Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple acorda fer un homenatge anual, com a ciutat, a l'alcalde Josep Abril i Argemí

Escoltar

El Ple acorda fer un homenatge anual, com a ciutat, a l'alcalde Josep Abril i Argemí

La Proposta de resolució la va presentar el grup municipal d'ERC i es va aprovar amb una esmena de la CUP. Van votar a favor d'aquesta proposta els grups municipals del PSC, ERC, Junts per Mataró, En Comú Podem i CUP. El PP es va abstenir i VOX va votar en contra

 

El text íntegre de la  Proposta de resolució és:

"El 16 de març de l’any 1939 era afusellat al Camp de la Bota, el qui havia sigut alcalde de Mataró durant el període del 1931 al 1933, Josep Abril i Argemí.

El delicte comès i motiu del seu afusellament, segons el consell de guerra sumaríssim, fou donar suport a la columna Malatesta que havia comès l’assassinat del doctor Samsó, rector de Santa Maria, alegrar-se d'aquesta mort en públic, i de ser l'inductor de la crema d'esglésies i d'assassinats a la ciutat de Mataró.

La realitat, però és que Josep Abril va ser assassinat per les tropes franquistes simplement per haver estat alcalde republicà de la ciutat i militant d’Esquerra Republicana de Catalunya.

En els últims anys, i fent un exercici de memòria i reparació absolutament necessari, s’ha reconegut de diverses maneres la figura de l’alcalde Abril.

L’any 2007, el ple municipal aprovava erigir un monument en la seva memòria, monument que no es va aconseguir fins a l’any 2018 després de diverses reivindicacions, però que finalment llueix a la Riera de la nostra ciutat.

També, l’any 2012, Josep Abril i Argemí, nascut a Santa Maria de Palautordera el 1896, va ser declarat fill adoptiu de la ciutat.

I l’any 2018, editat per la fundació Irla i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró, es va presentar la biografia de l’alcalde Abril, escrita per la historiadora Margarida Colomer.

A banda d’això, la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya s’ha encarregat de difondre àmpliament la figura de l’alcalde Abril a la ciutadania i la voluntat és seguir-ho fent.

La figura d’un alcalde de la ciutat, injustament assassinat, va més enllà del paper que pugui fer un determinat partit polític i després de 85 anys del seu afusellament, que s’acompliran el proper 16 de març, pensem que és el moment que sigui també la ciutat que, com fa amb altres figures rellevants, faci un exercici de memòria i justícia a l’alcalde Abril d’una manera més periòdica i continuada.

És l’únic alcalde escollit democràticament que ha estat afusellat i és necessari que la ciutat l’homenatgi de manera institucional.

Per això, des del grup municipal d’Esquerra Republicana, proposem els següents acords:

 

PRIMER

L’Ajuntament de Mataró es compromet a organitzar un acte institucional anual, amb format a determinar, al voltant del 16 de març (data de l’afusellament de l’Alcalde Abril).

 

SEGON

L’Ajuntament de Mataró farà divulgació de la figura de l’alcalde Josep Abril i Argemí al voltant de la data del seu afusellament, en un clar exercici de memòria, especialment per a les generacions més joves.

 

TERCER

L’Ajuntament de Mataró impulsarà la creació d’una comissió ciutadana que vetlli per la memòria de l’Alcalde Abril.

 

QUART

Que es valori la creació dintre de la Mostra Eureka d’un premi o un reconeixement en nom de l’alcalde Abril al millor treball de recerca mataroní en matèria de Memòria Històrica."