El Pla Local d’Infància i Adolescència 2024-2030 posa les bases per avançar en la promoció dels seus drets
Planificar, coordinar, impulsar i promoure les polítiques locals dirigides a la infància i l’adolescència, fer efectius els drets d’infants i adolescents i garantir el benestar d’infants i adolescents i de les seves famílies són els principals objectius del Pla Local d’Infància i Adolescència 2024-2030. Un document que ha de ser la guia per tots els serveis municipals i agents del territori per fer de Mataró una ciutat cuidadora i amiga de la infància.
“Una ciutat que és adequada per als infants serà bona per a tothom” de Francesco Tonnuci va ser una de les frases que van emmarcar la presentació del Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA) 2024-2030. La presentació que s’ha fet a l’Espai Mataró Cuida-CareCityLab va comptar amb la regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo; la cap del servei de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, Marta Solé; i el vicepresident d’UNICEF Comitè Catalunya, Antoni Fogué.
Els objectius marc són planificar, coordinar, impulsar i promoure les polítiques locals dirigides a la infància i l’adolescència; fer efectius els drets d’infants i adolescents; i garantir el benestar d’infants i adolescents i de les seves famílies.
Aquest pla ha estat elaborat amb la implicació de moltes persones: famílies, institucions i administració, nens, nenes i adolescents que han fit la seva opinió a través de diferents activitats, tallers i trobades. S’ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i ha estat un treball en equip que s’ha fet pensant en el millor pels més de 26.000 nens i nenes de la ciutat.
El PLIA presenta 144 projectes anuals que s’emmarquen en 5 eixos, més una àrea transversal:
-Dret a ser valorat, respectada i tractada justament
-Dret a ser escoltat i escoltada
-Dret a serveis essencials
-Dret a viure en indrets segurs i nets
-Dret a ser infant i adolescent
Aquests eixos es treballaran en àrees transversals i polítiques amb enfocament de drets i governança. D’aquests eixos sorgeixen 10 projectes clau que són els que han prioritzat els mateixos infants i adolescents:
1.-Mataró, ciutat cuidadora de la infància. L’Espai Mataró Cuida-CareCityLab serà l’espai de ciutat per donar més suport a infants i adolescents amb diversitat funcional, i especialment per fer la difusió dels suports a la infància amb discapacitat, en el marc d’una ciutat cuidadora.
2.-Benestar emocional d’infants i adolescents. Hi ha moltes accions de suport emocional a infants i adolescents però cal coordinar i potenciar els serveis d’atenció psicològica i terapèutica, en col·laboració amb els diferents agents. La platja, el mar i els espais naturals de la ciutat com a indrets per millorar el benestar emocional.
3.-Mataró contra la pobresa infantil. Coordinar a través de la Taula d’Infància totes les accions en clau de ciutat per lluitar contra la pobresa d’infants i adolescents. Identificar els buits i treballar amb les diferents administracions per donar-hi resposta.
4.-Patis i espai refugi. Coordinar l’obertura d’equipaments, parcs i altres espais de la ciutat ja preparats com a refugis climàtics i adequar-los per als infants. Seguir treballant per renaturalitzar els patis escolars amb la comunitat educativa.
5.-Mataró, entorn segur. Fer conèixer a entitats esportives, culturals, de lleure... els protocols en cas de violències infantils. Fer formació gradual a monitoratge com a requisit per a l’ús d’equipaments i accés a recursos municipals.
6.-Guia Mataró per infants i adolescents. Creació del Grup de treball de la Taula d’Infància que elabori una Guia de recursos de ciutat per a infants i adolescents dirigida tant a professionals com a ciutadania. Actualitzada cada any pels membres del Grup de treball.
7.-Mataró juga en família. Fer rotatives les activitats familiars inclusives durant el curs i caps de setmana descentralitzades a diferents barris, tant a equipaments com centres cívics i patis oberts, com a espais públics, fent-ho compatible amb la convivència veïnal.
8.-Mataró m’escolta. Millorar la comunicació cap a infants i adolescents i el retorn sobre la seva participació. Potenciar el Consell d’Infants amb d’altres formes de participació no presencials. Incloure als pressupostos participatius les necessitats d’infants i adolescents.
9.-Carrer amic. Avançar en la senyalització i la dinamització dels Camins Escolars perquè més nenes i nens i joves adolescents els utilitzin. Seguir amb les millores en l’accessibilitat i el manteniment de carrers, places i parcs.
10.- Mataró oberta al mar. Seguir renaturalitzant el front marítim; exportar activitats esportives que es fan en equipaments al passeig i a la plajta i potenciar les activitats vinculades a la platja i al mar.
El PLIA és un document de treball que té en compte com a marc general els Objectius de Desenvolupament Sosenible (ODS) i les seves accions formen part del Pla de Mandat 2023-2027 tot i que van més enllà del mandat.