de febrer, a les 11.30 h al Recinte Firal del Nou Parc Central, el Despertar d’en Pellofa i ball infantil.

El dimecres 14 de febrer se celebrarà el Dimecres de Cendra. A les 18 h a l’Ajuntament s’instal·larà la Capella Ardent d’en Pellofa XLVI. A les 19.30 h sortirà la Comitiva fúnebre cap al Parc Central acompanyats de la Momerota i la Momeroteta, els Botargues i la Societat Musical dels Escuracassoles.

Tot seguit al Parc Central tindrà lloc l’acte de comiat i la presentació de la Vella Quaresma. Es llegiran les últimes voluntats del Rei del Carnestoltes, els vicis lluitaran per no deixar que les Velles arribin a la ciutat. Finalment, la vellassa donarà peu a la Vella Quaresma del 2024.

Tot seguit, a la Plaça de la Peixateria es durà a terme l’entronització de la  Vella Quaresma. En acabar l’Enterrament de la Sardina, la Confraria de les Set Setmanes serà l’encarregada de penjar-la. Hi haurà bunyols i vi calent. Cada diumenge de Quaresma al voltant de les 13 h a la plaça de la Peixateria, se serrarà una pota de la Vella Quaresma.

El dissabte 9 de març a les 17 h tindrà lloc el 10è Certamen Carnavalesc de comparses i xirigotes al Teatre Monumental organitzat per l’Associació Cultural Cita Flamenca a Mataró.

Aquest any, la Direcció Artística del Carnestoltes ha estat liderada per Andreu Lloveras, Ricard Ràmia i Alan Gómez. El Carnestoltes de Mataró és possible gràcies a l’Agrupació Musical del Maresme, la banda dels Escuracassoles, els Botargues, la Confraria de l’Enterrament, la Confraria de les Set Setmanes, l’Esplai Garbí, els Equips de Suport, la Hermandá de la Juliana Llardosa i la Semproniana Llardera, la Comparsa Institucional de la Momerota, la Sala Cabanyes, l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber i l’Associació Cultural Cita Flamenca.